Какво означава да си приемен родител?

Приемната грижа е отглеждането и възпитанието на дете, настанено при дадено семейство. Да сте приемни родители означава да се грижите за детето/децата, които ще живеят с вас, като собствени, осигурявайки им всичко необходимо за спокойното им израстване. Също така, ще трябва да ги възпитавате, а понякога това ще е много трудно.

Прочетете подробно Какво да очаквате от възпитанието през първите 5 години тук.

Да си приемен родител не е лека задача, то е мисия, кауза, за която не биха застанали много хора. Отговорна задача, от която зависи един човешки живот.

Ако все пак се интересувате и желаете да станете приемни родители, прочетете какви са изискванията към вас и как протича самия процес.

Какви са изискванията за приемни родители?

За да станете приемни родители, нужно е да отговаряте на определени критерии. На първо място трябва да сте в добро физическо здраве, да имате достатъчно време и желание да се грижите за детето, което ще приемете в семейството. Няма изисквания за това да имате сключен брак или задължително да сте с партньор.

Можем ли да станем приемни родители на друго дете, ако имаме и свое?

Разбира се, психолозите твърдят, че децата в приемни семейства се адаптират по-бързо, ако има и друго дете покрай тях. Но това не е задължително условие.

Децата, които биват отглеждани от приемни родители, са без семейства или с такива, които нямат възможност да се грижат за тях по ред причини: бедност, отнети права, или дори са починали.

бебе с големи очи

Държавата отпуска месечна финансова обезпеченост за приемни родители като тя е различна в зависимост от това дали сте доброволен приемен родител или професионален.

Как мога да стана приемен родител?

Процедурата не е никак лека, както повечето такива в България, но със сигурност си струва усилията, търпението и всички неща, които се изискват от нас, защото накрая правим поне едно дете щастливо. А това винаги има значение.

И така, първо преди да правите каквото и да било, трябва да сте наясно, че да сте приемни родители е много отговорна задача. Особено ако нямате други деца. Ще ви е трудно, ще изпитате редица предизвикателства на гърба си и въпросът е дали сте готови за всичко това.

Ако отговорът ви е положителен, значи продължавате смело напред.

Стъпки по време на целия процес за приемни родители

1. Проучете всичко много внимателно.
Информацията винаги е едно от най-важните условия. Запознайте се с нужните закони, изисквания, консултирайте се с областния център за грижа на детето към вашия град и община. Те ще ви дадат изчерпателна информация по всички въпроси.

2. Бъдете търпеливи по време на целия процес.
Веднъж като стартирате процеса, ще бъдете проверявани, изпитвани, интервюирани. Може дори да се наложи по 100 пъти да ви питат едно и също. Вероятно ще ви поискат поръчители или гаранти. Направете всичко, което е необходимо. Не се ядосвайте, няма смисъл от излишно напрежение. Бъдете търпеливи – всяко нещо с времето си.

3. Обучение и одобрение.
Преди да ви дадат дете, ще преминете редица обучения. Възможно е да ви следят през целия процес, за да видят как бихте се справяли като бъдещи приемни родители. Веднъж вече като ви одобрят, ще бъдете вписани в регистрите и почти всичко административно е зад гърба ви, а най-хубавото предстои.

приемно семейство

4. Първа среща с детето – емоционален момент!
Ето, че вече идва ред на срещата и сближаването с детето. Преди да дойде във вашия дом, ще имате 1-2 срещи, за да се опознаете и сближите.

5. Детето идва във вашия дом за определен период.
Вече всичко е във ваши ръце. Екипите от социални работници ще ви наглеждат и ще съдействат при евентуални трудности. Но основната задача е във ваши ръце – да отгледате едно здраво и щастливо дете, показвайки му, че добротата съществува, стига да вярваш силно. Успех!

Приемни родители – полезна информация и съвети
3.5 / 5 от2 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *