Всички деца обичат да скачат още от мига, в който стъпят на крачетата си. И трамплинът у дома или в увеселителен парк лесно се превръща в любимо забавление, особено в топлите дни, когато всички имаме нужда от повече приятни дейности на открито. Но доколко е полезно да купим собствен трамплин за двора или стаята? Има ли правила, които е добре да спазваме, за да не застрашим здравето на децата си? Ето какво смятат специалистите.

Скачането на трамплин е полезно

Няма спор, че скачането е изключително полезно за развитието на детето по много начини. То влияе добре както върху физическото, така и върху психологическото състояние на малчуганите по много и най-различни начини.

Стимулиране на вестибуларния апарат

За да скача успешно на трамплин, детето трябва да умее да поддържа тялото си в равновесие. За целта се налага то да развие вестибуларния си апарат. От своя страна, той контролира не само чувството за баланс и движение, а влияе косвено на почти всичко, което правим. Вестибуларната система участва в модифицирането и координирането на цялата информация, получавана в мозъка в определен момент. Ето защо стимулирането ѝ в ранна възраст играе важна роля в изграждането на мозъчните връзки и правилното функциониране на тялото.

Развиване на усещане за тялото

Подскачането нависоко развива у детето т. нар. кинестетично осъзнаване, тоест осъзнаването къде са частите на тялото му, как се движат и какви са резултатите от това движение. Освен това учи детето да се ориентира в свободно пространство, да поддържа осъзнаване за местоположението си и посоката си на движение, когато е в необичайна поза – почти както го правят космонавтите.

Създава мускулен тонус

Разбира се, скачането тренира и определени групи мускули – на краката, гръбнака, ръцете, корема. Така прави тялото по-силно и подобрява стойката.

Развива моториката

Подскачането по трамплин променя центъра на тежестта на тялото във всеки един момент. Това кара децата постоянно да коригират позицията на тялото си. По този начин се учат да координират движенията си и развиват нови двигателни умения.

Осигурява забавна тренировка

Според проучване на НАСА 10 минути скачане на трамплин е по-добра тренировка от 30 минути бягане. Скачането подобрява общото физическо състояние, като натоварва мускулите и сърцето, стимулира храносмилането, кръвообращението, лимфната циркулация и работата на вътрешните органи, укрепва имунната система.

Има полезни психологически ефекти

Освен всичко останало, скачането на трамплин има и добри психологически ефекти върху децата. На първо място ги учи на постоянство, тъй като овладяването на това умение изисква известно време и тренировка. Когато успеят, това подобрява самоувереността им, че могат да се справят успешно и с нови предизвикателства, без значение какви са.

От друга страна, подобреното кръвоснабдяване към мозъка може да накара детето да стане по-внимателно, по-бодро и по-добре концентрирано. В същото време стимулира отделянето на ендорфини, които намаляват стреса и създават усещане за щастие.

Скачането на батут носи рискове

Като всяка физическа активност, скачането също носи своите рискове. Децата излитат нависоко и не винаги успяват да координират движенията си така, че да се приземят успешно върху повърхността на трамплина. А при евентуално падане на земята или неправилно стъпване върху мрежата могат да се появят наранявания като: счупване на кост на крак или ръка; нараняване на главата или шията, което в някои случаи може да бъде наистина опасно; мозъчно сътресение; навяхване или изкълчване; натъртване, ожулване или порязване.

Разбира се, производителите на трамплините са наясно с тези рискове и правят всичко по силите си, за да осигурят безопасност на децата по време на използване на съоръженията. Но тяхната отговорност е ограничена до създаването и изработването на съответния модел. По време на използването му се налага вие да поемете своя родителски ангажимент и да осигурите допълнителни мерки за безопасност.

Как да осигурим безопасност на детето при скачане на трамплин?

Наличието на риск не означава, че детето задължително ще се нарани, така че не е задължително да лишите хлапетата от това приятно и полезно забавление. Но все пак е добре да следвате няколко правила, които ще осигурят допълнителна безопасност, ще позволят на мъниците да се наслаждават и да извлекат всички ползи от скачането на трамплин.

Ето ги и правилата за безопасност при скачане на трамплин:

* Уверете се, че сте монтирали съоръжението правилно. Прочетете внимателно инструкциите на производителя и ги следвайте стриктно.

* Задължително е трамплинът да бъде поставен върху равна, хоризонтална повърхност и да бъде далече от дървета, пейки, маси, мебели, огради, бордюри и други обекти. В указанията на производителя обикновено има изписани минималните отстояния, които трябва да спазвате.

* Уверете се, че има достатъчно свободно място и над трамплина, за да може детето да не удари главата си при по-висок скок. Тези изисквания също са обозначени от производителя в указанията за безопасен монтаж и употреба.

* Ако трамплинът е на двора, най-добре е да го монтирате върху тревна площ. Не е добра идея под него да има цимент, бетон, плочки или друга твърда повърхност.

* Върху всеки трамплин има обозначено максимално натоварване в килограми, което мрежата може да понесе. Не позволявайте на деца с тегло над обозначеното да скачат на съоръжението. Платното и пружините могат да се скъсат и да създадат опасност за детето.

* Проверявайте изправността на трамплина преди всяко използване. Уверете се, че пружините са здрави и добре покрити с платното, че сглобките са стегнати, че мрежата е здрава и добре опъната, че няма счупени крака и други елементи.

* Поддържайте трамплина, като подменяте навреме всички износени или счупени части. Почиствайте платното от прах и замърсявания, за да удължите живота му.

* Не си позволявайте да поправяте или „подобрявате” трамплина с подръчни средства. За да бъде той наистина безопасен, производителите са направили специални инженерни изчисления. Вашата намеса може да създаде неочаквани рискове за детето.

* Не позволявайте на детето да скача върху влажен трамплин, тъй като повърхността му става много хлъзгава и опасна.

* Ако трамплинът не се предлага с осигурителна мрежа, закупете я и я монтирайте допълнително. Тя ще попречи на детето да излети от съоръжението и да падне на земята. Важно е да прецените кой е правилният размер мрежа, за да осигурите максимална безопасност.

* Не оставяйте деца под 6 години да скачат на голям батут. За тях се предлагат специални детски трамплини за деца от 2 до 5 години с диаметър 90 или 100 см. Те разполагат с предпазни дръжки и осигуряват по-голяма безопасност.

* Научете детето да скача в центъра на платното. Забранете му да скача в областта на пружините, тъй като може да заклещи крака си между тях и да се нарани.

* Не позволявайте на батута да скачат две или повече деца. Повечето наранявания се получават именно когато децата са няколко, особено ако са на различна възраст.

* Не оставяйте децата без наблюдение нито за миг и се намесвайте винаги, когато забележите опасно поведение или неизправност в трамплина.

А за да направите градината си още по-приятно място за децата през лятото, разгледайте всичките ни предложения за забавления на двора.

Трамплин за деца – тренировка или опасност
5 / 5 от2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *