Автор: Мариела Кръстева

Детските играчки са  начин да открием себе си, важна част от пътя към съзряването (повече за това може да прочетете тук.)

Всички сме чували на играчките Лего – забавни и пъстри фигурки и блокчета, които създават цял един свят. Знаем ли обаче, че с Лего се развиват полезни умения и качества у детето?

С какво Лего е полезно за децата, освен че им доставя удоволствие в игрите?

Всичко важно, което децата научават за живота, е с помощта на игрите. С тях лесно осмислят ситуации, емоции, разкриват себе си и научават полезни неща за света. Именно в игрите с Лего децата се научават:

  • на концентрация
    Сглобяването на детайли и търсенето на решения е занимание, което учи на концентрация.
  • развиват пространствено мислене
  • вглъбяване в процеса
  • търпение и постоянство
    Търпението и постоянството са важни качества, които учат децата, че всичко може да се постигне с труд и постоянство. Колкото по-рано го научат, толкова по-добре.
  • креативност и импровизация
  • развиване на въображението
  • удовлетвореност
  • логическо мислене

В живота на всяко дете има ситуации, в които присъстват негативни емоции: разочарования, страх, стрес, обида и др. Лего помага при изразяване на негативните емоции и справянето с тях. Понякога точно чрез игрите децата преодоляват страхове и ситуации, за които родителите им дори не подозират. Например, ако детето ви се страхува от общуване с други деца, Лего ще се притече на помощ. Как? Като разиграете примерна сцена с помощта на Lego Friends.

Вниманието ви към преживяванията, чувствителността към вътрешния свят на детето ще му помогнат да се справи с дадената ситуация. Също така, усещането, че има подкрепа, ще му даде увереност и чувство, че не е само.

Лего предлага играчки, подходящи за всяка възраст и помага за развиването на творческия потенциал у децата. (Прочетете как Lego Ninjago е полезно за ученика).

Прочете за различните видове играчки Лего и ползите от тях в „В света на  играчките…. с Лего“.

Изтеглете си безплатната електронна книга „LEGO®: Как да развием гения в детето си?“. Научете повече за функциите на различните модели Лего, ползите от играта с тях и как да организирате пространството в детската стая, за да има повече възможности за игри с Лего.

Светът на Лего – в помощ при развитието на детето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *