Първото къпане на бебето е истинско приключение за родителите му и за самото него. Най-важното е да сте сигурни в себе си и да не се поддавате на емоциите. Всеки се е научил с малко повече практика.

Какво да имате предвид преди първото къпане на вашето бебе?

5 са важните стъпки при подготовката и самото къпане на вашето бебе.

Топлина в стаята на вашето бебе

Задължително е да подсигурите топлина в стаята, където ще е след своето къпане вашето бебе. Бебета са много чувствителни особено през първите месеци и затова трябва да ги пазите от настиване. Затоплете стаята с подходяща температура, за да е комфортно, докато го подсушавате и обличате.

Подготовка на водата

Най-трудната част преди самото къпане на вашето бебе е изборът на подходяща температура за водата в коритото. Тя трябва да е много близка до телесната. Ако е много гореща или много студена ще повлияе негативно на организма на бебето.

подготовка на водата при къпане на вашето бебе

За да сте сигурни, използвайте термометъра или проверявайте с палец дали не е достатъчно топла. Вслушвайте се и в детето – то умее да реагира, макар и все още малко.

Избор на подходящи продукти за измиване

При къпане на вашето бебе важни са продуктите за измиване. Избирайте такива, които са утвърдени. Не е без значение и дали са с помпичка или не. Ако избирате продукти с помпичка, ще ви е по-лесно при къпане, ако сте сами. Така с едната ръка може да държите детето, а с другата да вземате шампоана.

Винаги проверявайте срока на годност на бебешката козметика.

Коритото и хавлията

Важно е коритото да е стабилно, за да може да сте спокойни при къпане на вашето бебе. Водата в него не трябва да надвишава 10 см, а нейната температура се проверя с лакът. Ако водата е изстинала, или е твърде топла, разредете я, но не и ако бебето е вътре.

Бебешката хавлия трябва да е мека и удобна, за да не дразни детската кожа. Избирайте хавлия или кърпа само от естествени материали и я перете с подходящ прах за бебета, защото обикновения е възможно да създаде дразнене на чувствителната бебешка кожа.

Ако при къпане вашето бебе плаче…

Не се притеснявайте, ако вашето бебе плаче при къпане. Това е нормално, особено първите пъти, когато не е свикнало. Не позволявайте на този плач да промени вашите планове. Постъпете хладнокръвно и продължете с процедурата. Много родители пеят песнички или забавляват децата си с играчки или други неща, за да намалят плача и да ги разсеят. Опитайте, никога не се знае кой метод ще подейства и при вас.

къпане на вашето бебе плаче

Първото къпане на вашето бебе е приключение. Всяко следващо – малък празник

В началото е нормално при къпане на вашето бебе да се стресирате, а то да плаче. С времето свикване – вие с плача, а то с водата. С натрупването на опита, къпането на вашето бебе става приятен навик, който ви измъква от рутината и сивото ежедневие. За да бъде приятно и полезно къпането на вашето бебе за двете страни, нужно да е спазвате някои правила. Например:

  • Почиствайте добре коритото за къпане след всяка баня. Важно е да е изключително изрядно, за да няма бактерии. Използвайте подходящи препарати, които няма да вредят на детето.

  • За да не се пързаля в коритото, при къпане на вашето бебе използвайте постелка, която няма да позволи на тялото да се пързаля. Ако не разполагате с такава, винаги може да пригодите някоя хавлиена кърпа за целта.

  • За да няма ревове и крясъци в банята и за да свикне по-бързо с водата, може да правите масаж с леки кръгообразни движения на бебешко телце. Така то свиква по-бързо със ситуацията, а в същото време се тонизира.

  • Отделяйте достатъчно внимание на главата при къпане на вашето бебе. В първите месеци, когато то не умее да я държи изправена и не може да седи седнало, е важно да следите да не му влезе вода в ушите по време на къпане.

къпане на вашето бебе почивка

С практиката ще ставате все по-добри и спокойни при къпане на вашето бебе. А то – ще бъде още по-доволно.

5 важни стъпки при къпане на вашето бебе

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *