Като нови родители е важно да създадете безопасна обстановка за сън на вашето новородено. Ето и препоръките, които могат да доведат до по-безопасни условия за сън на вашето мъниче:

Твърда, плоска и подходяща повърхност

Ако бебето ви заспи докато е в столче за кола, бебешка количка с изправена седалка, кенгуру, слинг, шезлонг или детска люлка, преместете го в безопасна, равна и твърда среда за сън.

Стабилната повърхност е по-твърдата повърхност – не е плюшената мемори пяна, с която възрастните са свикнали за по-голям комфорт. Телата на бебетата са различни от тези на възрастните. Бебетата имат приблизително 300 кости, докато възрастните имат 206. А костите и гръбначният стълб на бебетата са по-меки от тези на възрастните, затова е важно да използвате твърда повърхност, която не само подпомага развитието на скелета им, но и ги предпазва. Матракът не трябва да се вдлъбва, когато бебето лежи върху него.

И накрая – уверете се, че чаршафът на детското легло, кошарата или креватчето е прилепнал и е направен точно за въпросния модел. Чаршаф, който не пасва правилно, може да застраши вашето бебе.

mamaRoo

Споделяйте стаята, а не леглото

ААП (Американската Академия по Педиатрия) препоръчва новороденото ви да спи в същата стая – близо до леглото ви, в отделно пространство за спане – поне през първите 6 месеца от живота му. Това не само може да намали риска от синдрома на внезапната детска смърт (СВДС) с до 50 %, но и ще улесни живота ви, когато бебето е близо до вас за хранене, смяна на пелените и за да го наблюдавате.

mamaRoo Sleep бебешки сън

Празно значи празно

Може да изглежда странно или некомфортно бебето ви да спи в креватчето си, кошарата или на мястото си за игра без никакви одеяла или играчки, но поддържането на пространството за сън празно, е задължително за безопасния му сън. Това означава без одеяла, без плюшени играчки, без възглавници… нищо. Всички те могат да представляват потенциална опасност от задушаване и да доведат до вдигане на температурата.

За да запазите уюта на вашето малко дете, опитайте се да го повивате, когато е новородено. Щом започне да се преобръща, може да спрете да го повивате. Преместете го в подходящо за възрастта му чувалче за сън или одеялце за носене. Общото правило е, че бебето трябва да бъде облечено само с един слой повече, отколкото сте облечени вие.

4moms mamaRoo Sleep за сън

Обратно към съня

  • Твърда, плоска, подходяща повърхност – готово.
  • Споделяне на стая – готово.
  • Празно пространство за спане – готово.

Сега се уверете, че винаги поставяте бебето си по гръб, когато е в своето креватче, кошара или детско легло. Проучванията показват, че риска от СВДС е много по-малък при бебетата, които спят по гръб, отколкото при бебетата, които спят по корем или на една страна.

В процеса на развитие бебетата започват да се въртят на около 3-4 месеца. Продължавайте да поставяте бебето по гръб по време на сън или дрямка, но ако то се обърне настрани или по корем, може да го оставите в това положение, ако вече може да се обръща от корем на гръб и обратно на корем. Ето защо „времето по корем“ през деня е толкова важно. То ще помогне за укрепване на мускулите на врата, гърдите, ръцете и раменете на вашето бебе.

Не твърде горещо, не твърде студено

Поддържането на стаята на бебето хладна, но комфортна, е важно за безопасния сън. Опитайте се да поддържате термостата в диапазона 20 – 22 градуса по Целзий. Когато в стаята е прекалено горещо, изследванията показват, че това може да увеличи риска от СВДС при бебето. Затова, когато се съмнявате, винаги е по-добре да е малко по-хладно.

Винаги имайте предвид тези препоръки за сън, когато вземате решения как да създадете най-удобната и безопасна среда за сън на вашето бебе. Ще се справите! Сега можете да се наслаждавате още повече на времето за дрямка и сън с малко повече спокойствие. Вземете най-доброто кошче за бебето – и за вас.

Безопасен сън: какво трябва да знаят всички родители
1 / 5 от2 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *