Великден е прекрасен семеен празник, който всички обичаме. И който ни дава шанс не само да прекараме повече време с близките и приятелите си, а и да обърнем повече внимание на децата си. Дните около Великден са онези, в които можем да научим малките българчета да пазят традициите, да се забавляват, да осъзнават важността на семейството и на времето заедно.

Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко страхотни активности, които можете да извършите с децата у дома в почивните дни. Знаем, че графикът ви вече е запълнен със задължителните великденски дейности, но все пак ви препоръчваме да го поразместите така, че да отделите колкото повече време за малчуганите. Те няма да помнят колко вкусен е станал козунакът ви тази година, но със сигурност ще запомнят как сте го правили заедно.

Прочетете за празника

Изборът ви е богат и е въпрос на предпочитание с какво искате да запознаете децата си. Дали ще прочетете Библията, за да им разкажете за дълбокия религиозен смисъл на празника? Или ще предпочетете фолклорни приказки, с които те да се забавляват? Можете да потърсите информация за обичаите, по които се е празнувал Великден в различните места в България. Можете да проучите заедно как се отбелязва празникът в чуждите държави. Или да изберете съвременни приказки или филмчета, които да поднесат на децата информацията по забавен и приятен за тях начин. Имате наистина много варианти. Помислете кой ще е най-удобен за вашето семейство.

Посетете храма

Ако сте вярващи, посетете с децата си близкия храм, за да чуят вечерната света литургия. Обикновено започва в 23:00 часа в съботата срещу Великден и приключва в полунощ. Носете си свещи, които да запалите от Свещения огън на Възкресението от Йерусалим, и яйца, с които да се чукнете в края на богослужението.

Играйте великденски игри

Ама как така игри, ще кажете. Много просто – купете си специална великденска игра, създадена с тази цел. Или играйте електронни игри. Или си измислете своя собствена, защо не? Можете да криете яйца из къщи, да си организирате великденски маскарад, надбягване с яйца, състезание за най-красиво боядисано яйце, за най-много засадени цветя, най-красива картичка, най-вкусна великденска салата и какво ли още не. Оставете въображението си да се вихри на воля. А ако се затруднявате, помолете децата да мислят вместо вас. В повечето случаи те имат наистина страхотни идеи! А за вас ще остане удоволствието да се забавлявате заедно с малчуганите и да създавате общи спомени, за които ще говорите дълго.

Направете великденски арт проект

Да направите великденска украса за дома никак не е трудно. Можете да измислите и създадете чудеса с подръчни материали – например малко хартия, боички и лепило. По-напредналите могат да използват и прежди, клонки, изкуствени или живи цветя, фигурки на яйца и птици, кошнички, пайети, панделки, кутии, съдове, платове, великденски картинки за оцветяване и каквото и да е друго. С тях можете да сътворите всичко, което ви дойде на ум – поставки за яйца, великденски венци за врата, кошнички, декоративни дръвчета, свещници, картини, пана, вази, гирлянди, висулки, апликации, картички, украса за трапеза, фигурки на пиленца и зайчета. Ако ви е трудно с хрумванията, можете да потърсите в интернет или да си купите развлекателна книга с идеи за Великден. Не забравяйте да помолите и децата да измислят нещо сами. Помогнете им да набавят елементите, които са им нужни. Можете да разровите шкафовете у дома, да посетите заедно книжарницата или да направите разходка в гората за цветя, клонки и други природни материали.  След това им помогнете да осъществят идеята си. Не настоявайте да правят онова, което вие си представяте. Оставете ги да развихрят въображението си и да се наслаждават. Дори резултатът да не отговаря на вашите критерии, намерете място, на което да използвате готовия предмет. Така ще стимулирате творческото мислене на малчуганите и ще ги накарате да вярват в собствените си умения. А това са наистина полезни качества за цял живот.

Боядисайте яйцата заедно

Боядисването на яйца е привлекателна дейност за всички деца. Магията на шаренето е завладяваща дори за нас, възрастните. Можете да предоставите на децата материали според възрастта им. За по-малките са достатъчни флумастери или пастели. По-големите могат да работят и със специалните бои, но могат и да измислят различни апликации със стикери, хартия или друго. Научете ги на техниките, които знаете и използвате у дома. И отново ги оставете да се развихрят на воля. Накрая осигурете специално място за техните творения, за да ги накарате да се гордеят.

Препоръчваме ви преди да започнете разкрасяването на яйцата, да се запасите с повечко търпение и да предприемете „обезопасителни” мерки. Постелете на масата голям найлон. Облечете детето с дрехи, които няма нужда да се пазят, или поне му сложете престилка. Запретнете ръкавите му над лактите. И имайте готовност за голяма, топла вана след това, за да можете да измиете всички боички и флумастери от всевъзможни места.

Направете заедно семейните ритуали

Всеки дом има свои специфични великденски ритуали – от боядисването на яйцата през украсата на дома, та до украсяването на празничната трапеза. Не пропъждайте децата, за да свършите всичко по-бързо. Напротив, накарайте ги да участват, дори да е с някакво съвсем малко действие. Така ще ги накарате да се почувстват истинска част от семейството и да запомнят празника с топли чувства.

Сгответе заедно за празничната трапеза

Децата могат да ви помагат в готвенето, дори ако са съвсем невръстни. Най-малките могат да слагат с лъжичка подправки в агнешкото, да месят тесто за козунака и питата, да нареждат краставички и маслини в салатата. На по-големите можете да възложите и по-трудни задачи, в зависимост от ястието, което приготвяте, и от уменията на детето.

Разбира се, помощта на децата не означава, че ще свършите работата по-бързо. Напротив, вероятно ще ви отнеме доста повече време, отколкото ако го правите сами. Но не това е важното. Същественото е, че хем ще приготвите трапезата, хем ще прекарате повече време с малчуганите, ще ги научите на нещо полезно и ще ги увлечете в духа на празника. Все пак почивните дни не са за бързане, нали?

Сервирайте празнична трапеза

Празничната трапеза е от най-важните ритуали на Великден. Обяснете на децата какво и защо сервирате и ги помолете да ви помогнат в оформлението на масата. Дори най-малките могат да наредят салфетки, а по-големите могат да поставят приборите, чашите, чиниите, съдовете и украсите. Докато работят с вас, децата не само ще почувстват важността на празника, а и ще получат много полезни знания за това как трябва да изглежда трапезата, какво изискват великденските ритуали, как се работи в екип и най-вече за това колко е хубаво да правим нещо заедно със семейството.

И накрая не забравяйте: празникът не е зашеметяващи яйца, трапези и гостувания. Великден е преди всичко тържество на любовта и семейството и се погрижете да остане точно такъв в сърцата и спомените на децата ви.

Великден с децата
3 / 5 от2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *