Студеното зимно време е предизвикателство за всеки родител, особено когато са празници и всички са у дома. Какви забавления за деца да измислим, така че да не скучаят в празничните почивни дни у дома?

12 интересни забавления за деца у дома

Игрите на закрито също имат своя чар. Най-важното е, че те сплотяват децата, не увреждат зрението им и не ги десоциализират така, както електронни игри и занимания. Тези идеи могат да бъдат модифицирани спрямо възрастта, пола, броя и интересите на децата. С помощта на забавленията ще имате малко време за себе си, а малчуганите ще се забавляват, забравяйки за таблети, телефони и други дигитални устройства. Част от заниманията включват и вашата помощ, но несъмнено за Вас ще е изключително интересно и приятно да сте част от тези забавления за деца.

да поиграем

  1. Детска палаткаВсеки като е бил малък си е правил детска палатка. От одеяла и два стола. Погрижете се децата да не изстинат. Ако правят своята палатка на земята, нека на мястото, на което ще седят, да има топло одеяло или килим. Палатката е подходяща за деца почти на всяка възраст и от всеки пол. Вътре могат да се крият, да играят, да бъдат индианци и какво ли още не. Просто им го предложете, съдействайте им с материали и ги оставете да се забавляват.
  2. Приготвяне на сладкишиГотвенето е сред любимите занимания на децата, макар да не го осъзнават. Измислете някоя лесна рецепта, в която да ви помагат. Не само че ще се радват безкрайно много, но и ще можете да общувате с тях, докато вършите истинската работа. Поощрявайте ги, обяснявайте им кое как се случва, защото за тях безспорно ще е много интересно и поучително. А накрая, когато сладките или кексът са готови, поднесете ги на цялото семейство.
  3. Игра на дама в домашни условияЛюбимата детска игра на дама е добър начин децата да изразходят енергия и да се забавляват. Може и вие да участвате. Но как да я направите, без да съсипете любимия килим в хола. Много лесно, намерете старо парче балатум или стара черга, след което нарисувайте цифрите и нека играта да започне.
  4. Да помайсторимВреме е за малко креативни занимания. Изрязване, лепене, рисуване, майсторене – всичко е позволено. Разгледайте предварително в интеренет различни сайтове с идеи за креативни задачи за деца. Може дори да са на коледна тематика: декорации, картички, снежинки. След като са готови, украсете детската стая или дори целия ви дом. Децата ще са много горди със себе си.забавления за деца
  5. Подреждане на дрехитеТова може и да не им се стори много интересна задача, но ако ги мотивирате достатъчно добре, ще я изпълнят. Същото важи за подреждане на играчки, книжки и пр.
  6. Четете книжкиЧетенето е много полезно за децата, а и с негова помощ създавате силна връзка с детето си. Изберете интересна книжка, може да е тематична: приказки, коледни истории и/или други и смело напред. Децата обичат да обсъждат, така че изчаквайте ги, когато имат коментар или въпрос.
  7. Оцветявайте заедно
    Оцветяването успокоява и концентрира. Изберете интересни книжки за оцветяване и се забавлявайте. Също така може да рисувате заедно (ако ви се отдава).
    забавления за деца у дома
  8. Гледайте детски или коледни филми
    Коледният дух и коледното настроение са вече факт. Изберете подходящи филми и се настанете пред телевизора на топло.
  9. Слушайте музика
    И тук може музиката да е коледна, но не е задължително. Тя създава настроение, а може да е фон към някоя от другите ви дейности като чистене, рисуване, готвене и пр.
  10. Пейте заедно (караоке)
    Децата обичат да пеят. За тях това е естествен начин да се забавляват. Ето, че има какво да научим от тях, нали? Те не се срамуват да се изявят, не трябва и ние да го правим. Забавлявайте се заедно, пейки забавни песни.
  11. Играйте заедно настолни игри
    настолни игри
    Настолните игри са чудесен начин за разнообразяване на ежедневието. В тях се използват различни качества като хитрост, упоритост, концентрация, находчивост и др. Настолните игри са начин да съберете цялото семейство заедно и да го ангажирате с интересни задачи. Изберете подходяща и събирайте всички – време е за забавления с децата!
  12. Чистете заедно

Чистенето може да се окаже предизвикателство и едно от най-големите забавления за деца. Това е вероятно, ако успеете да ги насочите в правилната посока, тоест давате им точни нареждания какво се очаква да направят, например: да подредят прането по цветове, да сгънат калъфките, да почистят с метла и пр. Този тип дейност ги държи ангажирани и ги учи да бъдат отговорни.

Използвайте времето вкъщи, за да го прекарате с най-близките си – децата. Забавлявайте се и създавайте красиви спомени през празничните дни!

12 идеи за зимни забавления за деца у дома

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *