Играчките на нашите деца са изумителни. Не само, защото са красиви, защото развиват въображението или често ни подаряват пътуване във времето. А защото зад тях стоят изумителните истории на техните създатели. Наистина, фантазията, която е вложена в комлпектите за игра понякога заслужава да бъде заснета във филм!

Ако ви кажем името Ханс Бек, то едва ли ще ви бъде познато. И в това няма нищо чудно. Но ако кажем Playmobil, много от вас ще се окажат горди притежатели на поне един комплект у дома. И така, ето как са се родили едни от най-популярните играчки за деца(и техните родители).

Ханс Бек е немски изобретател и технолог, запален любител на самолети, който решава да представи свой модел на Хорст Брандстатер, собственик на известна компания. Когато обаче вижда модела, Хорст предлага нещо, което Ханс едва ли е очаквал: да конструира фигурки за деца.

Изобретателят не отхвърля предложението. Даже напротив: посвещава следващите три години от живота си в разработването на различни модели фигурки за деца. Така, през 1974 година на пазара официално са пуснати първите три серии играчки Playmobil: рицари, американски индианци и работници.

Играчките Playmobil имали едно основно свойство: били направени така, че нито да бъдат лесни за чупене, нито да бъдат ограничени в движенията си.

Не казвах на децата каква е фигурката, която са си избрали. Те веднага си измисляха различни сценарии за тях и не ги оставяха с часове…“ – разказва години по-късно изобретателят им. В същата година, на Панаира на играчките в Нюрнберг фирма от Холандия решава да купи серията. Така в следващите години Playmobil жъне огромен успех и постига продажби от над три милиона.

Playmobil
Playmobil – Къща на горски рейнджър

Играчките на Playmobil обикновено са реалистични и представят точни изображения на оръжия, брони, костюми и инструменти от разпознаваема епоха или период от време. Особено впечатляващо е тяхното внимание към детайла. Това са и модерните играчки за градския живот, които включват коли, кранове, пожарни двигатели, влакове, лодки и много други.

Така че, ако се колебаете как да развиете въображението на вашето дете, да научите нещо ново заедно или да намерите начин как да прекарате още няколко забавни мига заедно, отговорът е повече от лесен: Playmobil.

PLAYMOBIL – една необикновена история