Зимата – студена и неприятна, крие рискове не само от падане по заледените улици, но и от различни вирусни заболявания. В училище, в градския транспорт, в магазина или на гости – децата ни ежедневно са изложени на опасност от зараза. Какво можем да направим? Да ги ограничим ли? Не, по-скоро трябва да засилим имунитета им, за да могат сами да се борят с вирусите. Как да се случи това?

6 съвета за предпазване от вирусни заболявания

Личната хигиена – ключ към здравето

Децата често не спазват достатъчно добра лична хигиена. Трябва да възпитаме в тях практиката да се грижат за себе си, да мият ръце по-често, да не кихат срещу друг човек и пр. Колкото по-внимателни са към личната си хигиена, толкова по-малко податливи ще бъдат на вирусни и други заболявания през зимните месеци. Започнете възпитаването на тези умения рутинни задължения с личен пример. Колкото по-често припомняте на детето и му показвате, че трябва да си мие ръцете, толкова по-лесно то ще свикне с тази процедура и ще започне само да я прави и извън дома.

миене на ръце

Топли дрехи

Преценяването на това какво да облечем е много важно през зимата. Обикновено едно просто изстиване може да доведе до усложнения и проблеми в комбинация с дълги дни лечение. Ако децата ви са малки, подбирайте внимателно дрехите. Ако са тинейджъри, проверявайте дали не излизате леко облечени. Важно е също така дали обувките им са достатъчно топли. Ако пропускат дъжд/сняг и краката често се мокрят, това е предпоставка за скорошно заболяване. А колкото по-често се разболяват, толкова по-бързо пада имунитетът им и следователно по-податливи са на вирусни заболявания.

Консумация на топли течности

Пиенето на топли течности повишава имунитета. Постарайте се децата ви да консумират повече чайове и други топли напитки. Като цяло, консумацията на течности е полезна за организма, затова следете дали детето ви пие достатъчно вода.

Здравословно хранене срещу вирусни заболявания през зимата

Здравословното и разнообразно хранене е ключово за здравето на децата. Старайте се да разнообразявате менюто им с различни, богати на витамини храни: местни продукти, зеленчуци, плодове и др. Спорът също не е без значение за повишаване на имунитета на децата. Ако те спортуват, не ги лишавайте от спортните занимания през зимата, колкото и студено да е. Така организмът им се калява и ги предпазва по естествен начин от вирусни заболявания, характерни за сезона.

здравословно срещу вирусни заболявания

Достатъчен сън

Сънят е много важен за цялостното ни състояние. Ако сме се наспали добре, сме по-активни, по-продуктивни, щастливи и най-вече здраве. Пропускането на часове сън води до отслабване на имунната система и съответно сме по-подвластни на различни болести. Грижете се децата ви да спят достатъчно, за да са здрави и щастливи.

здравословен сън

Профилактични лекарства при предпазване от вирусни заболявания

По време на грипната епидемия се налагат някои мерки за предотвратяване на вирусни заболявания. Приемането на лекарства като витамини и минерали е задължително Консултирайте се с лекар какво е нужно да се приема превантивно, за да предпазите децата си, особено ако са изложени на риск.

6 съвета за предпазване на децата от вирусни заболявания

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *