Качественият сън на бебето помага за неговия растеж и развитие. Едва ли има някой, който да не е преживял неуспехи при приспиване на бебе. През първите месеци след раждането за родителите на новороденото е истинско приключение да го приучат да спи по цяла нощ. С времето това се променя, но има ли начини/техники, с които успешно да приспим бебето?

Причините за това бебето да не спи добре или да се събужда през нощта

Гладът, нуждата от чист памперс, неспокойно е, спало е твърде много, разболява се, в стаята е твърде топло, дрешките му са неудобно, леглото също, шумно е и ред други са само част от причините за нездравия сън на вашето бебе. Вместо да анализирате ситуацията, опитайте няколко полезни техники, свързани с успешното приспиване на вашето бебе.

11 решения за успешно приспиване на бебе

Изпробвайте тези 11 съвета за приспиване на бебе и ще се убедите, че действат. Как? Като и вие успеете да се наспите.

    1. Приспиване на бебе чрез повиване

      От раждането до 5-месечна възраст бебета все още свикват с новия живот и често се сепват. Усещането наподобява това, което изпитваме, когато сънуваме, че падаме. В подобна ситуация бебето се събужда и започва да плаче. Добър начин да спи спокойно през цялата нощ е да бъде добре повито. Така то усеща уют и спокойствие и по-трудно  може да се събуди. Как да разберем, че вече е достатъчно голямо, за да бъде повивано? Когато успява да извади ръчичките си само. В тези случаи може да продължите да го повивате, но само в областта на торса.

      приспиване на бебе чрез повиване

    2. Хранене преди сън

      Храненето преди сън е чудесен начин бебчо да се отпусне и да спи спокойно. Тази техника е подходяща за успешно приспиване за бебета до към 4-тия месец. След това става малко по-трудно и са нужни други начини.

    3. Намалете количеството сън през деня

      Може да ви се струва неестествено, но постепенно трябва да отвикнете бебето да спи много време през деня. Така се нарушава естествения му режим, което пречи на храненето и растежа. Как да определим колко време да спи през деня? Около 2 часа са достатъчни, освен ако не смятате, че се нуждае от допълнително сън. В подобни случаи може да го оставите за 2 часа и половина.

    4. Създайте режим „сън-хранене“

      Обикновено бебето  се събужда, защото е гладно. След това е будно известно време, в което играе или изучава света. После отново заспива… За да спи пълноценно, създайте режима така, че вечер да се храни преди сън. Това важи за малки бебета, но не винаги може да бъде приложено успешно. Старайте се да се придържате към естествения му режим.

      кърмене преди сън

    5. Създайте си различни занимания преди сън

      Създаването на рутина е полезно за бебето, особено когато то е малко и се храни под стриктен режим. Измисляйки различни занимания преди сън, които целят да го успокоят и предразположат, ще ви помогнат да го приспите по-лесно. Какви могат да бъдат те? Например, масаж, топла баня или друго.

    6. Кърменето – помага при приспиване на бебе

      Вечерното кърмене точно преди сън успокоява бебето и е идеален начин то да бъде приспано успешно.

    7. Пейте му нежни приспивни песнички

      Майчиният глас е успокояващ за бебето. Използвайте различни песнички, за да го приспите. Намалете осветлението, използвайте подходяща поза за бебето и вас и му попейте. Така то ще се чувства спокойно и защитено и сънят ще дойде естествено.

    8. Приспиване на бебе с люлеене или носене на ръце

      Има бебета, които не могат да заспят без да ги носят на ръце. Факт е, че някои са по-чувствителни от други, нуждаят се от повече контакт с майката, за да се отпуснат и да заспят. Тази стратегия не е много подходяща, защото с времето бебето става по-тежко за носене на ръце. Но през първите месеци е удобен начин да създадете връзка с детето и да го приспивате успешно.

    9. Люлка или люлеещ стол

      Приспиването на ръце може да бъде заменено с модерната електрическа бебешка люлка. Какви са ползите от нейната употребата? – прочетете подробно. Със сигурност с електрическата бебешка люлка ще успеете успешно да приспите и най-палавото бебе.

      електрическа бебешка люлка

    10. Съвместен сън

      Добър начин за приспиване на бебе е да спи заедно с вас. През първите месеци бебета все още се адаптират и се нуждаят от вашата близост. Когато я усетят, те по-лесно ще заспят и сънят им ще бъде по-спокоен. Когато спите с бебето, важно е да усещате неговото присъствие. Не го поставяйте в края на леглото или в близост до опасни ръбове, за да не бъде застрашен живота му. Не го завивайте с много тежки завивки и се старайте да бъде добре облечено, но не твърде. Най-добре обезопасете ефективно леглото, ако ще спите заедно.

      приспиване на бебе с мама и татко

    11. Къпане преди сън

      За малките бебета къпането е начин за релаксиране и предразполага към здрав и пълноценен сън. Най-добре първо го изкъпете, след това го нахранете и то ще заспи сито и спокойно.

      Каквото и решение да вземете за приспиване на вашето бебе, вслушвайте се в неговата реакция. Правете онова, което му е приятно. Ако нещо не е ефективно и не работи, не се отказвайте. С времето всичко се променя. Потърсете друг подход и повярвайте в себе си!

11 съвета за успешно приспиване на бебе
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *