В съвременния свят, пълен с таблети, компютърни игри, анимационни филми, вниманието сякаш се фокусира върху развитието на интелектуалните способности и фината моторика, в резултат на което и ние, и нашите деца, седим и лежим доста повече в сравнение с поколенията преди нас.

Придвижваме се основно с автомобили, метро или автобус. Ползваме асансьора, а не стълбите. Вярно е, пестим време, но неусетно влошаваме физическото и психическото си здраве. Резултатът е хиподинамия – поредният коварен бич на нашата съвременност.

Какво представлява хиподинамията?

Това е отслабване на мускулната дейност на организма в резултат от заседналия начин на живот. От нея страдат както възрастните, така и децата. Последиците от това обездвижване не са за подценяване, ала симптомите и чести са трудно забележими докато не ескалират в по-сериозни проблеми.

Хиподинамията е опасна за сърдечносъдовата система, главния мозък, ендокринната система и обменните процеси. В тежки случаи може да доведе до затлъстяване, мускулна атрофия и депресия. Симптомите са:

–  вялост, сънливост;

– лошо настроение, раздразнителност;

– слабост, умора;

– намаляване или силно повишаване на апетита;

– нарушения на съня;

– нарушение на работоспособността и концентрацията;

Ако се замислите, ще установите, че голяма част от тези симптоми са почти хронични. Ала когато се задържат за повече от ден-два, трябва да промените нивото на вашата физическа активност.

За нас възрастните е по-лесно правилно да формулираме какво не е наред, но при децата е по-сложно – те просто си лежат вяли, отпуснати и гледат филмче или на кратко само „си почиват“. Проблемът е, че родителите също не задълбават в тази „почивка“ и не осъзнават, че причината за подобно психическо състояние е тъкмо недостатъчната физическа активност.

Организмът на децата е устроен по удивителен начин – те много точно усещат какво не им достига и лесно могат да го получат. Например, когато детето излезе на площадката, то вижда други деца и веднага се затичва към тях. Иска да общува и да се движи, предлага да играят по-динамични игри. И точно заради това през лятото, когато дните са дълги и времето е хубаво, е толкова важно да се дава възможност на децата на тичат и да палуват навън.

Как да се избегне хиподинамията и да се запази здравето на подрастващото поколение:

–  Прекарвайте колко се може повече време на чист въздух. Това подобрява дейността на всички органи и системи в организма и повишава настроението. Ако имате възможност да заминете извън града, в гората, в планината, на езеро, още по-добре. Колкото по-често сменяте природната среда, толкова по-добре за вас и вашето дете, тъй като всяка има уникален състав на въздуха.

– Повече подвижни игри. Оставете телефона настрани! Пускайте хвърчила, играйте на федербал или футбол и изпитвайте удоволствие от движението. Колкото повече заряд от положителни емоции получавате по време на активните игри, толкова по-добър е вашият хормонален и невромедиаторен баланс, следователно здравето укрепва и настроението се повишава

– Бъдете положителен пример за вашите деца. Карайте заедно колела, спуснете се по реката с лодка, гмуркайте се и карайте ски. Не е важно какъв спорт сте избрали за себе си , приобщавайте към него и вашите деца. Не е достатъчно просто кажете: „Трябва да спортуваш!“, съвсем друго е, когато го правите заедно и с удоволствие.

– Ако пък времето е много лошо, на помощ идват фитнес клубът, басейнът или ледената пързалка. Най-важното е да е весело и интересно.

– За по-амбициозните родители има варианти на спортни уреди за дома. От топка за фитнес и експандери до шведска стена и люлка за въздушна йога. Тогава в хладната и дъждовна вечер вашите деца ще могат да изразходват енергия и да преживеят много приятни емоции.

Не забравяйте – движението е здраве!

Движението е здраве.
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук
Олеся Ямполска
Последвайте

Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.
Олеся Ямполска
Последвайте

Latest posts by Олеся Ямполска (see all)

Author: Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *