Добрата детегледачка е с необходимия опит и усет към децата

Майчинството е прекрасен етап от живота на всяка жена. За съжаление, 2-те години отлитат като миг и докато се усетите, отново трябва да се връщате на работа. А детето? Баба и дядо са далеч, а таткото също работи – как да се справим? Като наемам детегледачка.

Как да изберем подходяща детегледачка?

Преди да изберете вашата детегледачка, трябва да помислите какви са вашите очаквания към нея. Да уточните:

  • колко често ще я ангажирате
  • какво ще бъде заплащането ѝ
  • какви задължения ще има – дали само ще се грижи за детето, ще го извежда, ще го храни и др.

След като сте уточнили всичко това, време е да си изясните какви качества трябва да притежава вашата детегледачка. Разбира се, всеки е индивидуален, но може би е хубаво да се замислите над тези 8 неща, които ще са от полза за работата ѝ:

1. Да има предишен опит

Опитът е важен, защото показва, че тя знае какво върши. Още повече, когато става въпрос за много малко дете. Но опитът не е основополагащ. Не се вкопчвайте само в професионалния ѝ опит. Ако е помагала в грижите за друго дете, примерно на роднина, или собствено, това е достатъчно и е добър повод да ѝ дадете възможност.

каква да бъде идеалната детегледачка

2. Да е усмихната

Усмихнатите хора са предразполагащи, още повече, когато говорим за малки деца. Важно е вашата детегледачка да се усмихна по време на събеседването. Така ще успеете да прецените, макар и бегло каква точно е и дали детето би я харесало. Все пак ще прекарват доста време заедно – важно е да си допаднат.

3. Да е възпитана и лъчезарна

Възпитанието на един човек личи в малките жестове. Дали казва „благодаря“, дали ви изслушва, как ви поздравява. Детето ви ще прекарва дълго време с този човек, дори може да го възприеме като пример за подражание. Затова, важно е да отговаря на вашите ценности.

4. Да има отношение към децата и усет към това

Какво означава един човек да има отношение към децата? Да му е приятно край тях. Да знае как да ангажира вниманието им, да печели доверието им. Тези неща са изключително важни за профила на добрата детегледачка. Защото докато тя „гледа“ вашето дете, то неизменно ще черпи от нейното поведение и жизнен опит.

как да изберем детегледачка

5. Да умее да се справя с всяка ситуация

Не всичко тече по мед и масло, особено когато има деца наоколо. Понякога са палави, друг път болни. Добрата детегледачка трябва да умее да се справя с всичко. Да не се страхува от стрес, напрежение, непредвидени ситуации.

6. Да е креативна

Креативността ѝ следва да бъде свързана с намирането на разнообразни начини да ангажира детското внимание. Или да го „принуди“ да направи нещо: да си научи урока, да си оправи стаята и др. Общо взето, добрата детегледачка трябва да е пълна с магическа креативност, с чиято помощ да укротява дори най-немирните деца.

7. Да е инициатива и да дава предложения

Когато някой е добър в това, което прави, той ражда нови идеи. Създава ситуации и инициира подобряването на вече съществуващи. Същото важи и за вашата детегледачка. Колкото по-инициативна е, толкова по-добре си върши работата. Помислете над това.

8. Да е човек, на когото може да се има доверие

Не на последно място е доверието. Трудно се създава, лесно се губи, но това не трябва да ви плаши. Ако вашата детегледачка отговаря на поне част от изброените неща, струва си да ѝ дадете шанс. С времето ще ви покаже дали това е оправдано, или не.

Подходящи въпроси, които да ѝ зададете, за да разберете всичко това:

  • Какво ви накара да си търсите работа с деца? Работили ли сте друго преди това?
  • Какъв е вашият работен график?
  • Пушите ли?
  • Ако детето е нервно, как бихте се справили?
  • Ако изпадне в ярост, докато сте на улицата, как ще се справите?
  • Какво ще направите, ако бебето плаче?
  • Как си представяте послушно дете?
  • Какви игри предвиждате, докато сте заедно?
  • Кои са най-важните качества при възпитанието на едно дете?

Подходящата бавачка е онази, която ще има подход към детето, ще бъде строга, но справедлива.

8 фактора, които да имаме предвид при избор на детегледачка
5 / 5 от2 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *