Автор: Мариела Кръстева

Като родители, често сме изправени пред предизвикателството доколко и как трябва да влияем на храненето на детето. Трябва ли да го откажем/ограничим от сладкото още докато е малко? Нормално ли е да не иска да яде, или да яде твърде много и други са сред най-често срещаните въпроси, които са свързани с възпитаването на хранителни навици у децата. Прочетете и откога да започнете захранването на бебето.

Кои са най-често срещаните проблеми, свързани с хранителните навици и как да ги преборим?

 

Иска да яде само сладко

Най-често причината за нестихващия интерес на детето към сладкото е това, че е забранено. Несъзнателно се опитваме да го ограничим, а то иска още и още от сладките лакомства. Нека не забравяме, че те се нуждаят от сладкото, за да имат енергия. Разбира се, в умерени количества.

Има претенции към храната

Едва ли има дете, което да не е придирчиво към храната. Малките хитреци всячески се опитват да наложат своето над това, което мама готви. Това, че отказва да яде дадено нещо, означава, че всъщност не е гладно. Защото ако беше, щеше да яде всичко, нали? Съвсем нормално е децата между 2-4 години да имат претенции към храната. За щастие, това отминава с времето.

Нужна е стимулация от ваша страна, за да се храни. Или награда

Принудата е враг на детското хранене и възпитаване на полезни хранителни навици. Заплахи от рода на „Докато  не си изядеш всичко, няма да станеш от масата“ и други подобни са всъщност пагубни за детето. Всеки начин да го „подкупите“ с награда, също е лошо решение. Опитайте да му обяснявате за храната. И не го насилвайте, защото така извършваме акт на хранителна принуда.

Не обича зеленчуци

Едва ли има дете, което да обича зеленчуци. Макар да знаят, че са полезни, те ги асоциират с натиск от наша страна, което води до нежеланието им да ги консумират. Следващият път, когато предложите стратегия от типа: „първо си хапни зеленчуците, а после – друго“, се замислете, че всъщност вие насаждате у детето това отношение.

Алергия към дадена хранителна група

Ако вашето дете има непоносимост към даден продукт, то вероятно лекар ви е препоръчал този продукт да бъде изцяло изключен от менюто. Това обаче създава редица негативи, както за детето, така и за цялото семейство. Как да се справим в подобна ситуация. На помощ ни идва интуитивното хранене. Какво представлява то?

Интуитивното хранене е избор на храна на база физиологически глад и желани вкусове. Когато ни се яде сладко, кисело, горчиво, но имаме алергия или непоносимост към някои продукт, това не означава, че трябва да се откажем от него. Благодарение на интуитивното хранене намираме аналог, който да замести продукта, но да ни осигури същия вкус/усещане, което търсим.

Важно е да знаем кои са продуктите, причиняващи алергии, за да търсим техни заместители.

Наша задача като родители е да успеем да постигнем максимално разнообразно меню за детето, които то да обича, в рамките на позволеното.

Интуитивното хранене е добро решение при алергии, защото реално забранени храни няма. Има заместители. А и чисто психологически, забранената храна винаги е желана. Когато спре да бъде такава, тя автоматично не е толкова търсена от децата.

Прочетете повече полезна информация за интуитивното хранене и вижте как да го прилагате като изтеглите безплатната електронна книга „Интуитивното хранене при децата“.

Храненето на детето – предизвикателство пред съвременния родител

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *