Всеки родител си задава въпроса какво да очаква от своето бебе през първите месеци от неговото раждане. Физическото и емоционално развитие на бебето е строго индивидуално. Не се стряскайте, ако бебета на приятелките ви имат зъбче на 4-5 месеца, а вашето е на 6 и още няма индикации за това. Човешкият организъм е сложен и всичко се случва точно когато е най-подходящият момент. Въпреки това, има някои общи черти, които маркират отделните периоди от първата година на бебето.

Развитие на бебето през първата година по месеци

През първия месец след раждането бебето основно спи и се храни. Средно на ден то прекарва около 18 часа в сън. Кърменето е на чести интервали, защото бебето все още не е свикнало с този нов и различен начин на хранене. Това е нормално, по този начин то расте и свиква със средата и новостите около себе си. Много важно е майката да присъства във всеки един момент, защото тя е най-важна за него в този начален етап. Нормално е често да плаче, защото изпитва дискомфорт, колики или все още свиква с живота извън утробата. Дайте му време и ще спре да недоволства. Към края на първия месец от периода на развитие на бебето, то започва да реагира на звуци, леко да повдига глава и други простички движения. Помнете, че плачът е основното му средство за комуникация с вас.

развитие на бебето по месеци

Вторият и третият месец са време на по-активно общуване. Бебето вече не спи по цял ден – около 4 пъти, като по-дългия сън е през нощта. Наддава на тегло и расте на височина. Започва активно да върти глава при различен шум. Започнало е да свиква със средата и проявява интерес към всичко, особено към тялото си. Най-интересни са му ръцете. Върти ги бавно в кръг, дълго ги гледа и се чуди. Между 2 и 3-тия месец започва да търси вашето внимание активно. Обонянието се активира и се оформя различен плач в зависимост от нуждите му: по един начин плаче, когато е гладно, по друг, когато е мокро, по трети, когато му се спи и пр. В този етап от развитието на бебето се наблюдава интерес и игра към подходящи за възрастта играчки – ярки и цветни въртележки, музикални играчки и др.

През четвъртия и петия месец ще имате усещането, че расте не с дни, а с часове. Наддава на килограми, на височина, телцето се оформя и все повече заприличва на истинско човече. Вече има и коса на мястото на сладкия бебешки мъх, който е опадал. Вече спи по-малко през деня 1-2 пъти, основно през нощта, като така ви дава възможност и вие да си отдъхнете. Някои бебета започват да се въртят по корем, но не е задължително. Всичко зависи от индивидуалното физическо развитие. През тези месеци се развива нервната система на бебето, речта, формира се характерът, който все по-често ще се появява: например, няма да иска да яде нещо, ще се сърди без причина и пр. Интересът към ръцете се измества към крачетата, които често са в устата. Спокойно, нормално е, по този начин ги изучава.

развитие на бебето през 6 тия месец

Шестият месец е времето, в което бебето започва да прави разлика между семейството и външните хора. Появяват се зъбки, или поне има индикации за тях: постоянно си бърка в устата, лигави се много, често плаче, защото го боли в устата, има афти, пъха различни играчки в устата си с цел да чеше венците и пр. През този период от развитието на бебето то започва да пълзи, седи седнало. Шестият месец от развитието е много важен, защото в него започват да се включват допълнителни храни. Бебето изучава различни вкусове, свиква с храната и др.

Седмият и осмият месец от периода на развитие на бебето то вече знае своето име и се обръща, когато го чуе. Речта му постепенно се усъвършенства, използва различни интонации, разпознава между 4 и 5 цвята. Ако вече има зъбки, добре е да започнете с изграждането на първите хигиенни навици. През осмия месец активно се усъвършенстват слухът, говорът, двигателните способности, доброто зрение. Малкото човече е в състояние да забележи всичко, така че трябва да сте внимателни какви предмети оставяте, защото със сигурност ще успее да ги докопа с лекота. Интересът му към заобикалящия свят е толкова силен, че с радост пипа, бута, лапа и „шета“ навсякъде около себе си.

Деветият и десетият месец след раждането на детето са белязани с желание за общуване от негова страна. Все по-често ще се заслушва в това, което говорите, ще търси контакт. Тук е подходящият момент да започнете да четете книжки заедно. Децата в тази възраст обичат да им се повтаря, така че смело напред. Възможно е вашето бебе да търси възможност за разговор – ще опитва да грабне вниманието ви, дори понякога да не разбирате какво точно казва.

развитие на бебето през първата година

През единадесетия и дванадесетия месец от живота на бебето то вече чете вашите емоции без проблем. Знае кога сте доволни (усмихвате се) и кога не сте – мръщите му се. Активно ще търси вашето одобрение, а вие ще се опитвате да включите нови храни към неговия режим. То ще използва 7-8 думи, възможно е да има няколко изникнали зъбчето. Нормално е да се страхува, когато го оставяте само, а ако дълго е разделено от вас, да изпитва негативни емоции. Първата годинка от живота на бебето е голямо събитие. То вече ходи, макар и неуверено, говори, изпитва емоции и се държи като голямо дете. Оттук нататък неговото развитие започва по посока на възпитанието. Предстоят едни от най-интересните мигове в живота ви, споделени с малкото пораснало човече. Не забравяйте, че индивидуалното развитие на бебето зависи от редица фактори, извън вашите правомощия. Не насилвайте неща, защото те се случват сами, когато им е времето.

За да прочетете още информация, свързана с новороденото и първите дни у дома, посетете блога на Комсед.

 

Развитие на бебето през първата година – полезни факти
1 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *