Бебешките обувки са малки и сладки и родителите често се изкушават да ги купуват още в първите седмици. Но дали е необходимо това и кога детето трябва задължително да носи обувки, ще прочетете в следващите редове.

Кога е време за първите обувки

На практика бебето няма никаква нужда от обувки, преди да започне да ходи навън. Когато го учите да стъпва или да ходи у дома, най-добре е да оставите крачетата му боси. Така ще му помогнете да развие по-добра координация и да балансира по-лесно, докато крачи.

Трябва ли бебето да носи обувки, когато прохожда

Обувките няма да помогнат на бебето да проходи по-бързо и правилно, особено ако са твърди. Напротив, ще му попречат да развие онези специални мускули, които правят походката естествена и устойчива. Така че когато сте у дома или на безопасно място, най-добре е да оставите детето босо или по чорапки.

Босите стъпала на бебето усещат повърхността на пода и тази сензорна информация е важна за него. То се учи да стъпва правилно, да различава повърхностите и да знае какво да очаква от тях.

Все пак когато сте навън, е по-добре да защитите бебето от неравностите, камъчетата и другите предмети, които могат да наранят стъпалата му.

Как да изберете обувки за прохождащо бебе

Важно е да подберете подходящи обувки за прохождащото бебе. Ето няколко правила:

* В началото обувките трябва да имат мека подметка, която позволява на детето да усеща върху какво стъпва и му осигурява комфорт и естествена позиция на крачето при стъпване. За да сте сигурни, че всичко е наред, проверете дали можете да сгънете обувката. Задната и предната част на подметката трябва почти да се опрат.

* Обувките трябва да бъдат възможно най-леки, за да не утежняват допълнително усилията на бебето да проходи. Забравете тежките подметки и материали.

* Подметките трябва да не са хлъзгави, тъй като биха създали допълнителна опасност за нестабилното бебе.

* Предната част на обувката трябва да е по-широка от петата. Всъщност това е естествената форма на стъпалото на бебето, което стъпва с разтворени пръстчета.

* Подберете правилния размер. Обувките не трябва да стягат, нито да са твърде големи. Нека пред пръстчетата има около сантиметър свободно пространство, тъй като стъпалата растат много бързо. Нека са по-широки като цяло, но да не са прекалено свободни. Уверете се, че се прикрепят стабилно към крачето, но му осигуряват достатъчно пространство да се чувства добре и да движи пръстчетата си.

* Задължително накарайте детето да стъпи с цялото си тегло в обувката, преди да я опипате внимателно и да установите дали е с точния размер.

* Понякога е добре да изберете обувки с подсилване в частта около петата. За да сте сигурни дали това е необходимо във вашия случай, консултирайте се със своя педиатър.

* Изберете обувки, които има как да се прихванат стабилно за крачето с ластици, велкро закопчаване или връзки. Те не бива да хлопат, когато бебето се движи, но и не бива да стягат.

* Не купувайте на прохождащото бебе джапанки, чехли или сандали без пръсти. Докато се учи да ходи, то често ще удря или провлачва пръстчетата си, затова е добре те да бъдат защитени. А хлопащите чехли или джапанки ще му пречат да се движи и може да го спънат. Обувките трябва да бъдат затворени отпред, затова избирайте внимателно материята, от която са направени, за да сте сигурни, че осигуряват дишане на крачетата.

* Никога не избирайте обувките само по външен вид. Преди всичко те трябва да бъдат удобни и полезни за детето, дори ако това означава да направите компромиси със своето естетическо виждане за красиви и модерни детски обувки.

* Разбира се, ще се наложи да съобразите избора си и със своя бюджет. Но когато говорим за бебешки модели, скъпите не винаги са по-добри. Не е задължително да купувате обувки със специални стелки, подсилени пети и други оскъпяващи екстри. Достатъчно е те да са гъвкави, меки и удобни за детето.

Имайте предвид, че стъпалата на децата в този период растат много бързо. Затова трябва да придобиете навика да следите постоянно дали обувките не са омалели, дори ако сте ги купили само преди няколко седмици. Понякога се налага да сменяте номер дори само в рамките на един сезон.

Как да изберете обувки за ходещо дете

Когато детето ходи стабилно от известно време, можете да преминете към друг тип обувки. Тук е времето, в което можете да позволите по-твърди подметки, ортопедични стелки и подсилени пети, особено ако бебето обича да ходи много. Но общите правила за размера, свободния сантиметър пред пръстчетата и стабилното захващане на обувките върху крачетата остават в сила.

Продължавайте да избягвате откритите пръсти, чехлите и джапанките поне в следващата една година, освен ако нямат допълнителни ластици или каишки за по-стабилно захващане към крачето.

Помнете, че е възможно в магазина обувките да са ви изглеждали подходящи, но след това да се окаже, че те никак не са удобни за малчугана. За да сте сигурни, че всичко е наред, наблюдавайте дали детето ходи странно, когато ги обуе. Не го измъчвайте, а ги сменете при първа възможност. С течение на времето ще ви е по-лесно да преценявате кой тип и размер обувки са най-подходящи за вашето дете.

За какво да внимавате, когато бебето прохожда

Прохождащо бебе

В периода на прохождане могат да се проявят някои проблеми, за които досега не сте подозирали. Добре е да се консултирате със своя педиатър или да потърсите специализираната помощ на ортопед, ако забележите някой от следните симптоми:

* необичайно оформени пръсти на краката, особено ако някой от тях стои над или под друг пръст;

* врастнали нокти, които ще познаете по това, че кожата около тях е възпалена, подута, зачервена и болезнена при допир;

* бучки, зачервявания или болки при допир по пръстите, стъпалата, глезените или друга част на крака;

* скованост на стъпалото;

* куцане;

* болка в стъпалата при ходене;

* кривене на стъпалата навътре или навън при ходене;

* ходене на пръсти;

* внезапна промяна в начина, по който детето ходи;

* ако детето изобщо не стъпва и не ходи на 15-месечна възраст.

В сайта на Комсед ще намерите богат избор от бебешки буйки и обувки за прохождане. Моделите са специално подбрани така, че да бъдат удобни, красиви и на добри цени.

Кога и как да купим обувки на бебето
5 / 5 от1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *