„Храната е първата метафора за любов, отношенията, които родилият се човек изгражда най-напред“. (с) Светлана Бронникова

Навярно няма родители, които да не са преживявали тревоги заради храненето на децата си. На някои им се струва, че тяхното дете яде малко, на други – че яде много, на трети, че приема лоша и вредна храна, четвърти пък не харесват това, че детето яде твърде често и обратно – твърде рядко. Една от най-обсъжданите теми сред младите майки безспорно е тази за храненето. Започва се от захранването и продължителността на кърменето и се стига до момента, когато детето напусне родителския дом. Вижте кои са най-често срещаните притеснения на младите майки и основателни ли са те.

Докато проучвах темата за храненето, попаднах на материали на Центъра IntuEat и след като ги разучих, открих за себе си много полезна и ценна информация, с която бих искала да ви запозная. Светлана Бронникова е ръководител на Центъра за интуитивно хранене и психотерапия на разстройствата на хранителното поведение IntuEat. В тази статия ще се опра на информация, взета от нейните статии и уебинари.

 

Детето идва на света и вече има несъзнателни представи за онова, което му е нужно за здравословно и пълноценно хранене, ако в процеса не се намесят всезнаещите възрастни. Колкото повече се развива нашият свят, толкова повече родителите са склонни да се намесват в процеса на хранене на детето, като го подчиняват на модни тенденции, новоразработени диети, съвети на педиатри и норми за развитие.

През 1928 година Клара Дейвис извършва най-знаменития и мащабен експеримент на столетието в областта на хранителните диети. В продължение на 6 години Дейвис наблюдава деца на възраст от 6 до 11 месеца, отглеждани в специална детска градина, организирана за целите на този експеримент. В него участват деца на самотни майки, които не са в състояние да се грижат и да издържат децата си, деца на майки-тийнейджърки, плод на нежелана бременност. Повечето от децата страдат от анемия, имат поднормено тегло, рахит и други разстройства. Всяко изядено парченце храна, всяко приемане на храна се записват в хранителния дневник на детето в продължение на 6 години. Храната просто се предлага на децата, без да бъда назовавана. Сервирана е пред децата. На онези, които още не могат да ходят, не се предлага активно храна, а само след проявен интерес към нея от страна на детето. Децата, които вече могат да ходят, отиват безпрепятствено до храната и избират колко и каква храна искат. Предлаганата храна е абсолютно натурална и всеки вид е монопродукт, не се смесват продукти (не е имало ястия от няколко продукта). Защо? За да е сигурно, че детето е избрало точно определен продукт, а не е взело храната заради един от компонентите в ястието. Затова там присъстват зърнени храни, но не се предлага хляб. Всички видове храна са безсолни, солта е оставена отстрани. Сред предложените продукти има зеленчуци, плодове, няколко вида месо, трици и зърнени храни, мляко и млечно-кисели продукти.

Първото откритие е, че децата приемат неравномерно количество калории в продължение на денонощие, седмица, месец. В един от дните изяждат двойна норма, в друг ден не стигат дори половината. В някои дни се засищат с голям обем нискокалорични продукти, в други – с малък обем висококалорични продукти.

Нито един от стиловете на хранене на всеки от малките участници в експеримента по никакъв начин не следва нормите на хранене, разработени от Института по педиатрия за тяхната възраст. Нито един хранителен режим не прилича на останалите. Децата избират на пръв поглед несъвместими продукти.

Според проучванията, в сравнение със статистиката от другите детски градини, в тази децата малко и рядко боледуват, напълно отсъстват запек, повръщане и разстройство.

Тези деца прекарват грипа леко и се възстановяват бързо.

Участниците в експеримента са подлагани на редовни и подробни медицински изследвания. Техният хемоглобин е в норма, както и другите показатели. Не се наблюдава нито слабост, нито затлъстяване.

Всичко това е заради храната, по-точно интуитивните настройки на тялото, които позволяват да се избере тъкмо този тип храна, която в този момент е най-необходима за организма. Децата не са получавали никакви витамини и добавки.

Изтеглете безплатната ни електронна книга „Интуитивното хранене при децата“ ТУК, за да разберете как се прилага на практика и какви проблеми решава интуитивното хранене.

Интуитивното хранене при децата
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук
Олеся Ямполска
Последвайте

Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.
Олеся Ямполска
Последвайте

Latest posts by Олеся Ямполска (see all)

Author: Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *