Когато избирате детско колело (особено ако е за първи път), подходете с разбиране и интерес. Избягвайте фрази като „Ама ти ще го караш ли наистина?“ или „Ти не можеш да караш добре“.  Вместо това, мотивирайте детето да опита. Обещайте му време, в което заедно ще се справите. Когато порасне, то ще помни всеки малък детайл и ще ви бъде благодарно, че сте му дали криле по пътя към собствената си независимост. Защото каквото и да говорим, да караш велосипед си е огромно предимство. Колкото по-рано научите вашето дете, толкова по-добре.

Как правилно да подходим към избора на детско колело? Кои са важните критерии, които да имаме предвид, когато купуваме детско колело? 

1. Размер или големина на детско колело

детски велосипед комсед
Разгледайте още модели детски колела тук.

Размерът е най-важното нещо, което трябва да прецените, когато купувате колело за вашето дете. Ако велосипедът е твърде голям, или твърде малък, ще създава трудности при управлението, което пък е потенциална опасност за вашето дете.

За да се предпазите от подобно нещо, когато избирате велосипеда, водете и детето. Така то ще може да го изпробва на място и да решите дали е подходящо. А и винаги може да се консултирате с продавача. Важно е да прецените големината на гумите, височината на седалката, както и дали детето достига педалите. От всички тези фактори зависи безопасността при каране.

2. Тегло на колелото

детско колело за балансиране

Повечето възрастни карат велосипеди, с тегло, което е средно около 20% от тяхното. При децата е различно. Техните велосипеди представляват около 50% от теглото им. В най-добрия случай едно детско колело трябва да е по-леко от 40% от теглото на детето, но това в повечето случаи не е възможно. Когато избирате подходящото детско колело, имайте предвид и тежестта му. Често, тя ще е пречка за доброто управление.

Въпреки това, теглото на велосипеда не трябва да се гледа изолирано от другите му показатели. Понякога, колелото може да е леко, но останалите му елементи да не са достатъчно добри.

3. Форма на велосипеда

форма на велосипеда

Позицията на тялото на детето, докато кара велосипеда, е от ключово значение за това колко добре ще се научи да го управлява. Формата на велосипеда допринася за баланса и равновесието. Затова, избирайте велосипеди, които отговарят на възрастта и ръста на детето. Ето и няколко неща, за които да следите, когато детето пробва велосипеда (по това ще разберете дали е подходящ):

  • крачетата не са прекалено свити, когато педалите са в горно положение
  • стига до земята без проблем
  • като ползва спирачката, велосипедът спира на секундата
  • прецизно работещи скорости

Други важни неща, които да предвидите при покупката на детско колело:

4. Спирачки и скорости

Доброто детско колело трябва да има здрави спирачки. Особено важно е, когато детето е начинаещо, спирачките да са добри, за да може да овладява велосипеда.

Скоростите трябва да работят добре (да са надеждни) и да са лесни за употреба. Ако детето ви досега не е карало велосипед, отделете време и му покажете как работят скоростите.

детско колело

5. Цена

Цената на велосипеда може и да е последна от списъка с важни неща, но и тя не е без значение. Когато купувате детско колело, преценете за какъв период то ще бъде ползвано. Купувайте го по мярка и най-важното – не избирайте най-евтиното. Освен това, нужно е детето да има подсигурена каска.

Избирането на детско колело е сериозна задача, към която трябва да подходите отговорно. Изберете правилното детско колело за вашето дете и му подарете безкрайни часове забавления и щастие.

5 стъпки за успешен избор на детско колело
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *