Правилното възпитание на детето през първите 5 години е най-важно за неговото бъдещо израстване

Според психолози, до 6-тия рожден ден се формират основните личностни характеристики в живота на детето. В този смисъл първите 5 години от живота на детето са ключови за неговото възпитание, развитие и израстване.  Именно от тях зависи по-нататъшния му живот, успехите в училищна среда и в личен план. В този ред на мисли, какво се очаква от родителите в този период? Какво възпитание на детето трябва да дадат и има ли неща, които задължително не трябва да бъдат пропускани?

Периодът на възпитание на детето през първите 5 години може да бъде разделен условно на няколко етапа.

Етапи на развитие при възпитание на детето през първите 5 години

Времето от раждането на детето до неговото прохождане е известен още като ранно детство. Зависимостта на бебето от Вас, прави вашата задача отговорна и сериозна. Това, което трябва да направим като родители, е да създадем положителна нагласа към света у новороденото. Как става това? Като го стимулираме да бъде любопитно, отделя време за общи занимания и др.

възпитание на детето

Вторият етап от развитието, пряко свързан с възпитанието на детето, е непосредствено след прохождането. До около 2 г. възраст детето опознава света, експериментира, научава полезни и важни неща за средата, за хората и др. Кои са най-успешните методи за възпитание на детето през този период, които можем да прилагаме?

Забранявайте единствено важните неща

Изберете до 5 неща, които ще бъдат забранени. Например, да не излиза на уличното платно, да не бърка в контакта и други подобни, които сериозно могат да навредят на здравето му. Възпитавайки го по този начин, у него се формира усещане за ценност към собствения живот. С други думи, детето започва да се учи само да се пази, а това е много полезно в дългосрочен план. Важно е и как му забранявате. Избягвайте да използвате изрази като „Недей!, „Не!“, „Стига, спри, престани“ и производни. Обяснявайте на детето защо не трябва да направи това, защо не трябва да направи онова. Така ще имате по-голям успех. Децата са интуитивни, усещат по вашия глас емоциите. Не ги стресирайте излишно.

възпитание на детето до 1 годинка

Отвличайте му вниманието

Решение при нежеланото поведение в ранна детска възраст е методът на отвличане на вниманието, който също е възпитателен. С него възпитавате своите принципи у детето още от ранна детска възраст. Нормално е дете на 1 годинка невинаги да ви разбира и понякога да се инати, сърди или да планува бели. Ако обаче успеете да отвлечете вниманието му, вие сте постигнали успех, предотвратявайки неприятни ситуации.

Ефектът на последиците

Този метод има чудесен възпитателен ефект върху децата в тази възраст. Най-общо, вие обяснявате на детето със спокоен тон, че това, което прави, е лошо, и ако го стори, ще има последици. То не ви послушва, действа и среща последиците. След това, може да му кажете спокойно: „Нали ти казах, че така ще стане. Другият път ще го знаеш“. Важно е да помним, че децата научават това, което са изпитали. И в този смисъл, понякога е много полезно да ги оставим сами да правят грешки, защото точно така ще се научат.

Последователност

Важно е като родител да сте последователен. Ако веднъж позволите на детето нещо, а след това му го забраните, то ще се обърка. Нещо повече, с времето може да спре да ви възприема като авторитет, защото си променяте мнението. Децата усещат слабост, затова понякога трябва да сме твърди в изискванията си към тях.

След това следва бебешкият пубертет (2-3 г. възраст), когато родителите са изправени пред предизвикателства, свързани с възпитание и дисциплина на детето. Нормално е детето да се бунтува, открито да заявява себе си. С течение на времето малкото бебе се превръща в човек и не трябва да бдим над него като майка орлица. Напротив, при неговото възпитание редно е да започнем да го третираме като голям човек: да му възлагаме задачи, с които може да се справи, напр. да донесе нещо, да се облече само, да си измие ръцете и др подобни. По този начин детето усеща своята значимост като същевременно възпитавате у него и отговорност. То вече не е онова безпомощно бебе, а човек, който на база опита си, опознава света.

Между 2 и 3 годишната възраст се формират и основните навици или така наречения детски режим. Важно за доброто възпитание на детето е да се храни в определени часове, да си ляга навреме и др. По този начин то се възпитава на ред.

възпитание на детето през първите 5 години

Предучилищната възраст е периодът между 3 и 5 години след раждането на детето. Важно е да дадете пространство на детето да се развива. Да открива интереси, хобита, а не да му ги натрапвате. Този период е истинското детство, което детето ще помни, дори когато остарее. Погрижете се да има щастливи спомени, като не прекалявате с надзираването и възпитаването. В тази възраст се изграждат и връзките с останалите хора. Децата разбират, че светът не е само мама, татко, баба и дядо, а в него присъстват и други хора, като например, децата от площадката, в градината, съседите и др. Важно е да възпитате детето да не бъде егоист. Да обича да дарява играчките си, да споделя храната си и др.

Много важно е да запомним, че боят не е средство за решаване на проблеми, още повече с възпитанието. Биенето на деца, крясъци и други прояви на агресия ни показват като безсилни. Намерете други начини за възпитание и не прибягвайте до боят, защото той не помага.

Не е важно да сме идеални родители, а да бъдем до детето си винаги, когато то има нужда. Защото когато порасне, ще си спомня колко пъти сме присъствали на училищната сценка, а не какви уроци сме му преподали за възпитанието.

Ако искате да прочетете още за възпитанието, следете блога на КОМСЕД, където ще намерите актуални съвети и полезна информация.

Възпитание на детето през първите 5 години

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *