През последните години, с набралото популярност в световен мащаб секцио или Цезарово сечение (‚caesarea‘ – царско и ‚sectio‘ – разрез, лат. език), бременните жени са изправени пред трудния избор дали да продължат традицията на предците ни и да родят по естествен път или да се подложат на операция.

В следващата статия, отговаряйки на няколко важни въпроса, ще се опитаме да очертаем различията между двата начина за раждане, както и техните плюсове и минуси.

Какво всъщност е секцио и колко време продължава?

Цезаровото сечение, по-познато като секцио, е вид оперативно раждане. Извършва се под пълна упойка и представлява напречен разрез на предната коремна стена.

Самата операция продължава не повече от 45 минути като бебето се изважда през първите 5-10 минути, след него плацентата, а накрая матката се почиства и тъканите се възстановяват поетапно.

Какви са плюсовете и минусите на оперативното раждане?

Важно е да сме наясно, че и двата типа раждане крият своите предимства и недостатъци.

Ще започнем с плюсовете на (планираното) секцио:

  • По-малко стрес и тревожност на майката при раждането
  • Оперативното раждане крие по-малък риск от родилни травми като отток или натъртване на опашната кост
  • Планираното Цезарово сечение крие по-малък риск от непредвидени усложнения (инфекции, нараняване на коремните органи, разкъсване на бебето и проблеми, свързани с упойката) в сравнение с преждевременното оперативно раждане.

Като всяка оперативна манипулация, секциото крие и някои рискове, които трябва да се вземат под внимание:

  • По-дълъг болничен престой
  • Продължителен и болезнен възстановителен процес
  • Оперативното раждане е съпроводено от обилна кръвозагуба (приблизително около 1000 мл. кръв)
  • Съществува риск от намалена функция на червата след раждане с Цезарово сечение
  • Резултатите от някои проучвания сочат, че рискът от неонатална смърт (през първите 28 дни след раждането) е по-висок, в сравнение с този след вагиналното раждане
  • Респираторните проблеми (в това число и Синдрома на остър респираторен дистрес) са много по-чести при бебета, родени по оперативен път

Какви са плюсовете и минусите на естественото раждане?

Някои от основните предимства на вагиналното раждане са:

  • По-кратък болничен престой (от 24 до 48 часа след раждането)
  • По-бързо възстановяване на майката след раждане и по-умерена следродилна болка
  • След естествено раждане, майките са в състояние да започнат да кърмят незабавно и по-ефективно
  • Децата, родени по естествен път, имат по-голяма резистентност към евентуална поява на астма, хранителни алергии и лактозна нетолерантност. Това може да се дължи на излагането на полезни бактерии в родилния канал

Естественото (вагиналното) раждане крие и някои недостатъци:

– Страхът от естественото раждане много често предизвика тревожност и води до емоционален срив при бременни жени

– Има малък риск от нараняване на опашната кост по време на вагиналното раждане. Тези наранявания са необичайни, но има регистрирани случаи на натъртване, изместване или счупване на опашката, особено ако майката има тесен таз и изражда по-голям плод- Има риск от непредвидени усложнения като кървене при майката, например

Защо естественото раждане продължава толкова дълго?

Без съмнение всяка бременна жена си е задавала този въпрос многократно. За щастие специалистите имат много логично обяснение защо естественото раждане представлява толкова дълъг и болезнен (за майката) процес. Ще се опитаме да ви го „преведем“ на разбираем език.

Нека да започнем оттам – задавали ли сте си въпроса защо раждането при животните трае толкова по-кратко, в сравнение с това при нас – хората? Това е така, защото новороденото куче или коте, например, не зависи до такава степен от околната среда. С появата му на бял свят, по-голямата част от развитието му е приключила.

Това обаче не важи за хората. Плодът има да извърви в пъти по-дълъг и сложен път към върха на еволюционната пирамида, а раждането поставя базата за това.

Когато изберем естественото раждане, ние даваме възможност на бебето ни постепенно да се адаптира неврологично, физиологично и метаболитно към средата, извън утробата на майката. Ето затова традиционното вагинално раждане може да продължи до 24 часа.

В кои случаи да изберем оперативното раждане?

През последните две години в България, 40% от новородените са дошли на бял свят по оперативен път, но не по медицински причини, а по личен избор на майката. Водещите причини са най-вече страх и емоционално неразположение от мисълта за естественото раждане. Не трябва да забравяме, все пак, че вагиналното раждане съществува откакто човешкият вид е на земята и винаги е за предпочитане.

Все пак има някои ситуации, в които е по-добре да родим по оперативен път. Ето и някои от тях:

  • При износване на два или повече плода
  • Ако имате анамнеза за диабет, високо кръвно налягане, ХИВ, херпес или някакво друго състояние, което може да предизвика усложнения при естественото раждане
  • Ако вашият лекар сметне, че размерът на бебето ви е непропорционален на обиколката на таза ви или главата на бебето не е насочена надолу по време на раждането
  • При поява на нежелан сценарий като заплитане на пъпната връв

Важно ли е да се самообразоваме преди раждането?

Една от най-честите грешки днес, която много бъдещи майки допускат, е да се допитват до онлайн форуми и непроверени уеб сайтове относно това как е най-лесно и безболезнено да родят. Истината е, че никой не може да ни даде най-точния отговор за самите нас, тъй като процеса на раждане е напълно индивидуално преживяване.

Все пак, ето няколко добри четива за самообразоване по въпроса:

  • Раждане с любов“ – Олга Дукат
  • „Аз съм бременна. Всичко за бъдещата майка – Мари – Клод Дьолае
  • Най-важното за бременността – Д-р Спок
  • „Цезаровото сечение“ – мишел Оден

По време на бременността, бъдещите родители са изправени пред редица важни избори – от типа раждане, до закупуването на детско креватче и играчки. За да ви помогнем да преминете през всичко това с лекота и усмивка, предлагаме ви да разгледате нашите продукти в категория „За бебето и майката“.

Цезарово сечение или нормално раждане – как да направим правилния избор?
5 / 5 от1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *