Случвало ли ви се е да присъствате на сцена с тръшкащо се дете, при което някой да коментира, че детето така просто иска да привлече внимание? Всъщност, вниманието е най-исканият, търсеният и скъпоценен родителски ресурс, без който децата стават нервни, претенциозни и мрънкащи. Разбира се, за всички тези ситуации може да има много други причини – детето може да е изморено, гладно, превъзбудено от различни стимули. Но ако все пак тези проблеми не са на лице, а детето все пак е във „взривоопасно“ настроение, може би е време за малко проява на внимание!

Особено с порастването на децата често забравяме, че се движим на твърде висока скорост и не сме отделили достатъчно време за простичко общуване с детето, за което то значи толкова много. Както беше казал един детски психолог, децата са раздразнителни и мрънкащи вечер, когато през деня чашката им с любов не е напълнена! И да, някои деца вдействителност имат нужда от напръстник любов, други – от бъчва. Особено зависи колко дълго сме забравили да „пълним“ чашката. Друга любима мисъл – една година лошо родителство се компенсира с един месец добро родителство. Тъй че – бързо да покажем на малките колко ги обичаме и да им осигурим тази прекрасна и здрава основа за разтеж, наречена любов.

Практически: как да го постигнем? Дали да купим голям, желан подарък или да ги заведем на кино? Повече джобни или повече привилегии? Не, всъщност децата знаят кога ние използваме заместители на внимание. Затова ще предложим 3 простички, ежедневни стъпки, плод на популярната психология – за деца, които ще се почувстват обичани и с отделено внимание.

  1. Физически контакт, за да се чувстваме свързани!

С бебетата е толкова лесно – така или иначе почти постоянно са ни в ръцете, постоянно сме във физически контакт с тях – при хранене, къпане, обличане, разходка. Но колкото по-големи и самостоятелни са децата, толкова по-рядко се случва физическия контакт. А децата имат нужда от него, за да се чувстват обичани и свързани с тях. Популярните психолози дават минимум от поне 8 физически жеста всекидневно. Разбира се, това не означава да гоним осемгодишния си син, за да го прегръщаме и целуваме. Това по-скоро може да ги накара да бягат бързо! Но всеки физически контакт е ценен – потупване по гърба, разрошване на косата, оправяне на яката и разбира се, ако все пак можете, си открадвайте по някоя и друга прегръдка.

  1. Разговор очи в очи

Всеки ден децата се нуждаят от разговор и общуване очи в очи. Дори от най-ранната бебешка възраст е важно да говорите на бебето, гледайки го в очите. Но след време разговорите ще стават все по-важни и сериозни. Научете се и да слушате, и да говорите разбираемо. И винаги помнете, че разговорите с детето, особено важните за него, са очи в очи, а не очи в очи и телефон/таблет/лаптоп. Тези разговори доказват на детето, че заради разговора с него си заслужава прекъсването на работата. С ежедневни разговори и чрез играждане на навик за общуване за всички ще бъде по-лесно. А и искреното и неприкрито общуване и ценните разговори са сериозна инвестиция за времето на тинейджърството, когато ще е от изключително значение да разговаряте ежедневно с детето, за да знаете през какво минава и как преживява различните тинейджърски трудности и проблеми. Започнете този навик отсега, тъй като колкото по-късно опитате да разговаряте, толкова по-трудно ще е и за вас, и за детето. Интересувайте се от всичко около него и отговаряйте обширно на въпросите му – това е едно добро начало!

  1. 3 пъти по 3

Детските психолози са установили, че за децата има 3 момента от деня, в които първите 3 минути обуславят останалото му настроение и настройка а деня. Това са първите 3 минути след ставане от сън, Първите 3 минути след прибиране от училище и последните 3 минутки преди лягане. Възползвайте се ежедневно от тези минутки, за да показвате любов, интерес, внимание. Използвайте ги ценно – зарадвайте детето, прегърнете го, поговорете и му отделете лично внимание. Това са безценни, много кратки (общо 9 минути на ден!) минути, които обаче поставят една добра основа на любяща атмосфера и внимание към детето!

 

Да им покажем, че ги обичаме
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *