Ако току-що сте се озовали с новородено бебе в ръце и купища противоречиви съвети за отглеждането му в главата си, спокойно. С времето всичко ще се нареди и ще успеете да откриете правилните начини да се грижите за малкото човече. Дотогава обаче ви очакват много опити и грешки, през които ще трябва да преминете.

Една от най-важните ви задачи в първите седмици от живота на бебето е да се научите да го храните правилно. Добре храненото бебе расте здраво и жизнено. Но вече забелязвате, че то спи през почти денонощно и в малките промеждутъци, в които е будно, трябва да свършите куп неща: да смените пеленките, да го изкъпете, да направите масаж и гимнастика, да го нахраните, да му дадете витамини, да си поиграете и какво ли още не. В същото време не е добре да го къпете след хранене, не е добре да го будите, за да свършите нещо, не можете да правите гимнастика по всяко време, а то просто се събужда от глад и заспива, докато се храни… Как да се справите с всичко?

Тук няма да се занимаваме с това как точно да храните бебето, а с два въпроса около храненето, по които рядко се говори.

Какво е добре да не правите, преди да нахраните бебето?

Има няколко простички правила, които е добре да спазвате, за да не разваляте апетита на малкото човече и да не му пречите да се нахрани добре.

Не правете гимнастика

Гимнастиката е не само приятна, а и полезна за развитието на бебето. Но ако то се забавлява твърде много с нея, не я правете точно преди хранене. Малкото човече ще се превъзбуди и няма да се храни спокойно. Това означава, че ще суче бързо, ще се разсейва, ще поглъща много въздух, трудно ще разбере кога се е нахранило, а може дори да повърне или да се задави.

Оставете гимнастиката за времето, когато бебето не е твърде гладно и може да постои будно достатъчно време, за да свършите упражненията и да се поуспокои. Едва след това му предложете мляко.

Имайте предвид, че да правите гимнастика след хранене също не е добра идея, тъй като активното движение може да се отрази зле на пълното стомахче и бебето да повърне. Ако ви е трудно да уцелите подходящ момент, няма проблем да пропуснете упражненията. Можете просто да ги замените с лек масаж по крачетата, ръчичките или гръбчето, докато се храни.

Не си играйте с него

Ясно е, че обожавате детето си и можете да си играете с него с часове. Но игрите ви са много приятни и за него и ако са твърде бурни, ще го превъзбудят и ще му попречат да се нахрани добре.

Не му давайте залъгалка

Добре е да не давате биберон залъгалка на гладното бебе. Разбира се, понякога се налага да потърпи няколко минути, докато се приготвите да го кърмите или направите млякото. Но се опитайте да го успокоите по друг начин. Залъгалката, която не пуска мляко, ще направи бебето още по-нервно и после ще ви е трудно да го нахраните добре. То ще суче ожесточено, ще преглъща трудно и е твърде възможно да се задави или да повърне от преяждане и бързане.

Не му давайте вода

Не предлагайте вода на гладното бебе. Няма да успеете да му дадете малко количество, защото то ще настоява да напълни стомахчето си. Водата ще го залъже и ще му попречи да се нахрани добре, когато дойде ред на млякото. Това, разбира се, ще го накара да огладнее много по-рано и ще развали няколко следващи хранения.

Не го хранете, ако хълца

Някои бебета често хълцат и това само по себе си не е проблем. Но ако бебето хълца, изчакайте го да спре, преди да му дадете мляко. Хълцането ще му попречи да преглъща, може да го задави и да го накара да повърне.

Понякога се случва бебето да започне да хълца, докато суче. Прекъснете храненето, докато спре, и продължете след това.

А какво можете да правите, преди да нахраните бебето?

Разбира се, има някои неща, които е добре да правите преди хранене. Ето ги и тях.

Изкъпете го

Обикновено се препоръчва да изкъпете бебето преди последното хранене вечер. За повечето малчугани топлата вана има успокояващ ефект. След това те се хранят добре и спят дълбоко и спокойно. Но… вашето може да не е от тях.

За някои бебета ваната е вълнуващо място и след нея те са по-скоро превъзбудени, което им пречи да се нахранят. За други топлата вода е твърде отпускаща и те заспиват още на втората глътка мляко, съвсем скоро се събуждат прегладнели и така развалят и храненето, и съня си. Ако вашият случай е такъв, намерете друго време да изкъпете бебето, без значение дали е сутрин, по обяд или вечер. Разбира се, не е проблем да пропуснете някоя баня. Новородените не са толкова мръсни, че да се налага да ги къпете всеки ден.

Оставете го да огладнее

С времето ще се научите да разбирате кога детето е наистина гладно. Понякога се събужда не от глад, а просто защото се е наспало. Затова не бързайте да предлагате мляко, ако не сте сигурни, че е време за ядене. Бебето няма да откаже няколко глътки, но те ще развалят основното му хранене, когато му дойде времето. И това също не е добра идея.

Подръжте го да оригне

Ако вашето бебе има проблеми с оригането или повръщането, може би е добра идея да го подържите да оригне 3-4 минутки преди хранене. Това ще намали количеството газове, което то ще има в стомахчето след това. Ако използвате адаптирано мляко, използвайте шишета против колики. Те са със специално създаден дизайн, който пречи на бебето да поглъща въздух с млякото, и това се отразява благоприятно не само на коликите, а и на повръщането.

Дайте първо пюре

Ако е дошло време да захранвате бебето, предложете му първо пюре, а след това мляко.  След като се е нахранило добре с любимото сладко мляко, то едва ли ще има желание да опита странното на вкус зеленчуково пюре.

Направете по-голяма пауза преди хранене

Това също важи за времето на захранването. Бебето е вече достатъчно голямо и не плаче неистово от глад. Така че можете да си позволите да оставите малко по-голяма пауза между храненията, за да огладнее по-добре и да му е по- лесно и приятно да опита пюрето.

Разбира се, не е нужно да се съобразявате с всички съвети, които чуете или прочетете. Някои от правилата са наистина важни за здравето на бебето, но по отношение на други можете спокойно да си позволите да се съобразите с ритъма и предпочитанията на малкото човече. Опитвайте различни варианти и проверявайте кой се отразява най-добре на детето ви. Така ще постигнете спокойствие и за него, и за себе си.

Какво да правите и какво да не правите, преди да нахраните бебето
5 / 5 от1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *