Дори да мразят къпането, всички деца обичат водата. И когато станат достатъчно стабилни, за да седят във ваната без помощ, и достатъчно сръчни, за да хващат и пускат предмети, вече можете да им предложите бебешки играчки за баня, които ще направят къпането любимото им забавление.

Защо да дадете на бебето играчки за баня?

Децата не обичат и не могат просто да стоят мирно и да чакат да правите с тях такива досадни неща като миене на корем, плакнене на коса и търкане на крачета. Водата е забавна и те скоро се научават да я разплискват във всички посоки. А понякога просто се въртят и ви е наистина трудно да удържите в безопасна позиция мокрото телце. И всичко това никак не ви помага в задачата да ги изкъпете.

Но ако пред очите им има забавни играчки, те ще отвлекат вниманието им и ще ви дадат възможност да извършите всички хигиенни процедури, без да срещате съществена съпротива. И ако бебето ви не обича да се къпе, то играчките могат да променят тази негова нагласа и да превърнат ваната в едно от любимите му места за игра.

И накрая, но не на последно място, играчките в банята могат да заздравят връзката ви с бебето. При всяко къпане вие прекарвате средно по 20 минути с него, без да се налага да правите нищо друго, освен да му обръщате внимание. И това е прекрасен повод да се наслаждавате заедно на близостта си. Няма да ви е трудно – с играчките във  водата могат да се правят толкова много смешни неща, че със сигурност ще се забавлявате заедно във всяка една секунда. Можете да показвате трикове с играчките, да говорите, да се разсмивате взаимно и да си прекарвате наистина добре. Това внимание и обич, комбинирани с топлата вода и приятните аромати, ще отпуснат бебето още по-добре и ще го подготвят за сън.

Разбира се, не забравяйте през цялото време да внимавате за безопасността на малчугана.

Как да изберете играчки за баня

Не всички играчки са подходящи за използване в банята. На първо място, те трябва да са направени от пластмаса или гума, за да не попиват сапунената вода. На второ, добре е да бъдат кухи, за да могат да остават на повърхността на ваната. Така няма да се налага детето да ги търси по дъното, а и са далеч по-забавни, защото плават. За предпочитане е играчките да нямат малки дупчици, през които да се пълнят с вода, която не може да бъде извадена. Ако не изсъхне бързо, играчката мухлясва, което не е съвсем безопасно за здравето на бебето.

Какви играчки за баня да изберете

В магазините за детски играчки се продават специални модели, разработени за игра във вода. Те са безопасни и забавни и децата ги обожават. Сами ще разберете кои са най-интересни на вашето бебе.

Гумени играчки

Обикновено това са животни в различни форми и цветове. Разбира се, гуменото пате си остава абсолютната класика, но има и всякакви други животинки, лодки, анимационни герои и др. Те плават по повърхността, движат се, когато правите вълнички, и изскачат смешно, ако ги натиснете под водата. Покажете всичко това на бебето. То със сигурност ще се забавлява и ще опита да повтори.

Топки за баня

Това са малки, твърди, кухи, прозрачни топки, в които са поставени забавни предмети. Докато топките плават, предметите вътре се движат и това се харесва на децата.

Книжки за баня

Книжки за баня

Книжките за баня имат непромокаеми страници, по които са изрисувани цветни картинки. Те са добро занимание за по-кротки бебетата, които обичат да разгръщат листове и да разглеждат внимателно цветовете и формите. Можете да им обяснявате какво виждат, да си измисляте разказчета или да молите детето да ви показва назована от вас картинка.

Кубчета за баня

Кубчетата за баня също са направени от непромокаем  материал. Те са леки и не потъват, а на всяка една от страните им има различни картинки, които позволяват да играете с тях същите игри, както с книжките.

Въртележки за вода

Въртележка за вода за баня

Въртележките за вода могат да имат най-разнообразни форми. Обикновено се закрепват за стената на ваната с вакуум. Имат перка като на воденица или съдчета в различни форми, сглобени във въртележка. Когато сипете вода върху нея, въртележката се задвижва и това определено се харесва на малчуганите.

Освен че са забавни, въртележките са и добро упражнение за фина моторика, тъй като децата винаги искат да се научат да ги задвижват сами.

Музикални играчки за баня

Дори да ви звучи странно, на пазара има и музикални играчки за баня. Те приличат на останалите от този вид и също работят с батерии. Разликата е, че са добре обезопасени и не създават риск от токов удар във водата.

Електрически играчки

Друг тип играчки с батерии движат някои от частите си така, че могат да плават. Това също е забавно за децата.

Чашки и лъжички

Освен със специално създадени играчки за баня, бебетата се забавляват и с обикновени, пластмасови чашки и лъжички. С тях могат да загребват, пресипват и изсипват вода, което им доставя огромно удоволствие.

Гъби за баня

Гъбата за баня също може да се окаже забавна за бебето. То може да я потапя във ваната, да я стиска и да наблюдава как водата изтича от нея. Тази проява на сила от негова страна ще му достави огромно удоволствие.

Как да се грижите за играчките за баня

Вече споменахме, че бебешките играчки за баня могат да създадат проблеми. Те се замърсяват лесно и ако не се поддържат чисти и сухи, могат дори да мухлясат, което е опасно за бебето. За да предотвратите подобен проблем, трябва да полагате специални грижи. Ето няколко правила:

  1. Винаги ги измивайте с чиста вода след употреба. В противен случай по тях засъхват пяна и мръсотия от ваната, която е прекрасна среда за развъждане на бактерии.
  2. Погрижете се да извадите водата, която влиза в гумените играчки, които имат дупки. Ако течността остане вътре, играчката мухлясва и ще се наложи да я изхвърлите.
  3. Запушете дупките. Ако горната дейност ви се вижда досадна, можете предварително да запушите дупките със силикон от пистолет. Така ще е по-лесно да се грижите за чистотата им.
  4. Подсушавайте играчките добре. Можете да ги попиете с кърпа или да ги оставите на място, където ще изсъхнат възможно най-бързо. Така ще избегнете развъждането на бактерии по тях.
  5. Дръжте играчките на проветриво място. Не ги затваряйте в кутии. Най-добре е да ги съхранявате в мрежа, която да закачите някъде. Така ще се проветряват добре и ще остават сухи до следващото ползване.
  6. Веднъж седмично ги измивайте основно с топла вода и сапун. Някои модели могат да се мият в съдомиялна машина на по-висока температура, което същи убива бактериите. Проверете в указанията за употреба дали можете да направите това с вашите играчки.
  7. Мийте ги с оцет. Направете разтвор на вода с оцет и накиснете добре играчките за една нощ. След това ги изплакнете внимателно.
Защо и как да използвате играчки за баня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *