Колкото и странно да звучи, началото на учебната година и краят на дългата ваканция са стресиращи за всяко дете. Малчуганите свикват със свободния дневен режим, с по-късното ставане сутрин, с това, че вечер могат да си лягат, когато поискат. През деня много си играят на чист въздух, тичат и прекарват времето си в активност. С настъпването на есента всичко се променя. Сега децата трябва да превключат от активно възприятие на околния свят към концентрация и фокусиране върху поставените задачи. А този процес изисква време.

Средно за адаптацията на едно дете в училище са необходими 6-7 седмици за първолаците, 4 седмици за петокласниците и две-три седмици за горните класове. И това е необходимо да отчитат както учителите, така и родителите. Опитът веднага да превключим детето на училищен режим може да доведе до проблеми. За децата над 12 години това са психологически проблеми като неврози, нощни страхове, плачливост или изблици на агресия. А за децата под 12 години по-често се наблюдават здравословни проблеми, например болки в хълбока или корема, простудни заболявания, хрема, понякога обостряне на алергични процеси. За да съхраним психиката и здравето на нашите деца, трябва правилно да ги адаптираме към училището.

Препоръки за облекчаване на процеса на адаптация:

  • Приблизително 2-3 седмици преди началото на учебната година започнете да премествате времето за лягане с по 10-15 минути на ден, така че към началото на учебната година вашето дете да си легне навреме. От продължителността на съня зависи възстановяването на психиката и хормоналния фон на организма, а това означава, че детето по-лесно ще се влее в новия ритъм на живот.
  • По-ранно ставане. Измислете нещо интересно за сутринта, така че на детето да му се прииска да става по-рано. Това може да е каране на велосипеди из утринните паркове, хранене на птички навън или закуска заедно на терасата. Изобщо нещо, което да е интересно и увлекателно за вашето дете.
  • Започнете с писането и четенето няколко седмици преди началото на учебната година. И за да се случва с радост и без насилие, ви предлагам играта „Лято в кутия“. Вземете една кутия и започнете да събирате символи на това лято. За всяко дете това са различни предмети: камъчета, мидички, изсушени цветенца, клончета, рисунки, фигурки от пластилин. Като цяло всичко, което е оставило незабравимо впечатление това лято. Към края на сезона започнете да пишете бележчици към тези предмети, като помагате на вашето дете да възобнови фината моторика и писането. Например, мидичка от морето и бележка към нея, напомнящи за прекрасен момент от лятото – буря, август, плажа на Каваците. Или бележка към някоя шишарка: Борово, среща с таралежче в гората. Такива кутийки могат да подобрят настроението в някоя дъждовна, хладна вечер. Освен това с тяхна помощ може да развивате паметта на вашето дете. Кажи какви предмети има в кутийката от морето, а какви от гората или планината. Разкажи история за тях и за лятото. Друг вариант е „карта на лятото“. Ще ви трябва хартия Ватман, бои, моливи и химикалки. А задачата е да нарисува най-паметните моменти от лятото и да ги надпише. Това може да са пътувания и запознанства с нови приятели и спускане по планинска рекичка и среща с костенурка. Така, чрез приятните спомени и творчество ще помогнете на детето да се подготви към писането в училище.
  • Превърнете купуването на училищни принадлежности във вълнуващо събитие. Изпълнете това действие с предвкусване на нещо ново и прекрасно. Би било особено добре вашето дете да може да участва в създаването на тези неща, например да украси несесера с кристали или да залепи някой супергерой на корицата. По този начин детето ще се почувства като автор на подготовката, а не жертва на обстоятелствата.
  • В края на ваканцията седнете заедно и помечтайте за това какво искате да се случи тази година. Например да се научите да карате ски или да играете на боулинг, или да усвоите плетенето с мъниста, или пък да се запишете на плуване и за следващото лято да плувате уверено в 5 стила. Търсете онова, от което се увлича вашето дете и му помагайте да се развива. Колкото по-амбициозни са плановете и по-голямо желанието да усвои нещо ново, толкова по-леко преминава процесът на адаптация към училището. Направете такъв колаж. Изрежете от списанията подходящи картинки или нарисувайте свои, надпишете ги така, че всеки път, щом погледнете този колаж, да ви донесе прилив на сили.
  • Увеличете времето за активни игри на чист въздух, особено вечерните. Колкото по-активно вашето дете играе на открито, тича, скача, толкова по-добре. Това ще подобри кръвообращението и насищането на организма с кислород, а също така ще облекчи процеса на заспиване. По принцип по-малките ученици е желателно да прекарват на чист въздух не по-малко от три часа и половина, а учениците в средното училище не по-малко от 2 часа.
  • Намалете времето пред телевизора или компютъра, тъй като първо, мозъкът се уморява по-бързо от смяната на ярките визуални стимули и второ, не се изразходва енергия за двигателна активност и в крайна сметка детето заспива по-трудно и сънят не е толкова дълбок.
  • Променете хранителния порцион: холинът и лецитинът са защитници и строители на нервната система. Те се съдържат в големи количества в рибата, млякото, соята, фъстъците, пшеничните кълнове, гроздовия сок, зелето, карфиола. Също така е важно да наситите дневното меню на ученика с магнезий, който се съдържа в орехите, семките, какаото, елдата, бобовите култури, бананите и спанака. Недостигът на магнезий може да предизвика раздразнителност, повишена уморяемост, намаляване на концентрацията, болки в главата и безсъние. Затова продуктите, богати на магнезий, задължително трябва да са част от хранителния режим на вашето дете. Не бива да забравяме, че мозъкът обича сладкото (храни се с глюкоза), защото децата често се нахвърлят върху лакомствата по време на учене и най-силно това е изразено в началото и края на учебната година. Добре е детето ви да има подръка вода, сушени плодове, пресни плодове, а не само шоколад и вафли.
  • И, разбира се, най-важното, главният въпрос, които трябва да задавате на вашите деца е не „какви оценки имаш днес“, а „как мина денят ти и какво интересно се случи“. Тогава стресът, свързан с началото на учебната година, ще намалява благодарение на вашия интерес и подкрепа, а няма да се повишава поради страх от осъждане или наказание от ваша страна.

Вярвайте в своите деца и ги подкрепяйте, особено когато преживяват нелеки за тях периоди.

Адаптацията от ваканция на училище

Сподели във фейсбук
Олеся Ямполска
Последвайте

Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.
Олеся Ямполска
Последвайте

Latest posts by Олеся Ямполска (see all)

Author: Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *