Интелектуалното развитие на детето – вече доказано от учените – започва още преди появата му на бял свят. А веднага след първия плач започва едно динамично, стремглаво и спонтанно опознаване, едно изследване на света, хората, природата и живота. Новороденото бебе дълго следи светлините в стаята, скоро започва да проследява движенията, започва да играе с ръчичките си. И само след няколко месеца вече знае как да накара дрънкалката да издава звук, как да сложи кубчето върху другото, за да не падне кулата. Трябва ли родителите да се намесват и да подпомагат детето в тези процеси, или трябва да го оставят просто да изследва дома и средата?

Кое всъщност е важното – детето да може да чете на 4 години и да може да смята интеграли на 12, да има широки познания по история, география или химия? Все повече узрява идеята, че най-важното умение, необходимо за децата ни, е те да могат да учат ефективно. Теоретичните знания и дори практическите умения не са толкова ценни, колкото самата способност на детето да учи – в бързо променящия се свят постоянната адаптация е изключително важна, и само човек, който учи успешно новото може да се адаптира така, че да подхожда с креативност, способности за решаване на проблеми и иновативност.

Как ние, родителите, можем да подпомогнем способностите за учене и развитието на интелекта на децата ни? Първото и най-важно: да познаваме детето си и неговият стил на учене. Дали възприема предимно визуални образи? Дали е академичен тип и учи лесно от книги и учебници, или пък е кинетичен тип – учи всичко в движение, с опити и експерименти? И как въобще можем да разберем това?

Децата изследват света чрез играчките. И именно чрез тях – образователните играчки – децата откриват нови и нови преживявания всеки път. В началото – в бебешка възраст – е особено ценно е да наблегнем на развитието на сетивата. Цветни кубчета, дрънкалки, меки играчки, различни форми, звуци, материи – всичко, което може да даде на бебето и детето ново усещане и преживяване на сетивата. Марки като Goki , Fisher Price и Eichhorn са се специализирали в дизайн на бебешки играчки, стимулиращи визуалните, слуховите и тактилните възприятия. Чрез тях детето развива и координацията си (кубчета, низанки), речника си (говорещи и пеещи играчки), музикален слух, фина моторика (различните сортери) и вниманието към детайла (пъзели). Идват и любимите игри с пластелин и кинетичен пясък – те са изключително важни за сетивното развитие и за въображението на децата.

Много скоро започва и ролевата игра и подражаването на възрастните в тяхното ежедневие, а също и конструирането. С Lego Duplo и Playmobil децата могат едновременно да конструират, да се упражняват в решаването на проблеми (как да се закрепи покрива на къщичката?), да мислят креативно и да играят ролеви игри, преигравайки любими сцени, събития, случки на детската площадка или в детската градина. Така те развиват социалните си умения, разбират ситуациите и подобряват емпатията си, а освен това развиват и концентрацията си – всички знаем колко дълго може да конструира някой малък автомобилен дизайнер!

Постепенно любовта към конструирането ни води към все по-сложни и смели модели – Lego Juniors, Lego Creator или Lego Technic, както и страхотните комплекти на Engino, с които могат да се построят интересни и нестандартни модели. Чрез тях се развива пространственото мислене, креативността и въображението, способностите за планиране и решаване на проблеми. А когато към конструирането се включи и второ дете, играта става още по-пълноценна, учейки на коопериране, обсъждане на идеи. В този ред на мисли няма как да пропуснем и пъзелите – те са страхотни „учители“ за търпение и внимание към детайлите. А Ravensburger ще ви предоставят такива шедьоври на визуалните изкуства, че децата с радост и гордост ще искат да рамкират готовия пъзел и да го показват на всеки, който се отбие вкъщи!

Социалните умения също получават своето развитие чрез настолните игри – независимо дали с образователна цел или просто за забавление, настолните игри учат децата на ценни умения като изчакване на ред и зачитане на другия, правене на компромиси, разрешаване на конфликти и споделяне. Play Land и Hasbro имат чудесни издания на любими игри на български – така цялото семейство може да се забавлява и да изгражда чудесни спомени заедно.

В училищните години е изключително важно децата да опитват различни сфери на познанията и уменията, търсейки собствените си таланти и интереси. С комплектите на SES могат да опитват различни видове творчество, да експериментират със Science4you и Eastcolight да откриват нови и нови дълбини на науката, отделяйки внимание именно на сферите, които ги интересуват. Правилно избраният микроскоп или телескоп може да отведе детето в приключения, които да създадат любов към науката за цял живот. Често в училище децата нямат достъп до микроскопски проби, археологически разкопки или забавни експлозивни химически експерименти, а да им подсигурим добър комплект означава да им подарим страхотно изживяване в света на науката.

Накрая не бива да забравяме и едни от най-важните инструменти на интелектуалното развитие – книгите. Егмонт, Фют и Хермес са издания с традиции в детската литература, а четенето дори само по една детска книжка на ден значително повишава бъдещите академични успех и на малкия ученик. За онези, които вече се учат да четат сами, комплектите „Моята азбука“ предлагат възможности за много игри, учейки букви и срички.

За нас, родителите, остава изборът на точно онези продукти, които ще се харесат най-много на нашето дете и ще му помогнат да порасне и да се развие точно в неговите лични силни области. И сега, когато възможностите са неограничени, е наша задача да помогнем на детето да намери и опита своя път, достигайки максималния си потенциал и развивайки способностите си и талантите си.

Ролята на образователните играчки в интелектуалното развитие на децата
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *