Когато семейството се увеличава, родителите се сблъскват с ревността на първородното към новия член. Много хора не обръщат достатъчно внимание на този факт, смятайки че е каприз, егоизъм, проява на лошите черти от характера и други. Но ситуацията на ревност при второ дете в семейството е опасна и води редица негативни последици за първородното дете. Вижте защо.

Причини за ревност при второ дете

След раждането на второто дете, вие сте ангажирани изцяло с него. Колкото и да не ви се иска, първото ви дете остава на заден план през първите месеци. Ревността се проявява във внезапно настъпилата промяна в света на първородното – то чувства, че мама и татко вече не се интересуват от него, занимават се с ново братче или сестриче. Децата усещат промяната и я преживяват драматично, особено ако са с малка разлика във възрастта.

Друга причина за новопоявилата се ревност към второ дете е поведението на родителите. В суматохата от нови ситуации те решават, че първото им дете е достатъчно зряло и голямо да се грижи само за себе си. Често ангажират баба и дядо или други роднини да се занимават с него, докато успеят да се справят към новата ситуация с втория член на семейството. Ако първото дете е по-голямо, неизменно ще му бъдат „вменени“ задачи в помощ на по-малкото братче/сестриче. Така то болезнено осъзнава, че колкото по-малък си, толкова повече те обичат.

Това са само част от причините, които могат да породят ревност към второ дете в семейството. Какво обаче следва от тях?

детска ревност при второ дете

Детското поведение при ревност към второ дете в семейството

Ревността може да има много проявление. Тя невинаги е явна, може да бъде добре прикрита. Колкото по-скрита е, толкова по-опасна е, защото родителите разбират едва когато е много късно. Има ли сигнали, по които да се усетим, че нещо не е както трябва?

Ако вашето дете е жертва на скрита агресия към братчето или сестричето си, вие ще забележите неговото недоволство, когато другото дете е в светлината на прожектора. Иначе казано, първородното постоянно ще сравнява: играчките, подаръците, времето, ще заявява открито, че мрази и ненавижда вас и другото дете. Това поведение е много страшно, но пък бързо бива забелязано от родителите и те успяват да го овладеят с помощта на специалист.

Какво става обаче, ако ревността е скрита? Скритата болезнена ревност към второ дете се изразява по следния начин: първородното ви дете често плаче, боледува, страни от вас и от другите членове на семейството. Когато виждате, че страда, е време да предприемете нещо, защото това чувство може да се превърне в нелечима психическа травма.

Какво може да направите?

Ревността е нормално чувство. От вас зависи как ще се справите с него. Как да подходите при ревност към второ дете?

Първо, още преди раждането на другото дете, разкажете подробно на първото какво го очаква. Не го залъгвайте, че веднага ще си играят, защото ще бъде разочаровано. Обяснете му, че бебето ще се нуждае от грижи, както то се е нуждаело от вас. Това не значи, че не го обичате.

Братче и сестриче

Избягвайте да казвате, че ще му обръщате по-малко внимание. Това не е вярно. Просто голяма част от грижите ще се концентриране върху бебето.

Винаги отделяйте време за другото си дете. Вечер, след като малкото заспи, прекарвайте време заедно, четете приказки, говорете си. Общуването е най-важната връзка между децата и техните родители. От вас зависи да я съхраните достатъчно дълго.

Избягвайте да се карате на по-голямото дете, дори когато е виновно. Не го обвинявайте за ревността му, а се опитайте да я разберете и да се справите с нея.

Старайте се да възпитавате децата си на разбирателство и обич. Така като пораснат ще си останат близки. Защото който има брат или сестра, не е сам на света, винаги ще има някой, на когото да разчита и когото да обича!

Ревност при второ дете в семейството – как да я избегнем?
2.3 / 5 от3 гласа

Сподели във фейсбук

1 коментар за “Ревност при второ дете в семейството – как да я избегнем?”

  1. Много полезна статия! Наистина трябва да се замислим за това как се чувства по- голямото дете при появата на бебето, защото колкото и да не личи, със сигурност има ревност и някакви тежки чувства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *