Ако очаквате близнаци, сигурно си задавате въпроса как ще успеете да се справите с разходите по две бебета едновременно. Разбира се, ще ви бъде малко по-трудно във всяко отношение – материално, физическо и дори психологическо. Но няма невъзможни неща и обичта ви към малките човечета със сигурност ще ви помогне да успеете да бъдете добри родители.

В следващите редове ще откриете отговори на един от най-важните ви въпроси в момента: от кое по колко да купите, за да отгледате бебетата спокойно, но и без да правите излишни разходи. Факт е, че от някои аксесоари не е нужно да имате по два броя. Ето най-важното, с което трябва да се сдобиете.

От какво да купите по два броя?

Две седалки за автомобил

Няма как, ще се наложи да имате две отделни бебешки столчета за автомобил още при изписването ви от болницата. Внимавайте при избора на седалки, тъй като не всички са подходящи за новородени. За всеки отделен модел има указания за минимално и максимално тегло на детето, така че проверете дали тези, които сте харесали, започват от 0 кг. След това огледайте останалите екстри по нея – допълнителни удобства, начин на захващане и др.

Две легълца

В първите седмици можете да оставите бебетата да спят заедно. Те без проблем ще се съберат в едно бебешко легло и със сигурност ще се чувстват по-добре, ако са близо едно до друго. Но рано или късно ще трябва да ги разделите.

Изберете креватчета, които имат опции за преобразуване и ще ви служат дълго време.

Две електрически люлки

Няма да ви лъжем – да имате близнаци е натоварващо и понякога е непосилно да задоволите нуждите и на двете едновременно. Затова е добра идея да имате бебешки електрически люлки, в които малчуганите да се забавляват сами и да оставят ръцете ви свободни за други дейности.

Препоръчваме ви в началото да разопаковате само едната и да я изпробвате с двете бебета поотделно. Не всички деца харесват люлките и може да се окаже, че втората ви е излишна.

Две спални чувалчета

Ако приучите бебетата да спят в спални чувалчета, няма да се налага да проверявате нощем дали са се отвили. Разбира се, ще са ви нужни поне две.

Две ергономични раници/слинга/кенгура

Ергономичните раници и кенгурата за бебета не позволяват да носите две деца едновременно, така че ако смятате да използвате такива, ще трябва да имате две. И, разбира се, още един възрастен по време на разходката.

Ако използвате слинг, ще можете да слагате в него и двете мъничета наведнъж. Но когато имате втори слинг, отново ще имате възможността някой да ви помага, докато сте навън.

Два биберона

Две залъгалки, различни за всяко дете. Запомнете добре коя на кого е. Не е добра идея да ги смесвате, дори след като сте ги дезинфекцирали.

Две шишета

Същото правило важи и за шишетата и бибероните към тях. Разбира се, мъниците рано или късно ще се научат да си ги отмъкват едно на друго и ще се наложи да свикнете, че предметите лесно ще преминават от едната уста в другата. Но дотогава можете да държите нещата под контрол.

Две гъби за баня

Гъбата за баня е свързана с личната хигиена и не е добра идея да къпете и двете бебета с една и съща гъба. Но в началото не е задължително да я използвате. Можете да измивате малките телца и с ръка.

От какво да купите по един брой

Една бебешка количка

Да, бебешката количка за близнаци е една, но с два коша. Те могат да бъдат разположени един до друг или един зад друг. Препоръчваме ви двете бебета да бъдат едно до друго. Количката е по-широка, но можете по-лесно да държите мъниците под око, а и те ще бъдат по-близо едно до друго и ще се чувстват по-комфортно.

Количка за близнаци

Когато избирате количка, огледайте и помислете дали ще може и тя да „расте” с бебетата ви, за да не се налага след няколко месеца да купувате нова.

Една чанта за бебешки принадлежности

В следващите 2-3 години няма да можете да напуснете дома си, без да носите пълна чанта с пеленки, кърпички, допълнителни дрешки, шишета, играчки и какво ли още не. Но не се тревожете, няма нужда да имате две, просто си вземете една по-голяма. Можете да изберете и чанта, и раница, но се уверете, че е здрава, лесна за отваряне и затваряне с една ръка, че има удобни, регулируеми дръжки и се пере лесно.

Един бебефон

Още едно облекчение – няма да ви е нужен втори бебефон, за да чувате дали бебетата са се събудили в спалнята. Но ако сте решили, че е по-добре да използвате видео бебефон, ще се наложи да се сдобиете с два – една камера няма как да снима двете легълца едновременно.

Една кошара

Сгъваемата кошарата за игра е един от аксесоарите, които ще ви помогнат да се справите по-лесно с грижите за децата. Тя е изключително удобна, ако смятате да пътувате и да спите на друго място, но ще ви свърши прекрасна работа и у дома – ще има безопасно място, където да оставите децата да се забавляват, докато вършите нещо из къщи.

Няма нужда да имате отделни сгъваеми кошари за близнаците. Те ще се чувстват добре заедно и ще си играят чудесно и в една. Ако се тревожите да не им е тясна, просто изберете по-голям размер.

Една вана за къпане

Няма начин да изкъпете двете бебета едновременно, особено ако го правите сами. Препоръчваме да си набавите само една ваничка и да къпете бебетата едно след друго. Не забравяйте да смените водата за второто бебе. Добре е да имате подложка или мрежа за вана, която да ви помага да държите бебето. И помощник, който да се грижи за едното дете, докато другото е във ваната.

Една подложка за повиване

И без това няма начин да сменяте пелените и на двете бебета едновременно. Можете обаче да имате две различни постелки, които да използвате за всяко бебе поотделно. Просто за да е по-хигиенично.

Един козметичен продукт

Макар че трябва да имате две гъби за баня, не е нужно да имате два шампоана, два сапуна, два лосиона и т.н. Дори ако се окаже, че кожата на едното бебе има нужда от специални грижи, можете да използвате същите продукти и за другото.

Какво да купим, ако чакаме близнаци
5 / 5 от1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *