Ако и вие сте сред щастливците и имате близнаци, сигурно сте изправени пред ежедневни предизвикателства, свързани с тяхното възпитание. Какво е важно да знаем при възпитанието на близнаци, за да не допускаме грешки?

Полезни съвети за възпитание на близнаци

Еднакво отношение и към двете деца

Като родител на вас не ви е позволено да сте пристрастен, когато имате две деца. Трябва да ги обичате еднакво, да се грижите за тях еднакво, да бъдете справедлив и към двете деца, да избягвате забраните, доколкото това е възможно.
Често това е доста трудно, но е важно да си напомняте, че ако не го правите, създавате конфликт между тях.
Прочетете още за Възпитанието на детето през първите 5 години в подробната статия.

Не ги обличайте еднакво

Може би ще си кажете, че това няма нищо общо с възпитанието, но напротив. Докато растат, децата търсят себе си. Обличайки ги еднакво, ние ги обезличаваме, налагайки им даден стереотип (подобно на униформите в различните професии). Уважавайте индивидуалността на всяко от вашите деца. Може едното да обича розово, а другото шарено. Подбирайте им дрехите спрямо тях самите, а не според вашите виждания, защото не им правите услуга по този начин.

близнаци - брат и сестра - възпитание

Научете ги да бъдат заедно, но и отделно

Здравословният егоизъм е важно качество за всеки индивид. Научете децата си да прекарват време заедно, но и да бъдат самостоятелни. Това ще им е много полезно, когато пораснат. Как да го постигнете? Инициирайте различни игри или занимания, които да изпълняват заедно вкъщи. От друга страна, за да срещнат други деца, да завържат контакти, запишете ги на различни спортове, спрямо техните интереси. Така те ще се научат да бъдат самостоятелни, да не разчитат всеки път на това, че са двама.

Помогнете им да открият себе си

За родителите винаги е по-лесно децата сами да се занимават. Но по този начин не им помагат за това да открият кои са, какво обичат и да опознаят света в неговата пълнота. Бъдете част от живота и на двете деца. Отделяйте им по равно време, подкрепяйте ги в начинанията им, помагайки им да открият интересите си и да се развиват.

Помнете: това, че са близнаци, не ги прави еднакви. Те са различни личности. Подхождайте към тях по този начин, за да ги научите на същото.

Възпитание на близнаци – предизвикателства пред родителите
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *