Лятото е време за ваканция, отпуски и пътувания. Някои родители тръпнат в очакване да прекарат почивката със своите малчугани, докато у други самата мисъл предизвиква мигрена. Все пак под „почивка“ повечето разбират спокойствие, тишина, време за себе си, докато децата имат съвсем други планове. По време на ваканцията дневният им режим е променен и те се нуждаят от още повече внимание.

Лятната отпуска асоциираме с море, слънце, плажове… Вероятно още ви топлят спомените от ваканцията през изминалата година и дори се надявате този път да натрупате още по-незабравими моменти без значение къде се намирате. Децата не са пречка, а точно обратното! Възможно е заедно да имате една незабравима почивка. Ето и няколко идеи, които ще ви вдъхновят:

  1. Пясъчни фантазии в Древен Египет.

Игрите в пясъка със сигурност ще донесат радост и забавление на вашето дете. А те могат да бъдат и образователни! Най-лесно е да изградите заедно пирамида, защо не и Сфинкса? Използвайте възможността да разкажете малко повече на мъничето си за египетската култура, обичаи, забележителности като така ще стимулирате и неговото въображение да сътвори нещо друго в пясъка.

  1. Пиратско съкровище

Искате ли да видите как очите на вашето дете блестят от възторг? Снабдете се с кутия бонбони, близалки или малки играчки, лопата, опознавателни предмети и лист стара хартия. Заровете съкровището – за намирането му ще бъдат необходими ориентири – мидички, камъни, пръчки, храсти. Пребройте крачките между обектите (не забравяйте, че крачките на децата са по-малки) и нанесете на картата необходимите ориентири.

Търсенето на съкровища е мечта за всяко момченце и на много момиченца, а самият процес по намирането му ще създаде незабравими моменти на радост и удовлетворение у мъничето ви.

  1. Мидички за принцеси

Момиченцата от малки са кокетки и обичат да се кичат с бижута като мама. Още по-прекрасно е, когато заедно с нея създават такива! С вашата принцеса може да съберете мидички по плажа, да ги изсушите и после да се заемете с много творчески процеси, включващи рисуването, лепенето и продупчването им, докато не заприличат на накити. Може да създадете истински шедьоври, като използвате блясък, брокат на прах, а също самозалепващи камъни и кристали. С такива мидички може да украсите стайните растения, да декорирате красиво помещението или да си направите медальони.

  1. Макаронена фабрика

Следобедните жеги са непоносими. Детето ви вече е голямо и не спи по това време, така че трябва да ангажирате вниманието му с нещо. Опитайте с оцветяване и изработване на изделия от макарони например. Купете няколко различни видове макарони, пластелин, тънка връвчица и бои (пастели, флумастери, лакове за нокти също ще свършат чудесна работа). Колкото по-разнообразни са формите на макароните, толкова по-добре. От готовите и изсъхнали макаронени изделия може да се наниже гривна или огърлица, да се построи градът на бъдещето или фантастична машина, а може и просто да се сложат в бурканчета и с тях да се декорира кухнята.

  1. 3D апликации

Доста лесен начин да видите дали вашето дете не е творец-гений! Снабдете се с канцеларско лепило, пластелин и лист хартия, кутии от бонбони, елда, ориз, боб, леща, макарони, захар, салфетки, памук, листа, миди и всякакви подръчни материали, които подлежат на лепене и боядисване. Какво да правите с тях ли? Творете! Насърчете хлапето си да създава природни феномени, образи или напълно измислени герои. Забавлението и на двама ви е гарантирано.

  1. Почивка у дома

Ако не сте на море, не пречи да докарате морето и плажа у дома. Трябва ви късче пясък, мидички и голяма кутия, в която да изградите „домашния пясъчник“. А сега го напълнете с герои, които да ви пренесат в друг свят.

Разиграйте различни сценарии с корабите и пиратите на Lego Ninjago, героите от Star Wars или Lego Technic. В процеса на игра лесно ще обясните на детето си кое е добро и лошо, кое справедливо, колко важно е да помагаш и други важни човешки принципи.

  1. Ред вкъщи

Децата обичат да разхвърлят. Ето защо е важно от ранна възраст да бъдат научени на ред. Това става лесно под формата на игра. Научете хлапето си да  сортира играчките си в отделни кутии, които то предварително е декорирало по свое усмотрение – с лепенки на любимите герои или дори саморъчни рисунки, които да го ориентират, че тази кутия (може кутия за обувки) е „дом“ на Батман и неговият отбор, например.

  1. Спомени от лятото

Кой не обича да рисува? Вашето сладурче със сигурност се е впечатлило от много неща това лято и с желание ще ги пресъздаде върху бялата тениска, която сте му осигурили. Дайте му едни акрилни боички и му помогнете да провокира вътрешния си Пикасо и да се развихри върху парчето плат. А за награда може да облече резултата и да го превърне в любимата си нощница.

И не забравяйте – ако искате детето ви да е увлечено от играта, трябва и вие да я играете с удоволствие. Ентусиазмът е заразителен!

Лятото само по себе си предразполага към активни игри на чист въздух, така че наблюдавайте вашето дете, предлагайте му различни варианти на игри и увлечения и вашите отношения с него ще бъдат здрави и хармонични.

 

Почивка с деца: Забавление вместо катастрофа!

Сподели във фейсбук
Олеся Ямполска
Последвайте

Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.
Олеся Ямполска
Последвайте

Latest posts by Олеся Ямполска (see all)

Author: Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *