Използването на детско столче за кола, когато возите детето си, осигурява голямо спокойствие. Можете да започнете веднага – още след изписването му от родилния дом, докато се прибирате към къщи.

Родителите си задават въпроса: „Кое е най-доброто столче за кола?“. Ето и отговора: Това, което отговаря на размерите на детето, поставя се лесно и по правилен начин и се използва всеки път, когато човек вози дете в колата. В тази статия ще намерите необходимата информация за всичко това.

Кое столче за кола е подходящо за детето ми?

Когато избирате столче за кола се ръководете от тяхната класификация по групи в зависимост от теглото на децата. За ваше улеснение ще намерите описание на групите и по възраст.

Тези групи детски столчета за кола са установени от Закона за движение по пътищата. Съществуват и комбинации от тях, но закупуването на комбинирани групи столчета е въпрос на избор от страна на родителя. Ето кои са те:

Детско столче за автомобил

Какви са начините за обезопасяване на детето?

Регламентирани са две системи за обезопасяване на децата. Според тях детските столчета за кола се разделят на два вида:

Пълен клас – включва пълно обезопасяване на децата с всички компоненти и присъединителни устройства, които предлага самото столче за кола.

Непълен клас – включва възможност за комбинация между обезопасително устройство на столчето и обезопасителния колан за възрастни в автомобила (например бустер седалките).

Как да поставя правилно столчето в колата?

Много е важно столчето да бъде закрепено правилно, за да задържи детето в него при евентуален инцидент и да го защити. Освен това неправилното му поставяне се отчита като нарушение от закона и съответно се наказва.

Разработена е специална система по международен стандарт за монтаж на столчето в колата, наречена ISOFIX. Нейното голямо предимство е лесния монтаж с минимален шанс за грешки, което увеличава безопасността, както и увереността на родителите. Обикновено столчетата с isofix система са по-големи по размер, затова имайте предвид размера на колата, в която ще го прикрепите.

Ако размерът на вашия автомобил не позволява подобно столче, можете да се спрете на модел, който се поставя с помощта на коланите на колата. Внимателно прочетете и спазвайте инструкциите за поставяне на коланите, тъй като отделните модели предлагат различни схеми.

Столче за кола

Какви са правилата за използване на детските столчета за кола?

Като родители наше задължение е да обезопасим детето си по време на път като намалим евентуални фатални наранявания.

Според изискванията в Закона за движение по пътищата е задължително новородените и децата до 1 г. да пътуват в детско столче за кола, обърнато назад – с лице обратно на посоката на движение.

Тези столчета могат да се поставят както на задната, така и на предната седалка на автомобила. Ако автомобилът има въздушни възглавници, то може да се използва на предната седалка, само ако airbag – системата е изключена.

Педиатрите препоръчват децата да се возят в обърнато назад столче за кола възможно най-дълго, тъй като това е най-безопасното положение за тях.

Видеото по-долу показва разликите между столче, обърнато напред и столче, обърнато назад при сблъсък на автомобила с 50 км./ч. (моля, последвайте линка).

Какво се случва при неправилно поставяне на детското столче за кола по време на инцидент 

Голямо предимство на столчетата за кола за новородени от група 0/0+ (тип кошница) е, че са лесно преносими! Можете да транспортирате бебето си по всяко време и навсякъде – дори когато то спи, без да е нужно да го изваждате от столчето, за да го преместите на друго място.

Съвет: Ако решите да закупите столче за кола, което може да се прикрепва към бебешката количка, не забравяйте, че бебето не трябва да прекарва повече от час и половина – два в него. Препоръката на педиатрите е то да лежи на равна повърхност на тази своя крехка възраст.

Столчетата за кола от група 0+ за деца между 1 и 4 години се поставят напред по посоката на движение и са снабдени със специални ремъци.

До достигане на ръст от 150 см. децата над 4 г. трябва да използват специална повдигаща седалка (бустър). Тук се причисляват детските столчета от Група II (15-25 кг.), Група III (22-36 кг.) и Група 2/3 (15-36 кг.) Те са два вида: с висока облегалка и без облегалка. По този начин детето ще може да използва предпазния колан на автомобила, който е предназначен за хора с ръст над 150 см. Задължително е коланът да минава през рамото, гръдния кош и таза на детето, а не през врата и корема.

Предимствата на седалката с облегалка е в удобството и по-голямата безопасност, благодарение на страничните предпазители.

Основният приоритет e безопасността – това споделят и много родители, които са били изправени пред избора на столче за кола от различните групи. Което и да предпочетете, винаги проверявайте дали са монтирани правилно спрямо различния етап от израстването на детето.

Седалка за кола

До кога е задължително детето ми да използва детско столче за кола?

Съгласно Закона за движение по пътищата всички деца с ръст до 150 сантиметра трябва да се возят в детско столче за кола, разположено на задната седалка. В зависимост от ръста и теглото, около 14 годишна възраст децата могат да преминат към използване на колан за възрастни.

Какво се случва с дете, което не използва столче за кола и не е обезопасено, показва следващото видео (моля, кликнете на линка по-долу):

Краш тест на автомобил с детско столче за кола и без детско столче за кола

Какво да гледам на етикета?

За да сте сигурни, че новото столче е удобно и безопасно за детето ви, е важно да обърнете внимание дали продуктът има етикет ECE R 44/03, ECE R 44/04 или новият ECE R129, известен като „i-size“ . Това гарантира, че столчето за кола отговаря на основните изисквания за безопасност, определени от европейския стандарт за безопасност.

ECE R44 се основава на теглото на вашето дете. За ECE R44-04 или ECE R44-03 има три вида одобрение на столче за кола: универсално, полууниверсално и специфично за превозното средство. „Универсално“ означава, че столчето е одобрено за инсталиране във всички автомобили, „полууниверсално“ – може да се използва в повечето превозни средства, „специфично за превозното средство“ – вашият автомобил трябва да бъде включен в списъка за автомобили на производителя на детското столче.

Първите две цифри (04 или 03) показват към коя версия е одобрена детската седалка.

Разликата между ECE R44 и новият ECE R129 е в допълнителната безопасност, която се осигурява, тъй като краш тестовете отчитат пораженията не само при челен, но и при страничен удар. Също така се взима под внимание, че ръстът на детето е по-важен от килограмите. Необходимо е да се следи ръста и да се премине към следващата група детски столчета за кола, която е подходяща. Така ще направите максималното, за да избегнете риска от нежелани последствия при евентуални инциденти.

Важно е да бъде споменато, че столчетата i-size се монтират само със системата Isofix.

Групи столчета за кола

Тестване на детските столчетата за кола

Как се установява здравината и качеството на материалите при изработката на столчето?

Подготвя се тестов автомобил, в който се монтира столчето. Той се блъска във вертикална преграда, широка не по-малко от 3 м. и висока поне 1,5 м. По време на теста колата се движи с 50 km/h. Предварително се източват течностите в спирачната система, радиатора, течностите за чистачки, климатични системи и други. По време на теста се отчитат и някои допълнителни фактори, които влияят върху състоянието на автомобила преди или по време на сблъсъка. Например: намеса в управлението или промяна на посоката на автомобила от външни фактори, 90% пълен резервоар и др.

Отчита се всеки контакт, който се осъществява между главата на манекена и вътрешното обзавеждане на автомобила. Следи се натоварването на гръдния кош и тялото при удар, и всички видими следи от нараняване в областта на гърдите на манекена (освен при манекени на новородени). След удара, преди да се свали и огледа манекенът, се прави първоначален външен оглед на столчето, за да се установят следи от повреди или счупвания в следствие на удара или голямото натоварване върху пластмасата.

Финални изводи

От гледна точка на безопасността, детето ви би трябвало да има столчета за кола от следните групи: 0/0+, I, II и III или 2/3. Отдавайте приоритет на следенето на ръста повече от колкото на килограмите на детето, когато преминавате към следващата група столчета за кола.

Когато избирате детско столче за кола, задължително изберете столче с 5-точков колан. Те са по-надеждни в сравнение с 3-точковите колани, защото минават и през кръста (освен през рамената и между краката на детето).

Закопчавайте коланите на самото столче, така че да остава не повече от 2-3 пръста разстояние между колана и тялото на детето. Противопоказно е то да може да си изважда ръцете. В същата връзка не е препоръчително да слагате детето си със зимно яке в столчето за кола, тъй като коланите не могат да бъдат стегнати достатъчно добре.

Спазвайте срока на годност на детското столче за кола. Не се препоръчва неговата употреба, ако той е изтекъл, тъй като качеството и сигурността му са намалели през периода на ползването му. По същата причина избягвайте да купувате столче за кола втора употреба. Дори и най-малката повреда в него, излага на риск детето.

Ако искате да осигурите допълнителни удобства на вашето дете по време на път, изберете някой от моделите столчета за кола на марките: Recaro, Cybex, Maxi Cosi, Chipolino, Cangaroo или Lorelli, предлагащи повече възможности. Например, регулиране на наклона за сядане и позиция за сън, система за защита от страничен удар, седалка от ергономична пяна и дишаща тапицерия, опция за въртене на 360 градуса и др. Опцията за въртене на 360 градуса е идеален начин за използване на детското столче за кола още от раждането, така че първоначално вашето мъниче може да се обърне назад и след това, можете без усилия да превключите към обърнато напред столче.

Надяваме се, че сме били полезни.

Вашето най-добро ръководство за столчета за кола
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *