Училищата на много места по света затвориха врати и ето ни – изправени пред ново предизвикателство – обучението на децата у дома. Не изпадайте в паника! Вие можете да се справите с това. Вижте как.

Вие бяхте първият учител на детето си. Именно вие го развеселявахте, докато то направи първите си стъпки и му помогнахте да се научи да пише името си. Вие познавате детето си най-добре. И никой не очаква от вас да бъдете перфектни.
Не се опитвайте да копирате училището. Домът ви не е училище. Обърнете внимание на други неща, също както самите вие се опитвате да работите от вкъщи.
Това е един нов, смел свят, в който живеем и въпреки че ситуацията е временна, трябва да се научим да даваме най-доброто от себе си и за себе си, и за децата си.

Представям ви пълно ръководство за училище у дома със съвети, трикове, практически указания, ресурси и може би най-важното – подкрепа. Има какво да вземете, така че, моля, не се чувствайте задължени да четете всичко това наведнъж. Маркирайте го, запазете го, за да можете да се върнете към него през следващите седмици.

КАК ДА УЧИМ У ДОМА

  • Намалете очакванията си. Това, което е най-важно е връзката със семейството, а не самото преподаване. Детето ви има нужда да се чувства в безопасност. Никой не може да учи, когато е под огромен стрес. Много неща са се променили в живота на вашите деца за кратък период от време. Подобно на вас, те могат да почувстват липса на контрол. Не е нужно веднага да се гмуркате в учебниците. Отделете време, за да поговорите с тях за чувствата им относно случващото се в момента. Бъдете сигурни, че разбират ситуацията.
  • Имайте нагласа за успех. Грижете се за здравето си. Помнете, че каквото правите вие – същото правят и децата ви.
  • Създайте определена зона за учебния процес. Това може да бъде бюро или кухненска маса.
  • Създайте график. Децата се нуждаят от структура и рутина, за да имат усещане за сигурност. Графикът ви не трябва да е твърд и със сигурност не трябва да прилича на училищен график.

УЧИЛИЩЕ У ДОМА

 Благодарете на учителите на вашето дете, които участват в дистанционното обучение, тъй като това също е ново за тях. Те се грижат за своите ученици и правят всичко възможно, за да окажат помощ в това необичайно време.

Дори ако учителят на детето ви дава допълнителни задачи за домашна работа, вие можете да го допълвате с неща, които са по-практични за учене у дома.
Ето няколко предложения:

  • Изберете държава, която да изучавате заедно. Погледнете в онлайн ресурсите, вижте кои са традиционните храни и потърсете видеоклипове, за да откриете какво можете да научите за културата на тази страна.
  • Гледайте документални филми
  • Осигурете време за четене всеки ден. Четете на глас, дори и при по-големи деца. Позволете на децата да правят тихи занимания като игра на Лего или рисуване, докато четете. Всички ще се радват на времето, което прекарвате заедно.
  • Предложете на децата да си водят карантинен дневник, в който да документират своите чувства, какво се случва през деня им или по света и 5 неща, за които са благодарни всеки ден. Това е не само чудесен начин за практикуване на писане, но и ще стане интересно за тях да споделят с децата и внуците си някой ден.
  • Играйте настолни игри, за да подобрите правописа и четенето или редете пъзели.
  • Рисувайте с пастели, бои, моделирайте и правете всякакви неща с ръцете си. Това е особено полезно за развитието на мозъка.
  • Не забравяйте физическите дейности като: танци, игри с препятствия, състезания, разходки и игри на двора, ролери или кънки, боулиг за деца, йога или онлайн видеоклипове за упражнения.

ПОЛЕЗНИ РЕСУРСИ ПО ИСТОРИЯ НА ИЗКУСТВОТО

Лувър
Национален природонаучен музей
Музей на Ван Гог
Ватикана
Музей Соломон Гугенхайм в Ню Йорк
Британски музей в Лондон
Художествена галерия във Ванкувър, Канада
Национална художествена галерия във Вашингтон
Музеят д’Орсе в Париж
Кралски музей на Онтарио, Канада
Национален музей на съвременното изкуство в Корея
Галерия Уфици в Италия
Национален музей на антропологията в Мексико
Канадски исторически музей
Белият дом

ЖИВОТНИ И ЗООЛОГИЧЕСКИ ГРАДИНИ

Зоопарк AБ – камера: Панда в Калгари
Морски тюлен в OrcaLab, BC
Аквариумът в залива Монтерей
Зоопарк Сан Диего
Аквариум Джорджия
Зоокът Синсинати
Зоопарк Хюстън
Полярни мечки
Виртуални обиколки на фермата

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

Великата китайска стена
Бъкингамският дворец
Емпайър Стейт Билдинг
Гранд Каньон
Тадж Махал
Айфеловата кула
Пирамидите

ДРУГИ СТРАХОТНИ ВИРТУАЛНИ ЕКСКУРЗИИ

Направете виртуална разходка на Марс
Обиколка на Луната
Национален музей на каубоите

ДРУГИ СЪВЕТИ ЗА УЧИЛИЩЕ У ДОМА

  • Всяко дете е уникално. То може да учи най-добре чрез четене, слушане или работа с ръце. Сега е подходящото време, в което да откриете неговия начин на учене и да му помогнете именно чрез този начин.
  • Следвайте поведението на детето си. Ако то е супер заинтересовано от определена тема, позволете му да я изучава. В интернет има толкова много ресурси, които ще ви дадат добър старт. Всъщност по този начин всички тези дейности у дома могат да помогнат и на вас и на детето да откриете своите страсти и нещата, които ви зареждат.
  • Не забравяйте: можете да се справите с това! Вярвам, че ще успеете!

Ще напиша отново това, което е най-важно: най-важното учене няма да се случи в учебниците и работните тетрадки. То ще се случи в моментите между тях – при четене, настолни игри и отношенията в семейството. Децата ще ви потърсят за помощ как да се справят с тази криза и ще научат как вие се справяте с нея. Това е най-важното, което могат да научат в момента.

 

*Източник: Тhe chaos and the clutter

Вашето пълно ръководство за училище у дома
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *