Почти всяко дете се оплаква от скуката в училище. Причините за това са различни, някои от които водят до стрес и дори до отказ от ходене на училище.

Причини защо на децата им е скучно в клас

*Вижте по-долу как можете да им помогнете

Липсата на стимул
Една от причините ученикът бързо да губи интерес към нещата, които се преподават в училище е, че не вижда стимул защо да го прави. „Защо трябва да уча това?“- пита той. Вярно е, че ученето изисква усилия, чийто резултати се виждат напред във времето. Учениците не виждат как ще им бъде полезно това в момента.

Липсата на предизвикателства
Някои ученици са по-умни от други и не се нуждаят от много обяснения, за да научат преподаваното. Те често се оплакват, че им е скучно в училище. За тях няма предизвикателство. Тези ученици не отделят много време за учене и дори са небрежни към изпълнението на задачите си, въпреки че получават добри оценки.

Липса на умение за създаване на връзка с връстниците или учителя
Децата, които имат проблеми с установяването на връзка със своите връстници или учител, могат да скучаят в училище, защото се чувстват изолирани и неразбрани.

Липса на умения за разбиране на учебния материал
Случва се детето да каже, че му е скучно, но всъщност да има предвид, че не разбира урока и след това да не знае как да направи това, което се иска от него. В такива ситуации то дори не иска да опитва.

Възможно е детето да подражава на свой приятел и да повтаря неговите думи „училището е скучно“. Понякога причините могат да се комбинират помежду си.

Баща и ученик

Как родителите могат да помогнат

1. Задавайте подходящи въпроси, за да установите причината.

  • Кое точно ти се струва скучно?
  • Ти пръв ли си реши задачите преди другите деца?
  • Харесваш ли този предмет?
  • Хареса ли ти начинът, по който учителката преподаде задачата/урока?
  • Какво мислиш, че може да се направи по-различно в тази ситуация?

2. Обяснете стойността на училището и колко е важно да бъдем грамотни.

Помогнете на детето да научи силата на успеха в училище – ползите в далечното бъдеще от добрите оценки и ученето сега. Получаването на образование и знания носи награди след години чрез вече откритите и реализирани силни страни и талант на детето. Обяснете му, че в училище хората се учат не само да четат и пишат, но придобиват и други умения, необходими за ежедневието, което ги очаква след като завършат училище. Едно от тези умения е критичното мислене и как да се взимат добри решения.

3. Направете писането на домашните интересно и награждавайте за усилието и отделеното време.

Писането на домашни често се превръща в скучно рутинно задължение, особено ако детето се оплаква, че вече е учило достатъчно в училище и сега е време за игри или други дейности у дома. Бъдете креативни, така че ученикът да свързва писането на домашни с нещо приятно. Например, вземете му „вълшебна“ химикалка с гума само за писане на домашни, магически флумастери, които да съхранявате в несесер с уникален дизайн по негов избор. Добавете тетрадки с неговия любим герой и други ученически пособия. Въвлечете го в процеса като направите ученическите покупки заедно – определете кои ще бъдат за училище и кои за вкъщи.
Непременно похвалете детето за усилието и времето, което е отделило за домашните. Силата на похвалите е безспорна за самочувствието му.
Измислете и награда – нещо любимо на детето ви.

Майка и ученик

4. Поговорете с детето за различните взаимоотношения в училище и опитайте да подобрите социалните му умения.

Понякога децата или тийнейджърите са убедени, че другите деца или учители не ги харесват и дори нарочно се държат непочтително с тях. Бихте могли да им обясните, че тъй като хората са различни, нормално е да има различни начини на общуване и поведение. Може би детето ви не знае, че учителите, които на пръв поглед изглеждат хладни и емоционално сдържани, вероятно се фокусират върху учебния материал, който преподават и всъщност нямат нищо против личността на детето. Когато разбере това, то ще се успокои и ще обърне внимание на други важни неща.

Ако детето ви се оплаква от други деца в училище, тогава може би има нужда да подобри социалните си умения. В днешно време е малко трудно да се стимулира социалното взаимодействие. Причината е бързото разпространение на всички технологии, които изместиха взаимодействието родители-деца, а също и времето прекарано на открито с връстници. Социалните умения всъщност са едни от най-важните умения, които децата трябва да развият от рано, за да бъдат успешни в бъдеще. Това са умения като способност да изслушваме другия, емпатия, запазване на спокойствие, умение да говорим за себе си, поддържане на зрителен контакт и усмихнат вид – много важна част от изграждането на увереност и самочувствие. Когато родителите общуват с децата си, те също така им помагат да разпознават и назовават емоциите си. Емоционалната близост е сред най-важните условия за бъдещите успешни отношения.

5. Как да отговорите на оплакването: „Училището е трудно, искам обратно в детската градина“?

Някои родители забелязват, че детето им не обича да изпълнява предизвикателни и трудни задачи. Обяснете му, че хората научават повече, когато предизвикват себе си и опитват нови неща. Лесната монотонна работа не развива мозъка, точно обратното – дори по време на изпълнение на такава работа, умората и скуката настъпват по-бързо. Освен това победата е още по-сладка, когато е било трудно преди това.

Като родители, ние можем да помогнем на нашите деца като ги научим да развият здравословни навици, увереност в своята уникалност и разбиране колко е важен образователния процес.

Скуката може да бъде и полезна предпоставка за креативност у децата. Наблюдавайте детето, говорете с него и след като установите причината, му предложете различни варианти за решение на скуката, от които само да избере: вдъхновение с Lego и Playmobil, триизмерни играчки-конструктори Engino, образователни игри Моята азбука, забавна наука Science4you и Eastcolight, почивка на ума с пъзели и семейни игри Ravensburger, креативни комплекти за рисуване, сглобяване и моделиране SES и разбира се раница или чанта, в която да съхранявате детските ученически комплекти или комплектите за креативни игри. Можете да сте сигурни, че вашето участие в игрите е важен фактор за намаляване на скуката у детето. Понякога, когато казва, че му е скучно, то има предвид, че иска да прекара време с вас.

А ТУК, в нашия нов каталог „Отново на училище“, можете да разгледате най-новите продукти и неустоими предложения за първия учебен ден с валидност 09.09 – 04.10.2020г.

5 съвета как да помогнем на децата да не им е скучно в училище
1 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *