Бебешки плач и колики при новородено – какво е нужно да знаем?

Колики при новородено се нарича състоянието на раздразнение и неспокойство, съпроводено с плач. Повечето новородени плачат средно около 30 минути до час всеки ден. Това е нормално, а причините са свързани с храненето, мокрия памперс, съня, адаптацията към света и др. Ако вашето бебе плаче по-продължително (и доста често вечер), вероятно причината са колики. Това обикновено започва от 2-3 седмица след раждането и продължава до 6-тата. След 3-4 месец нещата се регулират. Няма как да сме сигурни какво точно предизвиква коликите, но едно е сигурно – с времето отшумяват. Как обаче да се справим с тях през този период?

Как може да помогнете на вашето бебе да се справи с коликите?

Има няколко начини, които могат да повлияят благоприятно справянето с колики при новородено. Те не са панацея, но може би ще дадат резултат при вас, затова си струва да ги пробвате.

бебе-гледа

Полезни съвети за справяне с колики при новородено

Когато започне да плаче – разсейте го

Неудържимият плач може да бъде преодолян единствено с утеха и разсейване на вниманието. За щастие, при бебетата това работи с пълна сила. Когато чуете, че малкото човече започне да реве неистово, прегърнете го нежно, успокойте го с думи и му покажете нещо интересно. Бебета обичат да опознават света. Разсейте вниманието му, насочвайки го към нещо друго. Така няма да мисли за коликите и е много вероятно да спре да плаче.

Не го прехранвайте

Не е доказано, но може би причината за неприятните колики при новородено се дължи на прехранване. Старайте се да няма погълнат въздух, когато пие от шишенцето си. Това може да е причина за поява на колики.

Песнички и нежност

Бебешките песни и полюляването на ръце успокоява бебчо. Всеки контакт с мама за него е уют и спокойствие. Използвайте тази техника, за да го успокойте, когато е напрегнато от лошите колики.

майка гушка бебе

Масажите винаги помагат

Стимулацията на коремчето 30 минути преди хранене може да помогне за намаляване на коликите и тяхната интензивност. Опитайте нежно с леки кръгови движения да масажирате зоната около пъпчето. Следете за реакция. Ако е приятно – повторете.

Билковите чайове като лекарство срещу колики

Още от нашите баби знаем, че чаят от лайка е универсално лекарство за всичко. Дали е така и при коликите?
Чаят от лайка и копър е доказано средство в помощ при борбата с коликите. Опитайте да му давате от тази отвара и проследете ефекта. Ако коликите намаляват, продължете.

бебешко краченце

Ако е нужно – консултирайте се с педиатър

Има лекарствени продукти, които помагат за справяне с колики при новородени. Съдържанието на билки намалява болката. Ако вашето бебе не спира да плаче в следствие на коликите, попитайте педиатъра за решение на проблема.

бебе-в-креватче

Ако тези практики за борба с колики при новородено не ви помогнат, няма страшно. Всяко бебе е индивидуално и няма как да предвидим кое ще му повлияе. Вслушвайте се в своя майчински инстинкт и потърсете друго решение.

Как да се справим с колики при новородено?
4.5 / 5 от2 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *