Какво е най-важното, което трябва да знаем за кърменето и храненето на бебето през първите месеци? Кое е най-всъщественото за бебето? Какво да правим, ако не ни достига кърмата? С какво се различават грижите през този период с тези след това? – отговорите на всички тези въпроси са систематизирани под формата на полезни съвети за хранене на новородено.

Хранене на новородено – най-важното през първия месец

Обикновено, първите месеци след раждането са изключително стресови. В опити по-бързо да се нагодим към новата ситуация, често изпадаме в паника, че сме пропуснали нещо. Има ли универсална формула, която да следваме, свързана с хранене на бебето през първите месеци?

Кърменето е най-естественият и полезен начин за хранене на новородено. За да е успешно, важно е до няколко часа след раждането бебето да бъде поставено да суче, за да може млечните жлези да започнат производството на кърма. Коластра се нарича първото мляко, което се отделя от млечните жлези. То представлява гъста и жълтеникава течност, богата на протеини, която осигурява всички хранителни вещества на новороденото. Смята се, че първите дни след раждането бебето суче около 100 мл. дневно. Ако не сте сигурни, че храната, която му давате, не е достатъчна, консултирайте се с вашия педиатър. Имайте предвид, че е нормално първите седмици след раждането бебетата да  не наддават, дори да отслабнат. Това се дължи на адаптация и храненето. След 2-рата или 3-тата седмица те започват активно да растат.

Подробни съвети, свързани с кърменето, може да прочете в статията със заглавие Съвети при кърмене.

За съжаление, не всички майки могат да хранят новороденото с кърма. Често, тя е недостатъчна, или не успява да засити бебето, и се налага то да бъде дохранвано.

хранене на новородено бебе

Какво количество е нужно, за да бъде сито бебето?

Има ли начин да разберем колко количество е нужно за бебето през първите месеци, за да бъде сито? Строго индивидуално е, макар да има формула, по която да се изчислява средното количество. Тя е следната: на колко дни е бебето минус 1 ден и това се умножава по 60 мл. Това е количеството, нужно за един ден на новородено. Разбира се, това количество може да е различно в зависимост от бебето – ако е недоносено или преносено или др. Важно е да знаете, че в началото не трябва да давате допълнителни течности между храненията на новороденото. В противен случай това може да потисне апетита им, да наруши режима и дори да понижи производството на кърма.

Смята се, че количеството кърма спрямо адаптираното мляко при хранене на новородено през първата седмица трябва да бъде в съотношение 1 към 5 или 1 към 6. Но и това е строго индивидуално. Някои лекари съветват да оставите бебето „да си поиска“, вместо да го храните по часовник. От друга страна, има родители, които се страхуват да постъпват по този начин през първите месеци.

Митове, свързани с хранене на новородено

Съществуват редица митове, свързани с храненето на новороденото. Например, че ако не го кърмите, няма да създадете здрава връзка с него. Или пък, че адаптираното мляко е вредно. Имайте предвид, че вашата връзка с бебето не зависи само от кърменето, а от много други неща, които оттук нататък ще се проявяват (За първите грижи за новороденото у дома може да прочетете подробно тук).  Не е вярно и че бебета, които са хранени с адаптирано мляко, са по-глупави или със здравословни проблеми. Разлика между кърмата и млякото има, но всичко останало зависи от множество други фактори като среда, гени и много други.

Вярно ли е, че ако бебето консумира адаптирано мляко, вашата кърма ще спре?

Както знаете, кърменето зависи от вашето бебе. Ако то се нуждае от вашето мляко, ще се произвежда кърма. Но невинаги можем да предвидим всичко. Понякога причините за липсата на кърма са други.  В такива случай – дохранвайте. Важно е бебето да е сито.

хранене на бебе

Макар в първите месеци храненето да ви се струва истинско приключение, не унивайте. С времето бебчо сам ще ви покаже колко храна му е нужна. А и вие ще сте по-сигурни и уверени в себе си!

Наръчник за хранене на новородено
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *