1, 2, 3 – времето лети! И наистина е така! До вчера беше бебе (най-прекрасното на света), а днес вече ходи, събира всякакви неща от земята, които носи вкъщи и пази като безценни реликви и на всичко казва „Не“!

Знаете ли, че мозъкът се развива най-бързо до 3-годишна възраст? Ето защо това е най-подходящият период, в който детето може да усвои различни умения чрез конкретни стимули. Голяма част от тези умения са важни за по-нататъшното развитие на човека и това далеч не се изчерпва с неговата училищна подготовка.

Тайната на щастливия живот е в свободата да изследваш света около себе си и да намериш своето място в него.

Кои умения да стимулираме у детето?

Освен прохождането, през периода от 1 до 3г., са важни още:

  • Фината моторика на ръцете
  • Говорните умения
  • Паметта
  • Разбирането на речта
  • Движението
  • Изследователските умения

Детето постепенно осъзнава своите способности. То се учи чрез проба и грешка. В опитите си да отстоява себе си, вашето малко ангелче все по-често може да влиза в ролята на диво зверче. Колкото и да се опитвате да му обяснявате, то не разбира думите ви, а реагира на интонацията, мимиките и жестовете, които вижда. В  такива моменти най-добрата практика е да използваме игрови подходи, за да го накараме да се съгласи с исканото от нас.

Playmobil 123

И като споменахме игровите подходи, вижте:

Какво трябва да знаете за играта на детето:

  1. Децата усвояват най-добре умения по време на игра.

Не подценявайте значението на играта и играчките. Играейки, децата развиват:

  • Физически способности – например балансиране на различни фигури, различни видове движения у дома или навън
  • Когнитивни способности – пресъздаване и разрешаване на разнообразни ситуации с игрови комплекти
  • Нови думи и звуци – назоваване на имената на играчките, с които играят, звуците, които издават животните, свързването им и обогатяването на речта чрез допълнителни въпроси за цветове, дейности и др.
  • Социални умения – например ролевите игри наужким
  • Креативни умения – измисляне на свои игри, сценарии и др.
  1. Играта намалява напрежението

Играта помага на децата да изразят своите емоции по начин, който освобождава натрупаното в тях напрежение. Съгласете се, че ние като възрастни отдавна сме забравили какво е било в детския свят. Ако успеем да удържим порива си да контролираме всичко и да се намесваме в решенията на децата си, може би ще си спомним колко хубаво е да помечтаем. А детето ни ще развие увереност в своите сили и доверие.

  1. Отделете време за игра

Тъй като играта и ученето вървят ръка за ръка, времето отделено за игра е много добра инвестиция. Показвайки любов и загриженост към детето, вие му давате най-доброто – пример на съпричастност и разбиране. В същото време не забравяйте да насърчавате неговата самостоятелност и творчество.

Когато става дума за детския свят, няма по-добра негова илюстрация от игралните комплекти Playmobil! Всъщност това е цял миниатюрен свят, който се състои от хора и предмети за всякакви преживявания.

Има специална серия играчки, наречена Playmobil 1.2.3 за възраст от 1 до 3 години, така че можете да започнете да играете веднага, без да се притеснявате от опасност от малки части. Децата могат да създадат цял малък свят и след това да измислят истории за хората, които живеят там.

Комплекти Плеймобил

 Как играчките Playmobil 1.2.3 стимулират развитието на детските умения?

В периода от 1 до 3 години децата опознават света и себе си предимно чрез движение и дейности, които извършват с ръцете си. Какви са тези предмети и за какво служат, как се наричат, какво правят, какво мога да правя аз с тях – това са главните въпроси.

Да запознаем детето с различни предмети като демонстрираме техните функции и експериментираме с тях е чудесно начало на играта. То усъвършенства движенията на ръцете си, фината моторика, координацията с очите… и се забавлява. Playmobil – Моят първи комплект с влакче е много подходящ за изграждането на тези умения. С кръгли форми и цветни цветове, фигури на различни животни, включително и катерица, четири фигури на хора, релси, вагони, бариера и други аксесоари, опознаването и пътуването с този влак обещава да е доста забавно за малките приключенци.

Много родители, които вече имат Playmobil – Семеен дом, препоръчват тази играчка, защото е толкова добре проектирана и здрава, а и децата обожават да играят с нея! Когато малчуганите вече могат да различават преструването от реалността, игрите наужким стават много забавни! Те обичат да подражават на реални ситуации свързани с възрастните или самите себе си. Този комплект от Плеймобил предлага много части, така че играта може да се развие по безброй начини. Може би ще се изненадате, когато чуете шума, който издава тоалетната или звънът на звънеца от входната врата, щом почукате на нея. Децата обожават такива неща!

Друг интересен комплект за игра в детската стая е Playmobil – Самосвал. Обърнете внимание, че това е повече от обикновен камион, защото освен другите елементи, има и функция за сортиране на правилните форми, които попадат директно в камиона. Децата са ентусиазирани докато се учат да подреждат обектите, които си съответстват. Може да поощрите и първите им опити за броене. Камионът включва накланящо се ремарке за лесно товарене и разтоварване. Това, както и паркирането назад в гаража е добра възможност да обясните пространствените отношения: напред-назад, нагоре-надолу, над, вътре-вън и др.

Може би знаете, че игрите с пясък развиват фината моторика, координацията на очите и ръцете, чувството за допир и креативността. Playmobil – Играчки за пясък позволяват и насърчават създаването на въображаем свят и истории.

Независимо дали детето ви е момиче или момче, то със сигурност обича игрите във вода! Водните играчки Playmobil предлагат една безкрайна забава! Playmobil – Рибар с лодкаPlaymobil – Пиратски кораб или Playmobil – Преносим кораб не само ще забавляват децата, а ще развиват важни физически и социални умения.

Коя е тайната съставка, която прави играчките Playmobil 1.2.3 страхотни?

Това е възможността, която дават на децата за въображаема ролева игра, която на свой ред им позволява да създават и изследват своя собствен свят, откривайки себе си.

Разгледай или изтегли в pdf формат новия каталог Plymobil 1.2.3 за 2021г.

Тайната съставка на играчките Плеймобил 1.2.3 за изграждане уменията на детето от 1 до 3г.
5 / 5 от2 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *