След излизането на пълнометражния анимационен филм Lego Ninjago Movie манията по конструкторите Lego стана още по-голяма. Децата не могат да им се наситят, а родителите остават със смесени чувства и си задават интересни въпроси.

Може ли Lego Ninjago да помогне при адаптирането на детето в училище?! Как е възможно конструкторът да повиши успеха на малкия ученик? И не на последно място: Подобна играчка не разсейва ли хлапетата от най-главното – получаването на знания?

Категорично НЕ! Даже точно обратното.

Ето и как Lego Ninjago е полезно за ученика:

  • Пренасочване на вниманието. Любимата на почти всички момченца серия Ninjago позволява моментално да се пренесеш от суетата на съвременния свят в спокойствието на източните бойни практики. Този чудесен навик на превключването ще бъде полезен както на детето, така и на някой ръководител на голяма компания. Той помага да подредиш мислите си и да се концентрираш. Подобно превключване на фокуса на внимание ще помогне да пресеем задачите по важност, да подредим приоритетите си и да измислим план за тяхното изпълнение. Това е особено актуално в условията на учебните дни.
  • Създаване на навик за систематично учене всеки ден. Всички родители на ученици знаят колко е трудно да приучиш детето към редовното писане на домашните, ежедневните занятия и учебен режим. Особено трудно е след лятната ваканция, когато целият ден е бил изпълнен със забавления, почивка и любими занимания. Всеки от героите на Lego Ninjago ежедневно усъвършенства изкуството спинджицу. Тях никой не ги кара, те не капризничат и не се опитват да избегнат задачите си. Разбират, че тъкмо систематичните сериозни тренировки водят до резултати. Така и вашето дете незабелязано за себе ще промени отношението си, щом неговите герои се държат спокойно, сдържано, тренират всеки ден и така побеждават. Те са един чудесен пример, който то ще следва с готовност.
  • Разширяване на кръга от приятели. Главните герои се запознават по интересен начин − представят се един на друг с имената си, определят своите интереси и ценности. По този начин веднага се появява възможност да откриеш съмишленици. Героите не подлагат на оценка интересите на останалите, което изгражда толерантност у децата и уважение към света на другите хора. Освен това темата Lego Ninjago е доста актуална и момченцата бързичко откриват сред връстниците си онези, с които могат да обсъдят корабите, драконите и битката с Гармадон.
  • Приятелство. Почти всички родители са се сблъсквали с това колко нетърпими понякога са децата, колко бързо най-добрият им приятел или приятелка се превръщат във врагове завинаги. Тези крайности са свързани с неумението да се справим с различията на другите, с техните черти на характера, особености на възприятието и реагирането. Последвалата от скарванията драма е трудна за преодоляване – децата дълго време може да плачат, да тъгуват или активно да се подготвят за бой при следващата среща. А пък героите от Lego Ninjago са толкова различни − всеки си има характер и темперамент. При това те умеят да дружат с другите, без да акцентират върху различията, а по-скоро стъпвайки върху общите идеи и съвместните интереси. Този прекрасен навик ще помогне на децата не само да запазят приятелството в училищните години и да го пренесат по-нататък в живота им като възрастни, а ще бъде незаменим и при създаването на семейство.
  • Работа в екип. Серията Ninjago е чудесен учител на принципите за работа в екип. Всеки от героите има развити силни страни, умения, които другите не притежават. Те ловко се променят, в зависимост от ситуацията и поставената задача. Не се опитват да се конкурират, а по-скоро се допълват един друг , като конкуренцията остава за техниката спинджицу. Този навик ще помогне на вашето дете както в училищните години, така и по-нататък в живота.
  • Кодекс на честта. Източните бойни изкуства са построени върху древни кодекси. И заедно с главните герои вашето дете ще се научи да уважава, да не обижда, да се защитава, а просто да атакува първосигнално, да се грижи за малките и слабите.
  • Умението да се справяш със собствената си агресия. Не е тайна, че проблеми с агресията имат не само децата, а и възрастните. Не става дума просто за избухливост, склонност към раздаване на тупаници и постоянни разправии, а и за психосоматични заболявания (астма, дерматити, колити, артрити) и трудности в обучението. Героите на Lego Ninjago също се сблъскват с агресия, ала те я насочват към битката с врага, усъвършенстване на своите умения и към развитието си. Това учи детето, че агресията не задължително е нещо лошо, но трябва да бъде контролирана и насочена по правилен и градивен начин. Например, тя може просто да прекрати действия, които не са приятни, да очертае границите и в крайна сметка да подобри отношенията.
  • Здравословен перфекционизъм. Не е възможно да си най-добър във всичко, но е възможно да намериш онова, в което действително можеш да постигнеш успехи. Желанието да бъдеш най-добър във всичко или с една дума перфекционизмът е болест на съвременното общество, която трови живота на много хора. Заедно с любимите си герои децата разбират, че е по-важно да намерят и разкрият своите таланти, отколкото да се опитват да успеят във всичко и то от раз. Именно като реализира своите таланти, човек е способен да бъде щастлив. Осъзнавайки своите силни страни, вашето дете с радост ще посещава часовете по любимите си предмети, а към края на образованието си вече ще знае къде иска да учи по-нататък и с какво иска да се занимава.
  • Умението се бориш дори при неуспехи. Децата нерядко напълно губят желание да учат заради ниски оценки и критика от страна на учителите. Героите на Ninjago не се предават и не се отказват, когато се сблъскват с трудности или неуспехи. Те продължават да се усъвършенстват и да се учат. Важно е детето ви да осъзнае, че ако нещо не е получило от първия или втория път, ще се получи с постоянство и усилия по-нататък.

 

Всички тези навици и умения ще окажат неоценима помощ на вашето дете за учебния процес в училище. А възможността писането на домашни да се редува с някоя увлекателна игра, ще превърне задължителните занимания в приятно прекарване на времето.

 

На училище с Lego Ninjago

Сподели във фейсбук
Олеся Ямполска
Последвайте

Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.
Олеся Ямполска
Последвайте

Latest posts by Олеся Ямполска (see all)

Author: Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *