Да станеш родител е едно от най-невероятните неща, които могат да се случат на някого. Но това, което много от новите родители не успяват да осъзнаят е, че да бъдеш родител е процес от действия, който включват проба и грешка. Това е особено вярно, когато става въпрос за съня на бебето ви.

Сънят на новороденото

Лесно е да се препълните с информация от всички съвети, трикове и философии за съня на новороденото, които в наши дни са достъпни навсякъде. А и тези първи седмици са достатъчно стресиращи и без тази допълнителна информация! Най-важното нещо, което трябва да имате предвид е, че никой не е идеален и е напълно нормално да правите грешки от време на време. Докато се учите от грешките си и продължавате да правите всичко по силите си всеки ден, вие се справяте отлично.

Що се отнася до съня на бебетата, едно от най-често срещаните неща, с които много нови родители се сблъскват, е как да накарат бебето си да приеме постоянен режим на сън и евентуално да спи през цялата нощ. Въпреки че има много начини да направите това, добре е да знаете за няколко често срещани грешки, които трябва да се избягват на всяка цена.

Ето и списък с често срещаните грешки, които новите родители правят, когато се отнася за съня на бебето и как да ги избягваме.

  1. Не учат бебето на разликата между ден и нощ още от началото

Създаването на това разделение между деня и нощта за вашето дете трябва да бъде непрекъснат процес, който започва от деня, в който го заведете у дома. Новородените не могат да правят разлика между деня и нощта, поради което могат да спят цял ден, да се събудят в 1 сутринта и да заспят отново в 3 сутринта. Добрата новина е, че можете да им помогнете да започнат да правят разлика между нощта и деня, като зададете ясно разграничение между дейностите, които могат да се случат през деня и онези, които се случват през нощта.

Можете да направите това като позволите на вашето дете да играе с играчки, да лежи на постелката си, да отделите време за хранене и възможност да вижда достатъчно светлина, например когато излизате навън през деня и когато не е време за сън. През нощта приглушавайте светлините, минимизирайте силните шумове и намалете броя на дейностите. С времето то ще започне да свързва нощното време с намалена активност и сън.

Бебешки сън

  1. Оставят бебето да спи в несигурна обстановка

Люлеещите се шезлонги и бебешките люлки, дори и някои бебешки легла могат да бъдат опасни за новородените. Щом те не са предназначени за сън на бебета, не позволявайте на вашето мъниче да спи в тях. За безопасността на вашето бебе инвестирайте в отделно, стабилно, плоско пространство, което служи единствено като място за спане на вашето бебе.

Бебешкото кошче-люлка 4moms mamaRoo sleep е чудесен вариант, защото можете да го поставите в непосредствена близост до собственото ви легло. По този начин бебето ви е в безопасност и на една ръка разстояние от вас. Възможността да сложите новороденото да спи в стаята ви, но не и в леглото ви, всъщност е най-добрата опция за сън, която можете да имате за бебета под 6 месеца.

Бебешко кошче люлка за сън

  1. Премахване на следобедният сън, така че бебето ви да може да заспи по-рано и да спи повече през нощта

Това е поредният често срещан мит, който не работи. Дрямките са важна част от графика на всяко растящо бебе. Премахването им само ще направи така, че бебето ви да бъде лишено от сън. И тъй като бебетата компенсират преумората с бдителност, липсата на сън затруднява заспиването им през нощта. В крайна сметка получавате нервно бебе, което продължава да се събужда на всеки няколко часа през нощта.

  1. Спане на дивана с новороденото в ръцете ви

Много изтощени нови родители ще заспят на дивана с малките си, гушнати в прегръдките им. Въпреки че това е страхотно усещане, според Американската Академия по Педиатрия е много по-опасно от съвместното спане в леглото. Спането по този начин увеличава риска от изпускане или задушаване на бебето.

Най-добрата алтернатива за това е бебето ви да спи спокойно до вас, докато дремете на дивана. Бебешкото кошче-люлка 4moms mamaRoo sleep е мобилно и лесно преносимо, което означава, че можете да го поставите точно до себе си и да оставите бебето си да спи в безопасна среда, докато поспите за няколко часа на дивана.

  1. Прекъсване на обучението за правилен сън

Обмислете възможността да започнете да обучавате малкото да спи в правилните часове на деня и нощта още от 4 до 6 месечна възраст. За повечето родители възрастта от 6 до 12 месеца е най-подходящият момент, в който е най-лесно да обучават малките да спят в правилното време.

Въпреки това, често е лесно да се отложи тренировката за сън, защото на вашето мъниче му никнат зъбки или е уморено, или болно от настинка, или пък се възстановява от нещо. Работата е там, че ако искате да изчакате идеалното време, то никога няма да дойде. Ако планирате обучение по правилен сън, не го отлагайте. Слушайте интуицията си и просто започнете.

  1. Използване на прегради за креватчето

Преградите за креватчето са проектирани така, че да обграждат вътрешността на бебешкото креватче, за да не позволяват на бебетата да плъзгат крайниците си през летвите или да се ударят случайно отстрани на креватчето. За съжаление, макар да са предназначени да бъдат защитни устройства, те всъщност имат обратен ефект и са опасни за вашето бебе.

Не е необходимо да използвате прегради за детски креватчета в една безопасна среда за сън като бебешкото кошче-люлка 4moms mamaRoo sleep. То се предлага с напълно безопасни мрежести страни без летви. Това означава, че вашето мъниче не може да прокара крайник през нищо и да се нарани, а също така получавате и максимална видимост.

4moms mamaRoo sleep Бебешко кошче за сън

  1. Държите бебето будно, за да спи по-дълго

Ако бебето ви спи през нощта, да го държите по-дълго будно, няма да го накара да спи още часове. Бебетата се учат от рутината. Ако са свикнали да заспиват в 19:00, няма нужда да ги държите до 20:00 или 21:00. Ако са уморени, оставете ги да спят. Да ги държите будни, означава единствено, че ще имате изморено, нервно бебе пред вас. И те, все пак, ще се събудят в 4:00 или 5:00 на следващата сутрин!

  1. Използване на погрешни техники за приспиване

Първите няколко месеца след раждането на вашето бебе се наричат 4-ти триместър и си има добра причина за това: те се приспособяват към живота извън утробата и трябва да направите всичко възможно, за да им предоставите възможно най-удобните условия. Един от най-добрите начини да направите това, е да възпроизведете живота в утробата до колкото е възможно. Ето защо бебетата обичат физическия допир, обичат да бъдат увивани и люлеени: това им напомня за първия им дом в утробата.

Бебешкото кошче-люлка 4moms mamaRoo sleep е чудесна възможност за приспиване на вашето бебе, тъй като се предлага с 5 уникални настройки за движение и скорост, които успокояват вашето мъниче с естествени подскачащи и люлеещи се движения, наподобяващи тези на родителите. Освен това можете също да избирате между 4 опции за бял шум, превръщайки го в пълноценна люлка.

mamaRoo sleep кошче люлка за приспиване на бебе

  1. Непостоянство в изграждането на навици преди лягане

Непостоянството в изграждането на навици за сън е една от най-големите грешки, които повечето нови родители допускат. Може би смятате, че бебето ви не прави разлика между това да спи в бебешка люлка, да спи заедно с вас в леглото ви и да го приспивате в ръцете си, но то знае! То усеща промяната в средата и се обърква. Когато това се случи, неговия режим на сън се обърква, създавайки по-голямо предизвикателство за него.

Трябва да сте последователни като намерите време, място и навици, които работят за вашето бебе, след което се придържайте към тях всеки ден. Здравите навици в позната обстановка ще помогнат много на бебето да се научи да се самоуспокоява и да заспива – със или без вашата помощ. Това поставя основата за тренировки по правилен сън по-късно.

Финални заключения

Всяко бебе се развива със свое собствено темпо. Редно е да имаме разумни очаквания, когато става въпрос за неговите модели на сън, защото то няма да започне магически да спи по-добре, когато достигне определена възраст.

Също така, опитайте се да запомните, че точно както и вие, всички останали учат в процеса на действие. Няма нищо лошо в ученето с практика, така че не бъдете прекалено взискателни към себе си. Доверете се на инстинкта си и вие, и вашето ангелче ще се справите отлично. Късмет!

Чести грешки за съня на бебето, които новите родители правят
2.3 / 5 от3 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *