Какво трябва да знаем за развитието на новороденото бебе?

Колкото и книги за бебета да сме прочели, те не са достатъчни, за да ни отговорят на въпроса какво всъщност се случва с живота ни след появата на новородено бебе. Всичко се променя – от нашия личен режим до живота на всички членове на семейството. Много са нещата, които трябва да знае всеки родител и затова е препоръчително да е запознат, или поне да има към кого да се обърне при нужда – майка, баба, приятелка с деца и пр. Най-важните неща, които трябва да имаме предвид след появата на новороденото в живота ни, са следните:

Храненето на новородено бебе

Спазването на стриктен хранителен режим при новороденото е много важно. То трябва да се храни така, че през първите 3 месеца след раждането да наддава по 200 гр. на седмица (средно около 800 гр. на месец). Ако бебето само се кърми, важно е родителите да са наясно, че с всеки ден количеството кърма трябва да се увеличава, за да може то да наддава. За  съвети при кърменето, посетете блога на Комсед, където ще намерите още полезна и интересна информация.

хранене на новородено бебе

Хигиената

Първите месеци от живота на новороденото бебе са истинско изпитание за неговия организъм. Налага се да се справя с всичко във външната среда, да го тества и да изгражда имунитет. За да му помогнете, спазвайте лична хигиена. Винаги мийте ръцете се, особено след като сте били навън. Поддържайте чист дома си, както и стаята, където се намира детето. Дезинфекцирайте всичко, проветрявайте често. Избягвайте изкуствени материи или такива, които събират прах в дома, за да не развие вашето бебе алергии.

Важно е да знаем, че температурата в стаята, където е вашето новородено бебе, трябва да е около 22 градуса. Ежедневната бебешка хигиена също е много важна, особено през първите няколко месеца.

Къпането на новородено бебе може да е същинско предизвикателство

Къпането на толкова малко бебе е истинско предизвикателство. Но помнете, че с всяка баня то става по-здраво, по-уверено и по-щастливо. Бебета обичат времето, прекарано във водата, защото то им напомня за майчината утроба. Няколко важни неща, които трябва да се спазват при къпане на новородено:

  • Температурата на водата трябва да е около 37 градуса.
  • Използвайте един шампоан, който е подходящ за тялото и главата на бебето.
  • След къпане, подсушете добре, намажете бебешкото тяло с подходящо олио или лосион, за да бъде хидратирана кожата му.

За още информация, свързана с къпането, прочетете 5 важни стъпки при къпането на вашето бебе.

Ежедневната гимнастика е много важна

Гимнастиката е начин за стимулиране на бебешкото тяло. Тя задължително трябва да е съпроводена с разговор от ваша страна. Като начало, започнете с ръчичките и крачетата, а постепенно добавяйте още упражнения. Бебетата обичат гимнастиката. С нейна помощ развиват своята моторика, разбират коя част за какво служи, и са по-тонизирани и здрави.

новородено бебе

Разходките всеки ден също, дори когато е хладно

След адаптацията у дома, време е за ежедневна разходка. Извеждайте бебчо навън всеки ден, между 5-10 минути, дори когато е хладно. Така го закалявате и помагате на неговия имунитет. Освен това, навън апетитът на бебето се обостря и след това е по-спокойно и спи добре.

сънят при новородено бебе

Сънят на бебето е много важен. Тогава то расте.

Пълноценният сън при новородено бебе е може би най-важното през първите месеци след храненето. Осигурете спокойствие и добри условия за сън на вашето бебе, за да може то да расте здраво и щастливо.

 

Новородено бебе – първи грижи у дома

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *