Поддържането на пълноценна диета по време на бременността е жизнено важно условие както за здравето на бъдещото бебче, така и за вашето лично.

През тези 9 месеца, тялото ви се нуждае повече от всякога от определени хранителни вещества, витамини и минерали. Специалистите съветват да приемате 350-500 допълнителни калории дневно през втория и третия триместър, за да осигурите нужното изхранване на новия организъм.

Правилната диета по време на бременност също ще ви помогне да се отървете от излишното тегло след раждането.

бременност

Диетата, в която липсват ключови хранителни вещества, може да повлияе отрицателно върху развитието на бебето. Вредните хранителни навици и наднорменото тегло могат увеличават риска от гестационен диабет и усложнения по време на раждането.

Ето 11 здравословни храни, които е добре да приемате ежедневно, когато сте бременна.

  1. Млечните продукти

Млечните продукти, особено киселото мляко, са чудесен избор за всяка бременна жена. Те са най-добрият хранителен източник на протеини, калций и осигуряват големи количества фосфор, витамини от вида B, магнезий и цинк.

Пробиотиците също могат да помогнат за намаляване на риска от усложнения в късна бременност и по време на раждане.

  1. Представители на семейство Бобови

Тази група храни включва леща, грах, фасул, нахут, соя и фъстъци.Представителите на семейство Бобови са сериозен източник на фолиева киселина, фибри и много други полезни хранителни вещества. Фолиевата киселина е водеща хранителна съставка по време на бременност и може да намали риска от вродени дефекти и заболявания при плода.

  1. Сьомгата

Приемът на сьомга насища организма на бременната жена с важните Омега-3 мастни киселини ЕРА и DHA, които играят ключова роля за положителното развитие на мозъка и очите на плода. Тя е и естествен източник на витамин D.

Много диетолози препоръчват на бременните жени да ограничават приема на морски дарове до два пъти седмично заради живака и други замърсители, открити в мастните риби. За съжаление, в резултат на това се ограничава приема на важни омега-3 мастни киселини.

  1. Яйцата

Консумацията на варени яйца е добър начин да увеличите общия прием на хранителни вещества по време на бременност.  Също така, те съдържат холинважно хранително вещество за  развитието на мозъчната дейност на плода.

Едно цяло яйце съдържа приблизително 113 милиграма холин, което представлява около 25% от необходимия дневен прием на бременната жена.

  1. Боровинките

Боровинките са богати на вода, въглехидрати, витамин С, фибри, витамини, антиоксиданти и растителни съединения. Те могат да помогнат на бременните жени да увеличат дневния прием на хранителни вещества и вода.

Важно е да споменем, че боровинките имат сравнително нисък гликемичен индекс, така че те не причиняват драстични скокове на кръвната захар.

  1. Авокадото

Авокадото съдържа голямо количество мононенаситени мастни киселини, фибри, витамини от група В (най-вече фолат) и калий, които спомогнат за подобряване на здравето на плода. Също така, предотвратяват появата на крампи на краката при бременните жени.

7.       Сушените плодове

Сушените плодове (сини сливи, кайсии и фурми) също могат да допринесат за правилната диета при бременните жени, тъй като са наситени с калории, фибри и различни витамини и минерали. Само не забравяйте да ограничите порциите си и да избегнете захаросаните сушени плодове, за да предотвратите излишния прием на захар.

8.      Овесените ядки Овесените ядки са чудна закуска за всяка бременна жена, защото доставят необходимите фибри, витамини и растителни съединения. Те са, също така, богати на витамини от вида B и магнезий – жизнено важни за правилния растеж на плода. 9.      Месото Месото (пилешко, свинско, говеждо) е сигурен източник на висококачествен протеин, желязо, холин и витамини от група В – жизнено важни хранителни вещества по време на цялата бременност.Червеното месо е важен доставчик на желязо. Важно е да споменем, че желязото е основен минерал, който се използва от червените кръвни клетки като част от хемоглобина. Необходимо е всички клетки в тялото да имат достъп до кислород. 10.   Рибеното масло 

Рибеното масло се извлича от дроба на рибата ‚треска‘. То е изключително богат източник на омега-3 мастни киселини ЕРА и DHA, които са от съществено значение за развитието на мозъка и очите на плода.

Една супена лъжица (15 мл) от рибеното масло осигурява повече от необходимата дневна доза омега-3 мастни киселини, витамин D и витамин А. То е добра опция за бременните жени, които не са фенове на морските дарове.

11.   Водата

На последно място, но не по важност, е правилният ежедневен прием на вода по време на бременността. Адекватната хидратация ще спомогне за предотвратяване появата на хроничен запек и инфекции на пикочните пътища в този етап. Специалистите препоръчват приема на 2.5 литра вода дневно, но това количество варира според особеностите на всеки индивидуално.

Важно е да не забравяме, че по време на бременност храната, която консумираме и диетата, която спазваме, влияят пряко както на нас самите, така и върху здравето и правилното развитие на плода. Надяваме се, че нашият списък ще бъде добра основа за една спокойна и безпроблемна бременност.

Започнете да планирате храненето на бъдещото бебе още сега.

Хранене при бременност – 11 здравословни храни
5 / 5 от1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *