Аутизъм е състояние на разстройство на социалното развитие, което е свързано с мозъка и социалното поведение на човека. Според редица изследвания аутизмът се дълги на генетични фактори, но също така той може да бъде наложен от заобикалящата среда. Важно е състоянието на майката по време на бременността, храненето ѝ, цялостния ѝ режим, защото може те да са причина за развитие на аутизъм при детето.

Какви са симптомите при аутизъм?

При раждането си детето е съвсем нормално. Симптомите на аутизъм могат да се появят през първата година или дори по-късно.

аутизъм

Три са основните симптома, свързани с разпознаването на аутизъм в ранна възраст:

  1. Нарушени социални взаимоотношения

    Това включва изграждане на отношения с връстници поради липса на интерес, несподеляне на чувства с другите, липса на емоционална обвързаност  и др.

  2. Нарушения при езика и речта

    Липса на реч или е неразбираема за околните, употреба на стереотипни изрази, неологизми, изговаряне на глас на различни мисли и др.

  3. Стереотипни действия, които се повтарят

Такива са различни ритуали, повтарящи се действия като люлеене на стол, въртене на очи и други, необичаен интерес към сетива: мирис, вкус и др.

Симптомите при всяко дете са различни, но най-общо те са ситуирани в тези три групи. Проявяването на симптомите на аутизъм е различно за всяко дете – при някои е възможно да се появят по-рано, докато при други по-късно. Важно е да следим внимателно развитието, за да сме подготвени и да реагираме адекватно.

Развитието на детето може да протича нормално, но някои от следните неща да са видими на пръв поглед:

  • Ако не отвръща, когато го извикаме по име
  • Не общува/играе с връстници или други деца
  • Не отвръща на усмивката ви
  • Не ви гледа в очите, когато го храните или в други ситуации, когато правите нещо заедно
  • Използва необичаен тон на говорене и/или ритъм
  • Не следи играчките с поглед, когато му ги показвате

Децата, страдащи от аутизъм, се концентрират по-трудно и за тях трябва по-специално отношение във връзка с обучението. При всяко дете аутизмът се развива различно, така че е възможно да са с висока интелигентност, но просто да имат проблеми с общуването.

Как да се справим, ако открием някои от посочените симптоми на аутизъм?

Колкото по-рано се открие аутизмът, толкова по-добре може да се подходи към социализирането на детето. Аутизмът не е болест, нито е нещо, от което трябва да се страхуваме. Той е състояние, което не променя детето ни, и със сигурност няма да го обичаме по-малко, защото има подобен проблем.  Просто ще се нуждае от по-специално внимание и грижи.

аутизъм при децата

Тъй като аутизмът протича през целия живот и няма лечение, това, което се предприема за подобряване на общото състояние, е свързано с:

изготвяне на индивидуална обучителна програма, която да е свързана с конкретните проблеми на детето (езикова, речева терапия, комуникационни умения и др.)
терапия, свързана с поведението, чиято цел е да се ограничи негативното поведение – истерия, затваряне в себе си, липса на комуникации, наранявания и др.

Най-разпространената програма за помощ на деца, страдащи от аутизъм, е Монтесори. (Прочетете по-подробна информация за възпитание по метода Монтесори)

Адаптацията на детето започва преди всичко в дома. От родителите зависи как ще го предразположат и само техните ежедневни усилия могат да доведат до подобряване на състоянието, социализация и щастлив живот.

Как да открием ранни признаци на аутизъм у децата?

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *