Покупката на бебешки обувки за прохождане – отговорно и сериозно решение пред всеки родител

Едно от най-важните събития в живота на родителите през първата година на тяхното дете е неговото прохождане. Този емоционален и важен момент е увенчан с редица изпитания, както за детето, така и за семейството му. Повечето специалисти препоръчват у дома детето да ходи босо, за да свиква по-лесно, но въпреки това, особено през хладните месеци, нужни са му подходящ бебешки обувки за прохождане, нали? Как да ги изберем и от какво да се ръководим?

Избор на бебешки обувки за прохождане – съвети

Важно е да се отбележи, че бебешките крачета се оформят с течение на времето. Нормално е в началото ходилата да са плоски, а сводът им ще се доразвива още дълго време. Именно по тази причина важен е изборът на подходящи бебешки обувки за прохождане, защото на тях се пада задачата да подпомогнат развитието на процеса, неговото усъвършенстване и оформянето на стъпалото.

бебешки обувки за прохождане

Кои са подходящите бебешки обувки за прохождане? Ето и няколко съвета при избора:

  • с естествени материи, еко кожа, за да може крачетата да „дишат“
  • модели с цип и/или връзки – подпомагат за по-добра форма на крачето и стабилност при стъпване
  • подходяща подметка

Избирайки бебешки обувки за прохождане от естествени материали, не позволяваме на крачетата да се запарват. Моделите с цип и връзки отстрани застопоряват крачето по-добре. Ако са без цип, крачето по-лесно може да се изкриви и да се появи болка. Бебешките крачета са много чувствителни. Подходящата подметка е едно от ключовите неща за доброто развитие на детските крачета. Важно е тя да е стабилна, но не дебела, може да е от каучук, силикон или друг материал, но задължително с грайфери, за да не се пързалят крачетата. Все пак децата са доста неуверени скоро след прохождането си и трябва да внимаваме.

бебешки обувки за прохождане 1

Несъмнено, когато избираме обувки, без значение дали за възрастен, или за дете, често си задаваме въпроса дали са необходими стелки. Мненията по този въпрос са красноречиви. Най-общо, ортопедите препоръчват да не се използват стелки при деца, докато не станат на възраст 2-4 години, ако нямат някакви проблеми със стъпалата. Причината е, че ако в тази ранна възраст се използват стелки, детското краче привиква към тях, става мързеливо и по този начин се забавя развитието на стъпалото.

И все пак, как да разберем, че сме избрали подходящите бебешки обувки за прохождане?

Когато детето е малко, избирането на обувки си е същинско приключение. Ето какво да имаме предвид, когато детето мери обувките:

  • Необходимо е известно разстояние за свободно движение на крачето. То не трябва да е много голямо, защото в противен случай обувката става неудобна.
  • Подходящият размер обувки ще позволява на детето да движи свободно всяко пръстче от крачето си.
  • Ако измервате дължината на подметката, по-добре измерете стелката. Така ще е по-точно.

Купувайте обувки само от специализирани детски магазини. Там ще имате възможност да изберете между различни модели, да се консултирате с персонала, а детето няма да скучае, защото ще има занимания. За да разгледате всички модели детски обувки и дрехи, посетете сайта на детски магазин Комсед.

Как да изберем подходящи бебешки обувки за прохождане?

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *