Време е да започнете да обзавеждате и декорирате красива и практична бебешка стая за новия член на вашето семейство.  Как да подходите при подреждането на стаята, кои са най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание? На първо място това е да има естествена светлина. Бебешката или детската стая се нуждае от естествен източник на светлина. Големи светли прозорци с красиви пердета, а близо до тях кресло или удобен фотьойл, на който да може да храните малкото човече.
Вижте 10 практични идеи за това как да обзаведете вашата бебешка стая.

Помнете: Обзавеждането на бебешка стая трябва да служи на ежедневието ви, а не да е самоцелно.

  1. Просторна бебешка стая

    Едно от най-важните неща за бебешката стая е в нея да има достатъчно място. Докато вашето дете расте, то ще опознава света посредством различни неща. Ще се нуждае от много място, където да прохожда, да играе, да се учи на всичко. Постарайте се да подредите мебелите така, че да не заемат много пространство. В никакъв случай не ги поставяйте в средата на стаята, дори тя да е много малка.

  2. Обзавеждането и декорът на вашата бебешка стая да бъдат в светли тонове

    обзавеждане бебешка стая в розово

    Светлите тонове създават усещане за уют и спокойствие. Освен това автоматично отварят пространството, правейки го да изглежда по-просторно. Подберете подходящи светли тонове за стените и пода на детската стая, както и за отделните декоративни елементи: килим, завеси, лампи, украси и др. Най-предпочитаните тонове са бледо розово, кремаво, светло синьо и жълто, както за мебели, така и за декорации по стените.

  3. Не пренасищайте с играчки и мебели

    Бебешката стая не е мястото, където да държим всички играчки. Нейното предназначение е свързано със спокойния растеж и развитие на вашето бебе. Не я пренасищайте с играчки и мебели, от които то няма нужда. Важно е да има пространство, в което да опознава света.

  4. Възможност за лесно проветряване

    За бебето е важно то да расте в здрава среда. Ежедневното проветряване на вашата бебешка стая е задължително. Когато избирате кое помещение да бъде за стая за вашето бебе, ръководете се от това доколко е светло и дали може да бъде проветрявано. Освен това, важно е и да не бъде твърде шумно. Стаи, които гледат към оживени улици и булеварди, не са за предпочитане.

    бебешка стая в синьо

  5. Да е близо до вашата стая

    През първите месеци от живота на вашето бебе ще се чувствате неспокойни да го оставяте само. Затова, изберете стая, която да е близо до вашата. Така преходът ще бъде по-плавен. Друг вариант е да използвате бебефон – успешен начин да следите какво се случва, когато не сте в стаята.

    бебе и мама

  6. Избирайте многофункционални мебели

    За да спестите място във вашата бебешка стая, важно е да подберете подходящите мебели. Легълцето не трябва да е много голямо, нито много малко. Има все повече възможности за избор на мебели, които да имат различни функции. Например, легълце, което след това става бюро или легло за по-голямо дете, скрин, който е масичка за повиване, вграден шкаф и други. Ако разполагате с по-малко място, важно е то да бъде оптимизирано успешно.

    практични и функционални шкафове

  7. Не поставяйте бебешкото креватче срещу прозореца

    Бебешкото креватче не трябва да е срещу прозореца. Причината е практична. Когато са малки, бебетата по-лесно настиват, а ако е близо до прозореца, възможността това да се случи нараства. Освен това, ако по-трудно заспива, няма здрав сън, възможно е шумът отвън да е причина за чести периоди на безсъние. Изберете местенце за леглото, което да е по-далеч от прозореца. Например, близо до стена.

    бебешка стая легло

  8. Ако има високи мебели (скринове, гардероби и други) да не са до прозореца

    Пространството трябва да бъде използвано умно. Ако поставите високи мебели така, че да закриват част от прозореца, те не само че ще направят стаята да изглежда по-малка, но и ще намалят потока на естествена светлина. Избягвайте подобни неща.

  9. Избягвайте изкуствени материали

    Изкуствените материали събират повече прах, предпоставка са за алергии и други заболявания. За вашата бебешка стая избирайте само естествени материали за пердета, килими, завивки, възглавнички, мебели, лампи.

  10. Бъдете практични

практични неща в бебешка стая

Каквото и да изберете за обзавеждането на бъдещата бебешка стая, нека то да е удобно и практично за вас. Подредете мебелите така, че да ви е лесно да се грижите за бебето. Осигурете си удобен кът, в който да го храните, място за смяна на пелените и кътче за игри. Ако желаете, може да поставите надпис на стената с името на детето. Така то ще има мил спомен от най-ранна възраст.

10 практични и красиви идеи за бебешка стая
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *