Автор: Диляна Георгиева

Играчките са ценен учител за децата – чрез тях те се учат на логика и фина моторика и подобряват координацията си, чрез ролевата игра те развиват своята емпатия и способностите си за общуване и решаване на проблеми. Дизайнерите на играчки използват все по-иновативни методи и разработват все по-достъпни играчки, подпомащани ранното детско развитие и обучение по математика, писане и научи чрез игра! Тъй че едно е сигурно – играчките са безценна и незаменима компания на децата… но с огромният избор на пазара и в желанието си да снабдим децата с най-иновативните, полезни и забавни играчки, малко по малко идва следващият ни сериозен проблем: твърде много играчки!

Детската стая е вечно разхвърляна, играчките покриват пода, а децата почти не се заиграват с тях? Навсякъде има части от играчки, а когато си търсят някоя конкретна играчка, не успяват да я намерят? Може би е време за промяна в организацията на играчките!

Предлагаме 10 краткосрочни стратегии – стъпки, които можете да предприемете още днес и много скоро да видите положителни резултати.

  1. Всичко счупено, което не може да бъде поправено, трябва да си ходи.

Изобретете с децата един кашон (оставете на тях украсяването), който да служи като „Болница за играчки“ – в него се прибират играчките, които имат нужда от поправяне – камионче с паднала гума, плюшена играчка за зашиване, разлепена част от пъзел и т.н. Важното е всички части да са на едно място и да определите някакво време, в което да поправяте попадналите там играчки. Преминете заедно през всички играчки – ако нещо е счупено или със твърде много липсващи части, може би е време за раздяла. Ако нещо все пак може да се поправи, отива в „Болницата за играчки“. Счупените части хем могат да бъдат опасни за малки деца, хем са неестетични и децата ги избягват при игра.

  1. Стройна система за „ротация“ на играчките.

Това е особено полезна стратегия! Чрез нея ще получите някоко бонуса: малко играчки за прибиране, по-добро съсредоточаване на децата, по-дълго заиграване с „новите“ играчки и подреден вид на стаята. Как да го организирате? Разделете играчките на децата на 3 или 4 части. Нека във всеки „комплект“ има максимум 8-9 различни игри/играчки/комплекти. Оставете една част и приберете в удобни кутии останалите играчки. Изберете период, след който ще прибирате настоящите и ще вадите „нови“ комплекти – може да е на 2 седмици или на месец. Добавете напомняне на телефона си, за да не отлагате твърде дълго.

  1. Малки кутии за отделните играчки, а не една обща, голяма кутия.

Големия сандък с играчки може да е практичен за прибиране, но всъщност е в лоша услуга на децата. В него лесно се губят части, играчките трябва да се търсят дълго и даже често е необходимо всичко да се изсипе на земята, за да се намери търсената играчка. Разпределете различните видове игри и играчки в кутии и панерчета, поставени на рафт или в шкаф. Така детето лесно ще намира точно онова, което търси, и ще може лесно да прибира само онова, което е извадило за игра. Подберете кутиите или панерчетата в тон със стаята и ще имате чудесен естетичен елемент в интериора, а не просто кутия за играчки!

  1. Научете детето да подарява

Всяка година, особено около празниците, има големи кампании за даряване на играчки втора ръка за деца в неравностойно положение. Потърсете кампании и дарявайте заедно – това е ценен урок за децата, който ги учи да правят жертва за другите и да се разделят с нещо свое, за да помогнат на някой в нужда. Така хем играчките вкъщи поне мъничко ще намалеят, хем ще отидат в добри ръце!

  1. Подарявайте играчки с бъдеще

Играчките, които „растат“ с децата с много добра инвестиция. Това са играчки, с които детето играе по различен начин в различните възрасти. Дървените кубчета, къщите за кукли, влакчетата с релси, конструкторите са такива играчки, които развиват въображението и радват децата дълго време, без да омръзват. Особено с принципа на ротацията те ще ги „преоткриват“ отново и отново с удоволствие!

„Имаме твърде много играчки!“ + 5 съвета как да овладеете хаоса в детската стая

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *