За всяка млада майка, прибирането у дома заедно със своето бебе след изписването от родилния дом, е едно от най-прекрасните усещания. Но в същото време, това означава начало на следваща фаза в живота ти, осъзнавайки новата си роля като главен осигурител на грижа за мъничкото човече.

Говорейки за приемането на нови роли, майчинството е изпълнено с множество преживявания за първи път, както за теб, така и за малката ти рожба. Много са нещата, които се налага да научиш, ако искаш да осигуриш здраве и благополучие на бебето си. Едно от тези неща е къпането му.

Бебешка вана

В наши дни, в много от модерните здравни заведения ще бъдеш обучена как да къпеш новороденото си преди да напуснеш болницата с него. Но макар и да са те научили там, това не означава, че ще ти е лесно да го правиш у дома.

Ето защо тази статия представя основните стъпки в къпането на новородено, за да ти помогне да го правиш уверено сама.

Стъпка 1: Подготви си нещата в приятна, топла стая

Първото нещо, което трябва да си осигуриш, е стаята, в която ще къпеш бебето – тя трябва да е с правилната температура. Необходимо е да е топло и уютно, без никакво течение.

Бебетата са силно чувствителни към студа, защото телата им все още се приспособяват към постоянно променливите температури на реалния свят. Тъй като утробата на майката винаги е била с идеална температура, адаптирането отнема време.

Погрижи се стаята да не е нито твърде гореща, нито твърде студена. Осигури нужната стайна температура, преди да съблечеш дрешките на бебето.

Стъпка 2: Осигури правилна температура на водата

Следващото нещо е да има правилна температура на водата. Бебетата трябва да се къпят при водна температура от 37°C.

Тъй като постигането на точна температура може да е трудничко, обмисли закупуването на бебешка вана, която има дигитален термометър, като например ваната AquaScale 3-в-1. Тя ще ти осигури точната водна температура по време на цялото време на къпане, като ти позволява да следиш градусите и да ги настройваш при нужда.

Стъпка 3: Позиционирай бебето си по правилен начин

Ако желаеш да държиш новороденото си, докато го къпеш, сапуна, душ-гела или шампоана и водата са най-големите ти врагове. Те правят всичко да е хлъзгаво, увеличавайки риска да изпуснеш бебчето си. Прибави и факта, че децата на тази възраст имат мънички телца и изглеждат толкова нежни и крехки, че веднага става ясно защо толкова много майки се страхуват от къпането на новородените си.

Най-важното, което трябва да направиш, е да държиш бебето стабилно, докато го къпеш. За да постигнеш това, нека палецът на не-доминиращата ръка да минава под мищницата на бебето, докато останалата част от ръката се простира по горната част на гърба му от същата страна. След това протегни пръстите си, за да поддържат част от врата и главичката и задържайки го стабилно така, измий бебето с доминиращата си ръка.

Макар това да е доста безопасен начин да се държи новороденото по време на къпане, бебето все още може да е хлъзгаво във водата, особено когато се използва сапуна или лосиона за къпане. Затова трябва да си изключително внимателни и да се погрижиш да няма инциденти.

Ако искаш да си гарантираш безопасност, помисли за закупуване на бебешка вана със специална вдлъбнатина, проектирана за новородени. Вана като AquaScale 3-в-1 има тази пригоденост, която ще улесни значително усилията ти да осигуриш безопасна повърхност, където да поставиш бебето си и да го изкъпеш. С тази вана няма да ти се налага да се тревожиш, че твоето пеленаче ще се изплъзне от ръцете ти.

Дигитална бебешка вана

Стъпка 4: Къпане на твоето бебе

Ето това са стъпките, които да следваш, когато къпеш бебето си:

  • Започни с лицето му и нежно почисти очите с влажна, топла, мека кърпа или памучен тампон. Почисти от вътрешния ъгъл на окото навън с едно движение
  • Обтрий останалата част от лицето с мека кърпичка
  • Ако бебето има коса, напръскай я с топла вода и използвай съвсем малко бебешки шампоан, за да я измиеш, а след това изплакни добре
  • За да почистиш пъпчето, натопи памучен тампон в топла вода, изстискай го добре и внимателно почисти около основата на пъпната пръв, а после и кожата наоколо. Не забравяй да държиш пъпчето с чиста абсорбираща кърпа, за да си сигурна, че ще го запазиш напълно сухо
  • Ако имаш момиченце, почиствай слабините отпред назад
  • Ако имаш момченце, почиствайте слабините отзад напред
  • Когато подсушаваш бебето след къпането, потупвай кожата, за да я подсушиш и не забравяй да минеш по всички сгъвки.

Стъпка 5: След къпането

Приготви си топла, суха хавлия и прехвърли бебето направо върху нея, след като го извадиш от водата. Хавлията ще попие цялата вода и кожата на бебето ще бъде напълно подсушена в предварително затоплената стая. Тогава вече може да облечеш малкото човече.

Къпане на бебе

Финални мисли

Къпането на новородено е деликатен процес, изискващ много грижа и увереност, за да бъде извършен добре. С посочените тук съвети, би трябвало да стане малко по-лесно и да се справиш блестящо. Просто си дай време, за да свикнеш и ако имаш възможност, инвестирай в покупката на специализирана дигитална бебешка вана като новия модел AquaScale 3-в-1. Новият модел AquaScale притежава елегантен, спестяващ пространство дизайн, а технологията за претегляне е подобрена за още по-прецизно измерване на теглото на бебето. Истинско „задължително“ удобство за всеки нов родител!

Къпане на новородено – стъпка по стъпка

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *