Още с раждането си всички бебета започват да опознават света около себе си. Нуждаят се освен от вашите грижи, също и от вниманието ви. Често следят вашите движения и се опитват да ги повтарят, защото така по-лесно опознават света. Макар да спят доста, когато са будни, бебета изучават заобикалящата ги среда. Как да им помогнете по-лесно да свикнат със заобикалящата ги среда? Много лесно – с полезни игри за бебета.

Игри с бебета – начин за опознаване на света и придобиване на ценен опит

Тези игри с бебета не са като игрите с големи деца. В зависимост от възрастта на бебето има различни игри, които може да използвате. Повечето от тези игри за бебета са полезни за тяхното физическо развитие. Помагат за раздвижване, за използването на крайниците и други. Ето няколко интересни игри за бебета, които може да приложите с доказан ефект върху развитието.

Опознаване чрез докосване

игри с бебета

Докосването е начинът, по който децата опознават света. Тази игра е следната: хващате бебешките ръчички и с тях докосвате вашето лице, нос, скули, уши и др. Повтаряйте бавно отделните думи. Така то ще свикне с тях, обяснявайте му кое какво е и не забравяйте да се усмихвате, макар че бебета се ориентират по вашата интoнация.

Проследяване на различни предмети

След 3-тия месец от своя живот бебето вече е способно да следи различни предмети. Тази игра е свързана с бавно преместване на различни предмети. Целта е да му покажете, че нещата се движат. Опитайте с предмети с различна големина и наблюдавайте поведението му: следи ли с поглед движението, какво изпитва, посяга ли да хване предмета и само да го придвижи и др.

Подаването и хвърляне

Децата хвърлят най-често играчките или други предмети на пода. Това ги радва, така че не им се карайте, по този начин опознават света. Поиграйте на подаване и хвърляне. Вие му подавате някакъв предмет, безопасен естествено, а то ви го връща. Така работите и за фината моторика и за ориентацията в пространството.

бебешки игри

Рисунки заедно

Някъде около годинката, може да опитате да творите заедно. Но не върху мебелите. Осигурете подходящо място за рисуване (обезопасено) и чисто, сложете детето, застанете до него и на бели листи започнете да творете. След това окачете произведенията си на хладилника като признак на гордост. Ако това се превърне във ваша игра заедно, събирайте рисунките в папка или албум, като грижливо ги надписвате за спомен. Рисуването развива детското въображение и също е част от процеса на осъзнаване на света.

Познай какво е това

Скоро след като започнат да растат зъбките (около 6-тия месец и нагоре), всичко става толкова интересно, че трябва да мине през устата за инспекция. Поиграйте на играта с познаване на различни предмети. Избирайте ги внимателно и нека да са достатъчно чисти, защото е много вероятно да влязат в устата на детето. Подберете различни повърхности, дайте му ги и нека ги изучава с малките си пухкави пръстчета. Помагайте му като ги произнасяте на глас, за да ги научава.

игри с бебета

Не е нужно детето да е голямо, за да започнете да играете заедно. Тези игри с бебета са подходящ начин да започнете да развивате вашата връзка с детето, да му помогнете да опознае света и да създадете красиви спомени!

5 полезни игри с бебета, които да приложите

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *