Автор: Мариел Кръстева

Всяко дете е индивидуалност, която крие в себе си куп качества, чакащи да бъдат отключени. Силните страни на детето се появяват посредством различни дейности като учене, общуване, креативност. Колкото повече знания и умения усвоява то, толкова по-лесно ще се проявят силните му страни.

А когато ги открие, то става по-самоуверено. Колкото по-комфортно се чувства детето, толкова по-бързо и смело ще разкрие своя потенциал. Ключът към откриването и развиването на неговите силни страни е в това да опитва нови неща, за да намери онова, което му допада най-много.

Като родители, нашата задача е да помагаме на децата да открият и развият своите силни страни. (Вижте още Как да им покажем, че ги обичаме).

Но без да им се месим, а само да ги напътстваме. С помощта на тези 11 препоръки ще успеете да помогнете на вашето дете да открие в какво се справя най-добре.

Как да развием силните страни на детето? – 11 начина за успех

  1. Игри за развиване на въображението
  2. Кое е това, което прави детето ви уникално? Открийте го!
  3. Създайте си дневник, в който да следите силните страни на детето ви.
  4. Създайте си семейни традиции
    Организирайте различни игри през почивните дни (например настолни игри – прочетете повече за тях тук), кулинарни предизвикателства, спортни изяви, четене на книги или други групови занимания, с чиято помощ вашето дете ще открие това, в което е силно. А и ще прекарвате пълноценно време заедно, а то е незаменимо.
  5. Изслушвайте детето си.
    Комуникацията с детето е най-важното нещо. Научете се да го слушате ефективно, да разбирате какво иска да каже, какво има предвид. Само така ще успеете да предвидите неговите умения и да му помогнете да се развие в желаната от него посока.
  6. Не очаквайте твърде много винаги.
    Хубаво е да сте амбициозни, но не забравяйте, че децата не са възрастни и при тях понякога също има неуспехи. Важно е да сте подкрепящи и да продължите напред в търсене на онова, което ще развие потенциала на вашето дете.
  7. Не оценявайте всичко.
    Много родители имат прекалено високи очаквания, с които обременяват децата си и така им пречат да бъдат щастливи и успешни. Не създавайте напрежение у децата. Старайте се да бъдат спокойни, за да успеят да открият своето призвание.
  8. Помогнете му да открие интересите си и това, в което е добро.
    Чудите се как да отключите скритите таланти на вашето дете? Най-важното е просто да вярвате в него. Още няколко начина може да видите в „Как да отключим скритите таланти на детето?“.
  9. Нека ви разказва своите истории…
  10. Забравете за сравняването
  11. Винаги му давайте варианти за избор

Изтеглете безплатната електронна книга „Как да разберем кои са силните страни на нашето дете и да ги развием най-добре“, която ще ви помогне с още практически съвети и насоки.

11 препоръки за развиване силните страни на вашето дете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *