Не е тайна, че първият ден в училище е вълнуващо събитие както за децата, така и за техните родители. Много често родителите се притесняват и се суетят много повече от бъдещите ученици. В повечето случаи това е свързано със страхове, особено у майките. Като си изясните от какво се страхуват възрастните, ще успеете да направите този ден наистина незабравим и прекрасен. Да видим какви са тези страхове:

  • Сепарация (отделяне) – вашето дете навлиза в нов етап от своя живот – порастването. Сега мама и татко, грижливата бавачка и внимателната възпитателка няма да са до него. То ще бъде заобиколено от връстници, а първата му учителка ще го насочва в развитието и обучението. Естествено е това да предизвиква много сложни чувства, особено у родители, които са свръхпротективни. Тъкмо затова е важно да започнете подготовката към този процес по-отрано. Научете се да се доверявате на вашето дете, поощрявайте самостоятелност и му давайте възможност да допуска грешки. Подкрепяйте вашето дете, дори ако от самото начало сте знаели, че греши. Без критика и фрази от типа „нали ти казвах“. Ясно е, че сте по-умни от вашето дете, притежавате повече опит, но за вас е важно да го научите да живее в този свят без вашата постоянна помощ и контрол. Именно умението за вземане на решения и прогнозиране на възможния резултат създават основа за успешна адаптация в училище.
  • Успехът – много родители се страхуват, че тяхното дете няма да се справи с материала, ще бъде изоставащо и със слаб успех. Този страх се усилва особено в случаите, когато детето не обича да изпълнява различни задачи, не иска да чете и като цяло не се отличава с особено усърдие и търпеливост. Разбира се, не е особено приятно всеки ден да се червите и изслушвате упреци от учителите и директора, когато взимате детето си от училище. Но е важно да се осланяте на онова, което се случва с вашето дете. Не да се карате и да наказвате, а да се опитате да разберете какво иска да каже то с подобно поведение. Колкото и да е странно, понякога това е начин за привличане на вниманието на по-възрастните, а в някои случаи израз на нежелание да приличаш на някого, с когото постоянно те сравняват. У всяко дете по природа е заложен интерес към познание на нещо ново. И задачата на учителите и родителите е да развият този интерес.
  • Отхвърляне – повечето възрастни се страхуват, че тяхното дете ще бъде аутсайдер и ще стане обект на насмешки, унижение или насилие от страна на връстниците. На децата, които се отличават ярко, не им е особено лесно. Рижата коса, тъмната кожа, мудността или странното име могат да станат предмет на подигравки на съучениците. Не може постоянно да придружавате вашето дете, необходимо е да го научите да защитава своите интереси и да не приема подобно отношение. Важното е обаче да се започне с изграждане на доверителни отношения. Много деца не казват на родителите си, че в училище им се подиграват, защото се страхуват точно от тях. Бъдете източник на опора, подкрепа и доверие. Помогнете на вашето дете да усети каква е неговата ценност и значимост. И едва тогава разкажете как трябва да реагира на нападките на връстниците си.
  • Лошата компания – в училище детето ще го научат да ругае, да пие, да пуши, че даже и по-лошо. Такива ужаси рисуват в главите си много възрастни. Да, трябва да признаете, че сега вашият син или дъщеря сами ще решават с кого да общуват и с кого не. И най-доброто средство тук е да заложите ценностите на дружбата във вашето семейство. Детето трябва да разбира, че общуването е двустранен процес. Че като общува е важно да се съобразява както с интересите на приятеля си, така и със своите и да търси някакъв баланс. Че правотата не винаги е по-важна от дружбата и хората могат да бъдат приятели, но при това да имат различни гледни точки. И разбира се, струва си да дружим с онези, с които ни е приятно, хубаво, а не с готините, модерните и популярните.

 

Нека сега да преминем към това как да направим първия учебен ден най-прекрасния в живота на вашето дете.

  • Подготвяйте детето към училище отрано, но без да го плашите, обратно – създавайте у него вълнение от очакването на новия етап в живота му. „Ето, ще видиш, следващата година ще отидеш на училище и ще научиш куп интересни неща“, „Като отидеш на училище, ще намериш много нови приятели“, „ще можеш да играеш футбол с приятелите си след часовете“. Важното е да няма страх и ужас от училището. Та от това с каква нагласа ще отиде детето ви на училище, зависи какви ще бъдат отношенията, които ще изгради. Радостните деца по-лесно се адаптират и по-леко се вписват в колектива. А вълнението всъщност е естествен процес.
  • Научете детето да се запознава с връстниците си и с възрастните. Нека първо си каже името, нека се ръкува и се усмихне. А след това е важно да запомни как се казва събеседникът му и поне няколко пъти да се обърне към него по име. Колкото по-бързо вашето дете се запознае с първия съученик в училище, токова по-бързо ще намалеят тревогата и вълнението и толкова по-приятно ще премине първия ден. А първата учителка в идеалния случай трябва да стане приятел и помощник за първолаците. Така че си струва да се запознаете с нея по-рано, а още по-добре би било да изберете добър педагог. От нея ще зависят много неща.
  • Позволете на детето само да си избере дрехи. Много е важно да се чувства комфортно и уверено. Не се опитвайте да облечете детето си така, че всички веднага да му обърнат внимание, а във Фейсбук да съберете милиони лайкове. Най-важното е детето ви да е в добро настроение, да бъде уверено в себе си и да може с минимален стрес да престъпи училищния праг.
  • Превърнете избора на раница в ритуал на порастването. Нека детето само, осъзнато и отговорно, да си избере раница, бутилка, несесер и други училищни принадлежности. Нека всички те да бъдат от любимите му анимационни серии или с изображения на супергерои. Важно е всички съпътстващи атрибути да извикват у него радостно предвкусване от предстоящия път. А и да го утешават в тъжните моменти и миговете на разочарование в училище.
  • Ориентирайте се не към това как изглежда вашето дете, а как се чувства то. Давайте подкрепа и безусловна любов. Не бива да упреквате дъщеричката си за сълзите, а момченцето си за изцапаните вещи. Първият ден в училище е етап от порастването и понякога децата го преживяват трудно. Вашата подкрепа и внимание към чувствата им ще помогнат за залагане на увереност в себе си и усещане за безусловно приемане за дълги години напред.
  • Организирайте празник – нека вашето дете само да избере къде иска да отиде и с какво да се занимава. Заемете се с подготовката за първия учебен ден, а вашият син или дъщеря нека сами решат как да отбележат събитието. Това ще помогне да се укрепи процесът на израстване, да се изгради отговорност, умение да правиш избор и да вземаш решение. Приемете без критики всеки вариант на организация на тържеството. Та нали всъщност това е празник на вашето дете, така че „виновникът“ за него има право да решава.
  • В никакъв случай не сравнявайте своето дете с другите деца в училище. Развивайте уникалност и гениалност, а не чувство за собствена непълноценност. Сравнението е възможно само между вашето дете вчера и днес или преди седмица и сега: „ето, виждаш ли, преди седмица не се получаваше, а сега се справяш чудесно, гордея се с теб“. Само такова сравнение формира адекватна самооценка на вашето дете.
  • Измислете свой собствен ритуал за прощаване с детството и начало на нов, по-зрял период от живота. Това може да бъде сбогуване с детските играчки или създаване на суперчовече от пластилин, може да е нов кораб Lego, който вашето дете ще измисли само, или смяна на гардероба за Барби. Може да е нова прическа или постригване. Изобщо нещо, което ще помогне да се обозначи новият етап.
  • Ако виждате, че вашето дете се вълнува много, пригответе за него супергерой или вълшебна принцеса, които да си сложи в джобчето и ако стане твърде страшно, да ги вземе в ръка, а тяхната магия ще му помогне да преодолее вълнението, страха, тревогата и много други сложни преживявания.
  • След края на занятията през първия ден заобиколете детето с любов и внимание. Поговорете с него за това как е минало всичко, какво му е харесало най-много. Какви са неговите съученици и каква е учителката, как се казват (ако може да си спомни). С кого е успяло да се запознае. А също какво не му е харесало и може ли някак това да се промени. Акцентирайте върху приятното и радостното. И идете заедно да празнувате.

Желая ви приятен първи учебен ден!

Как да направим първия учебен ден на първолака незабравим

Сподели във фейсбук
Олеся Ямполска
Последвайте

Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.
Олеся Ямполска
Последвайте

Latest posts by Олеся Ямполска (see all)

Author: Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *