Този проблем е познат на всички родители на деца от предучилищна и начална училищна възраст. Когато пораснат и попаднат сред свои връстници в училище, децата започват да се интересуват от въпроси, свързани със секса. Отначало това може да бъдат въпроси за разликите между момчетата и момичетата, а по-късно – за това как бебето се появява в утробата на майката. Накрая идват и преките въпроси за секса.

Много често тези въпроси объркват родителите. Приказките за щъркела и други подобни залъгалки за малчугани вече не могат да удовлетворят интереса на подрастващото дете. А любопитният детски ум, както всички знаем, не понася информационния вакуум. Децата започват да задават въпроси на връстниците си и на по-големите ученици.

За да възпитате детето така, че да се превърне по-късно във възрастен човек със здравословна сексуалност и без невротични проявления, трябва да спазвате някои правила.

  1. Бъдете родители, с които детето да може да поговори за най-съкровени неща. Не си струва да се страхувате и да избягвате теми. Пазете се най-вече от фрази като: „Ти си още малък (малка) за такива работи”, иначе детето може много скоро да ви докаже обратното.
  2. Не избързвайте. Изслушвайте внимателно въпросите и им отговаряйте. Говорете спокойно и за предпочитане без да се изчервявате. Така в трудни ситуации синът или дъщеря ви ще дойдат именно при вас за съвет или подкрепа.
  3. Не прехвърляйте отговорността на другия родител. Ако детето е дошло при вас, значи е избрало именно вас, за да поговори на такава интимна тема.
  4. Не се опитвайте да превърнете разговора за секса в монолог, в който обяснявате въпроса цял час с помощта на научни термини. Най-добрият вариант е диалогът. Изслушайте детето си. Важно е да разберете какво точно го интересува в момента по темата за секса.
  5. Избягвайте странните думи, особено онези, които дават на темата негативна окраска. Използвайте думи, които точно и прямо назовават дадения орган или действие. Пенис, вагина, полов акт – тези думи ще опишат всичко много по-добре от „морковче”, „дупчица” или „пецкане”.
  6. Опитайте се да не внушавате табута на своето дете като описвате неприемливи за вас неща като нещо лошо, страшно и срамно. Известно е, че забраненият плод е най-сладък, и след години вашият някогашен малчуган ще навлезе в живота на възрастните, където, напълно естествено, може да се почувства привлечен от нещо непозволено.
  7. Не се срамувайте да проявявате любовта си към своя съпруг или съпруга. Прегръдките и целувките са нещо толкова естествено! Тогава детето автоматично ще започне да асоциира половия живот с чувствата. Това е важно както за неговото развитие, така и за способността му да изгради семейство в бъдеще.
Откъде съм дошъл, или как да говорим с детето за секса.

Сподели във фейсбук
Олеся Ямполска
Последвайте

Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.
Олеся Ямполска
Последвайте

Latest posts by Олеся Ямполска (see all)

Author: Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *