Да. Не съм се объркал с думата „ново“. Настолните игри „Са“ съвременна мания. Вярно е, игрите съществуват от както се помним. Вероятно и вие, и вашите родители сте играли класически неща от типа „Монополи“, „Не се сърди човече“ и „Дама“.

Истината е, че тези кутии вероятно са били пълнеж в дъното на раклата, прашасали в мазето, или най-много в някой шкаф със скъсана кутия и разхвърлени компоненти. При мен беше така.

Сега, настолното хоби е придобило различни размери и значение. Хората не просто притежават десетки, стотици, в някои случаи и хиляди игри – сега те си правят си колекции, слагат ги на показ, изработват им специални поставки, аксесоари, нищо чудно скоро и олтари. С други думи, колекцията от настолните игри е съвременната холна библиотека.

Източник на тази снимка: Boardgamegeek.com

Само до преди няколко години да говориш за настолни игри беше срамно. Сега, след като вече става въпрос за ново поколение „модерни“ настолни игри, хората не се учудват, че се спъват вкъщи в купчина кутии с имена на дизайнери и художници.

Индустрията с настолните игри в момента е на такива висини, че излизат хиляди нови заглавия всяка година. Дори в най-голямата платформа за публично финансиране – Кикстартър, най-подкрепяните проекти са именно на настолните игри. С други думи, ако искате да изглеждате „хип“ и да се фукате, че сте в крак с модата, говорете за настолни игри. Не е срамно. Вече.

Ето това представляват нормалните вечерни събирания за настолни игри.

Пак повтарям – тук говорим за съвременни игри, които имат реномирани издатели, култура на дизайн и известни дизайнери, както и професионални художници.

Много от игрите са пълни с фигурки и дървени, пластмасови, дори метални компоненти. Хартията и картона не са вече основните участници. Точно заради това и цената на тези игри е значителна. Най-малката игра може да е 20 лева, но стандартна цена за такава игра е 80-100 лева, понякога 200, има дори и по 500.

Не бягайте далеч все още! Не е нужно да харчите чак толкова много пари. Това, че една игра е по-евтина не означава, че качеството й е лошо. Не гледайте толкова и оценката на играта в разпространения сайт за настолни игри Boardgamegeek.com. Там обикновено високите цени са плод на добър маркетинг и комерсиален вкус. Гледайте ревюта, четете статии, преценете сами. Никой не може да ви каже коя игра е добра за вас. Особено когато вкусовете са на такива амплитуди, че са се зародили два типа крайности в стила на игра. Европейски тип игри и Американски тип (жаргонно – „америтраш“). Европейският тип игри разчита предимно на стратегическо и тактическо мислене, като оставя назад козметиката на игрите, докато американският тип слага темата на първо място. И външния вид. Всичко останало… както дойде.

Има игри, в които дори се изисква ловкост.

Разбира се, това са крайности и вече тези стилове са смесени.

Темата за настолните игри като феномен е обширна. Дали хората се наситиха на дигитализация и ги болят очите от екраните? Дали им е писнало да комуникират с 20 човека по едно и също време онлайн и с нито един реално да не усещат близост? Дали просто искат да се запознаят с нови хора, без неизбежното неудобство?  Дали просто имат нужда да се отпуснат за момент?

Настолните игри са немска култура, която е започнала като нещо, което сближава семейството и се е метаморфоризирала в хоби, сближаващо непознати.

Казват, че никога не познаваш човек, докато не изиграеш настолна игра с него. Факт е, че преди няколко години за пръв път играх заедно с моите родители настолна игра и опознах страни от техния характер, които никога не бях виждал за 30 години.

Защо трябва да чакаме 30 години? Можем да започнем да играем игри с нашите деца още от сега. Така винаги ще знаем какво се крие в сърцата им. Българите носим характер на затворени хора и не обичаме да споделяме. Настолните игри са един „подъл“, но задоволителен начин да изкарате всичко от един човек без той да го очаква. Възползвайте се!

P.S.

Вратата ни винаги е отворена за гости. От вас желанието, от нас игрите.

Настолните игри – ново аналогово поколение

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *