Отглеждането на детето – трудна и отговорна „работа“ в съвременното общество

Дали терминът „гледане на деца“ днес е равносилно на това да оставиш работата си и да се посветиш изцяло на семейството? Какво се е променило през последните десетилетия в живота на всяко едно семейство, за да успее да отгледа децата си в една спокойна и здравословна среда? Често обаче това не е възможно, защото съвременният начин на живот изисква и двамата родители да работят, а децата да бъдат гледани от друг човек. Ако сте късметлии, имате 1-2 баби, които с удоволствие помагат в грижите при гледане на деца. Ако нямате на кого да разчитате, вашите варианти са: да се откажете от работата си, за да се грижите за детето, или да наемете помощник, който ще заема вашите функции.

Какво печелим и какво губим, когато детето ни се гледа от чужд човек?

Ситуацията,  в което друг човек се занимава с гледане на деца, е често срещана. Повечето родители работят дълги часове и се нуждаят от някой, който да взема детето от ясла/градина/училище и да се грижи за него: да го храни, да учат заедно, да му прави компания. Но често покрай тези ежедневни грижи, въпросният човек създава модел на поведение у детето. С други думи, иска или не, той му влияе, по някакъв начин го възпитава. Доколко това е приемливо за родителите и дали си дават сметка за това?

гледане на деца от чужд човек

Предимства при гледане на деца от чужд човек:

Първоначално може би е доста плашещо да довериш детето си на непознат. Но същото е и в детската градина, нали? Не познавате предварително учителите, не знаете и тези в училище какви са. С течение на времето детето свиква с човека, който се грижи за него. Ако той спечели и вашето доверие, със сигурност вече е като член от семейството. След като уточните какви са изискванията ви, и видите, че са спазвани от лицето, със сигурност може да се успокойте, че детето ви е в сигурни ръце.

Когато имате на разположение бавачка или детегледач, винаги може да разчитате на него. Когато детето се разболее, или времето е лошо, може да си остане вкъщи, вместо да ходи на градина/училище, а вие да се притеснявате за отсъстване от работа. По този начин не се нарушава вашия работен режим. Друг плюс от така създалата се ситуация, свързана с гледане на деца, е фактът, че детето получава обич и разбиране от друг възрастен човек, различен от семейния кръг. А това е полезно за него, защото научава нови и интересни неща по време на развитие на отношенията.

бавачка

А какви са недостатъците?

Недостатъците при гледане на деца от чужд човек (детегледач, бавач и др.) са свързани най-вече с финансовата част. Тази услуга е скъпа, но всичко зависи от почасовата ангажираност. Друг недостатък би бил, ако човекът, който сте избрали, не е проверен – не е препоръчан, или няма достатъчно опит. Това би довело до трусове в отношенията с детето и до разклащане на вашия режим. За да предотвратите подобна ситуация, добре подберете човека, с когото ще работите. Проучете го, проверете дали може да му имате доверие и други. Все пак от него зависи здравето и израстването на вашето дете.

Ако сте решили да се откажете от кариерата си, за да отглеждате децата си, то вие със сигурност заслужавате уважение и подкрепа за своя избор. Работата „като майка“ е много отговорна и в пъти по-тежка от работния ден от 8 до 6 ч. вечерта. Но няма по-важно от децата ни, от тяхното здраве и щастие. Защото те са бъдещето и заслужават да живеят в здрава и спокойна семейна среда!

За и против гледане на деца от чужд човек

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *