Със затоплянето на времето става все по-належащо да измислим за децата си подходящи активности на открито. След като са прекарали зимата между четири стени, сега жадуват да ги извадим навън, да се движат, да играят и да създават социални контакти. И точно сега е моментът да купите на детето си скутер – ще имате достатъчно време да го научите да го кара и да бъде мобилно точно за летните разходки.

Защо детето да кара скутер

Скутерът (или т. нар. тротинетка) е чудесна алтернатива на велосипеда. Той провокира децата да се движат и да прекарват повече време на открито. Освен това е удобно средство за придвижване за малчугани, които не обичат много разходките или имат навика да ходят твърде бавно.

Скутерът е и чудесен повод за завързване на нови запознанства на детската площадка или в парка, както и за колективни игри. И не на последно място, той е страхотен уред за физическа тренировка. Карането му съчетава движения от бягането и колоезденето и развива определени мускулни групи по краката и корема.

Кога да купим първия скутер

Детски скутер

Можете да започнете да учите детето да кара тротинетка още на около две-годишна възраст. Тя е по-лесна за каране от велосипед, така че може да бъде първото му превозно средство за навън. Разбира се, преди това трябва да сте избрали модел, подходящ за възрастта, височината и теглото на малчугана. В онлайн магазина на „Комсед” можете да откриете разнообразни видове детски скутери, подходящи за различни деца, умения, вкусове и предпочитания.

При деца на 2-3-годишна възраст започнете със скутер на 3 колелета. Те са доста стабилни и  няма да правите задачата непосилна, като заставяте детето да се учи едновременно на координиране на движенията и на балансиране. Когато първият омалее, можете да преминете към скутер на две колелета – например когато детето стане на 4. Той ще бъде по-голямо предизвикателство, но и по-голямо удоволствие за порастващия малчуган, тъй като осигурява по-висока скорост и по-голяма свобода на движение.

Не забравяйте да снабдите детето и с каска, наколенки и налакътници. Те не само ще усилят вълнението на детето от новата дейност, а и ще го предпазят от наранявания. Това е особено важно в периода на обучение, тъй като една травма може задълго да откаже детето от опитите да кара скутер.

Как да научите детето да кара скутер

След като сте готови с избора на подходяща тротинетка и защитни принадлежности, ето как да научите детето да я управлява.

  1. Запознайте го със скутера

Преди всичко трябва да обясните и покажете на детето как работи този уред. Разкажете му кое какво е, къде трябва да си държи ръцете и краката, как да избутва и да управлява. Насърчавайте детето да оглежда, опипва, опитва и използва различните части на скутера, за да не се бои от него. Можете да го оставите да върти колелетата с ръце, да върти кормилото на място, да дърпа, да носи, да стъпва или да сяда на платформата. Междувременно отговаряйте на всичките му въпроси. Целта ви в началото е опознаване и привикване към скутера като предмет.

  1. Покажете му как се кара

Покажете на детето как на практика се случва придвижването със скутер. Сигурно ще ви е малко трудно, особено ако сте по-високи и тежки, но ако внимавате достатъчно, ще се справите. Ако се боите да не го счупите, можете да помолите за съдействие по-голямо дете или да намерите подходящ видеоклип, който да пуснете на детето.

  1. Започнете у дома

Започнете да учите детето да кара скутер у дома, на закрито или в тревната площ на двора. Така ще намалите до минимум шансовете за нараняване и ще избегнете евентуалния страх от карането, поне докато детето не придобие малко повече увереност, че може да се справи.

  1. Теглете го

Ако детето ви се бои или не схваща идеята, можете да го накарате просто да стои право на платформата, а вие да го дърпате или бутате. Правете го с различна скорост и се забавлявайте заедно с него. Ако се чувства несигурно, дръжте ръцете му на кормилото и стойте много близо до него. Щом веднъж свикне с идеята, че скутерът е забавен, детето само̀ ще поиска да се научи да го кара.

  1. Научете го да балансира

За да кара скутер, детето трябва да умее да пази баланс. Можете да му помогнете да развие това умение с няколко прости предварителни подготовки. За начало го насърчете просто да стои право върху скутера, като стъпи на платформата с два крака и държи кормилото с ръце. След това го накарайте да стои с един крак на платформата и друг на пода, а после – с един крак на платформата и друг във въздуха. Последната стъпка е да го научите да се отблъсква, за да се придвижва.

Стойте близо до детето, за да го хванете, ако залитне. Не спирайте да го хвалите, че се справя чудесно, и го провокирайте да се забавлява.

  1. Не го уморявайте

Не насилвайте детето да се занимава със скутера повече, отколкото му е приятно. Ако го правите, то ще се умори и разочарова от играта. В началото са достатъчни по 10-15 минути тренировка. Не се тревожете, когато се усъвършенства, то само̀ ще пожелае да кара скутера по-дълго време.

В случай, че детето изобщо не проявява интерес, оставете това занимание за по-нататък във времето.

  1. Отбелязвайте напредъка

Важно е да отбелязвате всяка малка крачка напред. Може да стои на един крак? Браво! Избутал се е два пъти подред, без да падне? Страхотно! Кара малко по-бързо? Чудесно! Накарайте детето да се почувства, сякаш е постигнало велико нещо. Обучението по каране на скутер понякога изисква много време, усилия и търпение, които демотивират децата. Но веднъж научени, няма да можете да ги спрете!

  1. Излезте навън

Когато детето вече кара добре скутера вкъщи, можете да го изведете и навън. За начало отидете на подходящо място с гладка и равна повърхност – може би в парка или на детската площадка. Изберете време, в което няма много хора, за да не се налага на детето да се съобразява и с тях. Оставете го да се забавлява, колкото пожелае.

  1. Създайте предизвикателство

Всяко дете обича предизвикателствата и обикновено този процес на обучение дава добри резултати. Задайте нова задача и наградете детето, когато я изпълни. Внимавайте задачата все пак да е по силите му, за да не пресечете желанието му да се учи. Освен това не го притискайте. Все пак карането на скутер е удоволствие, а не въпрос на живот и смърт.

Разбира се, най-лесно е да направите скутера семейно забавление. На пазара се предлагат и модели за възрастни, така че можете да осигурите по един за всеки член от семейството и да си правите чести скутер-разходки. Разбира се, по-добре е те да не са електрически, все пак крайната цел е да научим децата да се движат и да спортуват, нали?

Как да научим детето да кара скутер в 9 стъпки
5 / 5 от1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *